użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Jabłoń » Golden Delicious - jego sporty - wszystko o tych odmianach  (4) 1 Głosów
Golden Delicious - jego sporty - wszystko o tych odmianach [wiadomość #1312] śro, 24 styczeń 2007 20:12 Przejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
Czy warto sadzic goldena czy cos z tego wyjdzie chyba nie wszedzie ?
Odp: Golden - jak sie u was udaje ? [wiadomość #1313 (odpowiedź na #1312) ] śro, 24 styczeń 2007 21:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
anbol jest aktualnie niedostępny anbol
Zaawansowany
Mam goldena u siebie i problemy z niejednorodnością materiału.Ale sadzony był juz 20 lat temu,dlatego nie mam o to żalu,takie były czasy.Trzeba mysleć o wyrwaniu,ale zapracował na siebie.
Odp: Golden - jak sie u was udaje ? [wiadomość #1330 (odpowiedź na #1312) ] czw, 25 styczeń 2007 16:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dodek200 jest aktualnie niedostępny dodek200
Zaawansowany
warto, ale powodzenie w uprawie bardzo zależy od stanowiska, warto się zastanowic
Odp: Golden - jak sie u was udaje ? [wiadomość #1370 (odpowiedź na #1330) ] pią, 26 styczeń 2007 09:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Poparcie 100% dla opini dodka i dodałbym do niej tylko orginalny Reinders
Odp: Golden - jak sie u was udaje ? [wiadomość #1404 (odpowiedź na #1370) ] pią, 26 styczeń 2007 21:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
anbol jest aktualnie niedostępny anbol
Zaawansowany
reinders jest gorszy w smaku niż standart.wielu odbiorców to stwierdzało.wszystko zależy od rynku zbytu.zauważyliśmy że w Polsce golden się przejadł
Odp: Golden - jak sie u was udaje ? [wiadomość #1412 (odpowiedź na #1404) ] sob, 27 styczeń 2007 10:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Golden w Polsce sprzedaje się w śladowych ilościach już od dawna i najlepiej +8cm,natomiast w exporcie jest to odmiana za którą można uzyskać najlepsze pieniądze i można sprzedać każdą ilość.A o dziwo importerzy jak i polscy handlowcy poszukują raczej tego niesmacznego nieordzawionego Smile
Odp: Golden - jak sie u was udaje ? [wiadomość #1973 (odpowiedź na #1312) ] czw, 15 luty 2007 07:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dodek200 jest aktualnie niedostępny dodek200
Zaawansowany
usuwam właśnie drzewa "nieordzawionego'.
Jeżeli odbiorca nie jest anonimowy, to zależy mu na towarze smacznym.
Zwykły golden jest smaczniejszy, bez problemu daje się produkowac bez ordzawienia i obowiązkowo musi byc żółty, wtedy jest dobrze
Reinders ma też kłopoty z wybarwieniem - tylko na export
Odp: Golden - jak sie u was udaje ? [wiadomość #2034 (odpowiedź na #1312) ] nie, 18 luty 2007 21:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Golden standard może i się udaje ale nie wszędzie.Ja mam w swoim sadzie parę drzew standardowego - tylko jest przemysł,250 drzew smoothy jest najlepszy i 2000 drzew reindersa.Na dzień dzisiejszy to żałuje że nie mam samego smoothy.Jabłko żółte,czyściutkie i w dużej części pokryte pięknym łosiosiowym rumieńcem.Większe od reindersa, wzrost silniejszy,zbiór wcześniejszy i dużo lepszy smak.Jedyny kłopot to oparzelizna powierzchniowa występująca sporadycznie w zwykłej chłodni, w KA tego problemu nie ma.
Odp: Golden - jak sie u was udaje ? [wiadomość #5697 (odpowiedź na #1312) ] pon, 25 czerwiec 2007 23:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Wiadomość użytkownikaMacieksandomierz(25 czerwiec 2007 23:05)
witam mam pytanie jakie znacie metody na zwalczanie ordzawien na goldenie delicious rangers? probowalem juz proteku ale nie odnosi on zbytnio wilekich sukcesow w moim sadzie?? pozdrawaim z gory dzieki

Wiadomość przeniesiona do tematu przez moderatora

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Golden - jak sie u was udaje ? [wiadomość #5779 (odpowiedź na #5697) ] śro, 27 czerwiec 2007 22:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
micko jest aktualnie niedostępny micko
Początkujący
Mam u siebie Golden Del. Reinjers i jestem zadowolony z niego- owocowanie, wygląd, smak, itp. W celu ograniczenia ordzawień można spróbować gibereliny (nie zarejestrowana w Polsce) lub można też zastosować siarczan magnezu.
Odp: Golden - jak sie u was udaje ? [wiadomość #5880 (odpowiedź na #5779) ] sob, 30 czerwiec 2007 06:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jacek29 jest aktualnie niedostępny jacek29
Zaawansowany
czesc kiedy i w jakiej dawce stosujesz na goldena siarczan magnezu?
Mutsu i Golden - wybór podkładki [wiadomość #6220 (odpowiedź na #1312) ] nie, 08 lipiec 2007 17:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
zimek jest aktualnie niedostępny zimek
Nowy
Witam
Mam zamiar w przyszłym roku posadzić kwaterę Mutsu lub Goldena.
Proszę więc o radę. Jaka podkładka będzie najlepsza na glebę gliniastą klasy IV. Pozdrawiam
Marcin

[Uaktualnione dnia: nie, 08 lipiec 2007 17:44] przez Moderatora

Odp: Mutsu i Golden - wybór podkładki [wiadomość #6404 (odpowiedź na #6220) ] śro, 11 lipiec 2007 21:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam.Przyłanczam sie do tego pytania Mutsu na jakiej podkładce na klase ziemi III bez nawodnienia. Cool

[Uaktualnione dnia: śro, 11 lipiec 2007 21:05] przez Moderatora

Odp: Mutsu i Golden - wybór podkładki [wiadomość #6407 (odpowiedź na #6220) ] śro, 11 lipiec 2007 21:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maciek85 jest aktualnie niedostępny Maciek85
Zaawansowany
Na IV posadziłem Mutsu na P-59. Na III tez bym tak zrobil. Pod Goldena najlepsza bedzie M-9.
Odp: Mutsu i Golden - wybór podkładki [wiadomość #6554 (odpowiedź na #6220) ] pon, 16 lipiec 2007 08:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mmatyka jest aktualnie niedostępny mmatyka
Nowy
Myśle, że dla g Goldena można by sie zastanowić nad P-60
Golden Delicius zółknięcie i opadanie lisci [wiadomość #7763 (odpowiedź na #1312) ] pon, 20 sierpień 2007 19:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam. W tym roku na goldenie mam nastepujace objawy tzn. liscie zolkna i opadaja.Nie mam pojecia czym to jest spowodowane.Mam male podejrzenia ze przesadzilem z nawadnianiem.Slyszalem ze nie tylko ja mam takie problemy.Oto zdjecia.Co o tym myslicie?

http://images29.fotosik.pl/65/8ce70e1e33d3ec5em.jpghttp://images23.fotosik.pl/65/9c5ded7d4e08e765m.jpghttp://images30.fotosik.pl/65/20c42b9d47cc847cm.jpg

[Uaktualnione dnia: pon, 20 sierpień 2007 19:53] przez Moderatora

Odp: Golden Delicius zółknięcie i opadanie lisci [wiadomość #7764 (odpowiedź na #7763) ] pon, 20 sierpień 2007 19:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maciek85 jest aktualnie niedostępny Maciek85
Zaawansowany
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/t/98 3/
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/t/98 2/
Odp: Golden Delicius zółknięcie i opadanie lisci [wiadomość #7765 (odpowiedź na #7763) ] pon, 20 sierpień 2007 20:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
No moment, moment - to zupełnie inne objawy Shocked Na zdjęciach Alvaro to choroba - prawdopodobnie mozaika jabłoni wywołana przez wirus apple mosaic virus. W niczym to nie przypomina objawów pokazanych na zdjeciach w temacie "co to za objawy? cz.1" Pozdrawiam serdecznie Smile

[Uaktualnione dnia: pon, 20 sierpień 2007 22:10]

Odp: Golden Delicius zółknięcie i opadanie lisci [wiadomość #7768 (odpowiedź na #7765) ] pon, 20 sierpień 2007 20:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Czym sie tego pozbyc??

[Uaktualnione dnia: pon, 20 sierpień 2007 20:42] przez Moderatora

Odp: Golden Delicius zółknięcie i opadanie lisci [wiadomość #7770 (odpowiedź na #7763) ] pon, 20 sierpień 2007 21:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Na początek - bezwzględnie badanie labolatoryjne liści (test Elisa albo podwójnej dyfuzji w żelu czy lateksowy)- to pozwoli stwierdzić na 100% obecność wirusa i wyeliminować inne możliwości - w tym przypadku w grę wchodzi inny wariant tzw. choroba NLB - często pojawiająca się podczas wysokiej temperatury właśnie na Goldenie:
http://www.caf.wvu.edu/Kearneysville/disease_descriptions/gd nlb.html
PS. sądzę, ze mamy odpowiedź na zagadkę z tematu: jakie to objawy? cz.2
Pozdrawiam serdecznie Smile

[Uaktualnione dnia: pon, 20 sierpień 2007 21:35]

Odp: Golden Delicius zółknięcie i opadanie lisci [wiadomość #7772 (odpowiedź na #7770) ] pon, 20 sierpień 2007 21:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
A mozna cos wiecej o tej chorobie Nlb oraz mam pytanie gdzie mozna zrobic te badania w wojewodztwie mazowieckim
Odp: Golden Delicius zółknięcie i opadanie lisci [wiadomość #7774 (odpowiedź na #7763) ] pon, 20 sierpień 2007 21:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Najlepiej jak udasz się do labolatorium ISK w Skierniewicach - przy okazji odwiedzić można specjalistów z fitopatologii - jeśli to NLB to się upewnisz (właśnie teraz czytam o niej w necie - wpisz do wyszukiwarki ustawionej na angielski Necrotic Leaf Blotch). Znajdziesz sporo fotek i opisów... Pozdrawiam serdecznie Smile
PS. znalazłem jeszcze namiar na artykuł napisany dość dawno ale moze ktoś do niego dotrze:
Glaser T., Kaiser H.U. 1983. Nekrotyczna plamistość liści jabłoni odmiany Golden Delicious i możliwości zwalczania choroby. Ochrona Roślin 5: 6-8

[Uaktualnione dnia: pon, 20 sierpień 2007 22:19]

Odp: Golden Delicius zółknięcie i opadanie lisci [wiadomość #7784 (odpowiedź na #7763) ] wto, 21 sierpień 2007 08:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
praon jest aktualnie niedostępny praon
Nowy
czego to objawy cz.3
Golden Delicius żółkniecie i opadanie liści
na początku jest tak zdjęcie nr.1 później jest tak nr.2
zdjęcie nr.1

[Uaktualnione dnia: wto, 21 sierpień 2007 08:30]

Odp: Golden Delicius zółknięcie i opadanie lisci [wiadomość #7785 (odpowiedź na #7763) ] wto, 21 sierpień 2007 08:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
czego to objawy cz.3
Golden Delicius żółkniecie i opadanie liści
na początku jest tak zdjęcie nr.1 później jest tak nr.2
zdjęcie nr.2

Odp: Golden Delicius zółknięcie i opadanie lisci [wiadomość #7788 (odpowiedź na #7763) ] wto, 21 sierpień 2007 10:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Praon, zobacz jeszcze raz te fotki:
http://www.caf.wvu.edu/Kearneysville/disease_descriptions/gd nlb.html
i porównaj proszę, ze swoimi zdjeciami... czy tylko ja widzę podobieństwo? Objawy zgadzają się, do tego w tym roku były bardzo korzystne warunki do rozwoju nekrotycznej plamistości Goldena (NLB)... I jeszcze uwaga co do Twojego zdjęcia nr 1 - środkowy liść to nie ta bajka...

Odp: Golden Delicius zółknięcie i opadanie lisci [wiadomość #7790 (odpowiedź na #7788) ] wto, 21 sierpień 2007 11:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
SAD2000 jest aktualnie niedostępny SAD2000
Nowy
A jak to zwalczać Sad ???? Odp. Sad
Odp: Golden Delicius zółknięcie i opadanie lisci [wiadomość #7803 (odpowiedź na #7763) ] wto, 21 sierpień 2007 23:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
micko jest aktualnie niedostępny micko
Początkujący
Ciekawa ta publikacja amerykańska z Uniwersytetu Zachodniej Wirdżinii, której link podał Pomolog. To faktycznie jest ta choroba w większości sadów w kraju. Co do zwalczania to wynika, że ograniczane są objawy jeśli w letnim programie ochrony stosowane są ditiokarbaminiany (w Polsce chyba najlepiej tiuram- Thiram Granuflo, Sadoplon- to już moje konkluzje). Również stosowanie dolistne tlenku cynku (nie wiem tylko w jakich preparatach jest w Polsce dostępny) redukuje objawy chorobowe. Jeśli coś przekręciłem to proszę o korektę. Pozdrawiam.
Odp: Golden Delicius zółknięcie i opadanie lisci [wiadomość #7804 (odpowiedź na #7763) ] wto, 21 sierpień 2007 23:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Tak, w grę wchodzi jeszcze Pomarsol Forte 80 WG... szkoda, że na razie nie mam dostępu do tego artykułu z "ochrony roślin"... co do związków cynku - zastanawiam się czy nie pomógłby siedmiowodny siarczan cynku (np. jeden oprysk w stężeniu 0,5% - oczywiście tu bardzo ostrożnie - żeby nie doprowadzić do zbyt wysokiego stężenia w roślinie)... Pozdrawiam serdecznie Smile

Odp: Golden Delicius zółknięcie i opadanie lisci [wiadomość #7809 (odpowiedź na #7804) ] śro, 22 sierpień 2007 13:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Ja podobne objawy znalazłam na odmianie Sunrise Sad
ps. Czy ktoś mógłby mniej więcej przetłumaczyć ten artykuł,nie wszyscy znają angielski.
Odp: Golden Delicius zółknięcie i opadanie lisci [wiadomość #7969 (odpowiedź na #7763) ] wto, 28 sierpień 2007 22:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam,
Myślę że warto przedstawić krótkie streszczenia artykułu, o którym wspominałem w poprzednich postach, ponieważ stanowi on dokonały przegląd wiedzy na temat choroby znanej pod nazwą nekrotycznej plamistości liści jabłoni odmiany Golden Delicious. Artykuł został zamieszczony w piśmie Ochrona Roślin (nr 5/1983), autorami są prof. dr hab. T. Glaser oraz inż. Hans Kaiser.
Jak stwierdzają autorzy artykułu, opierając się na badaniach własnych przeprowadzonych w 1981 r. oraz danych z literatury zagranicznej - nekrotyczna plamistość liści jest chorobą spotykaną najczęściej na odmianie Golden Delicious, ale stwierdzono ją także na kilku innych odmianach, głównie pochodnych od Red Delicious (Starking, Starkrimson, Azwell Spur). Pierwsze objawy na liściach pojawiają się już wczesnym latem, w czerwcu. Nasilenie przypada na początek sierpnia, a nowe plamy mogą pojawiać się nawet do końca września. Charakterystyczną cechą jest porażenie najstarszych liści, położonych u nasady tegorocznych pędów, a w dalszej kolejności rozwój choroby na wyżej położone blaszki liściowe. Najmłodsze liście (szczytowe) z reguły pozostają wolne od choroby. Teraz kilka słów o samych plamach – mają one barwę brunatną, nieregularny kształt i najczęściej są bezładnie rozrzucone po całej blaszce liściowej. Wielkość plam bywa różna – nie przekracza jednak kilku milimetrów. Na jednym liściu jest ich kilka do kilkunastu. Plamy otoczone są dość charakterystyczną ciemniejszą obwódką (widoczne to jest doskonale na zdjęciu z artykułu ze Stanów Zjednoczonych). Jak rozwój choroby wpływa na rośliny? Silnie porażone liście przedwcześnie (już w sierpniu) opadają. Przedwczesna defoliacja z kolei, prowadzi do zwiększonej podatności na uszkodzenia mrozowe drzew oraz wpływa negatywnie na plonowanie w następnych latach. Co do etiologii choroby panują dość sprzeczne poglądy – jedni autorzy sugerują, ze choroba wywoływana jest przez grzyby z rodzaju Alternaria (Alternaria tenuis), inni – dopatrują się przyczyn o podłożu fizjologicznym. Z pewnością jednak, czynnikiem sprzyjającym są nagły spadek temperatury i zmienne zaopatrzenie roślin w wodę po bezdeszczowej i upalnej pogodzie. W kilku publikacjach zagranicznych autorzy sugerują też inne, dodatkowe przyczyny jak: niedobór magnezu, niewłaściwy stosunek K:Mg w glebie, nadmiar potasu czy tez przyczyny bardziej ogólne jak: niekorzystne warunki glebowe czy zaburzenia w gospodarce wodnej drzew.
Dalsza część artykułu opisuje badania własne autorów, przeprowadzone w latach 1976-1981 w Poznaniu. Zainteresowanych odsyłam do samego artykułu.
I na koniec parę słów o zwalczaniu – przyjęto dwie, zasadnicze drogi postępowania – pierwszą, zakładając że czynnikiem chorobotwórczym są grzyby i drugą – czyli niekorzystne czynniki środowiskowe. W pierwszym przypadku zastosowano zabiegi fungicydami (wtedy, przypominam w roku 1976 był to Dithane M-45), w drugim – opryski drzew nawozami dolistnymi wieloskładnikowymi (Florovit, siarczan magnezu, siarczan manganu i boraks). Dodatkowo, autorzy zastosowali jeszcze jedną kombinację – która jak się okazało po zakończeniu badań okazała się najskuteczniejsza. Najlepsze rezultaty w ograniczeniu nekrotycznej plamistości liści odmiany Golden Delicious osiągnięto stosując kombinowane opryski fungicydem i wieloskładnikowymi nawozami dolistnymi. Tyle na ten temat. Jeśli ktoś dotrze do nowszych wyników badań i literatury zachęcam gorąco do wypowiedzi
Gorące podziękowania dla pań z Biblioteki Głównej IOR w Poznaniu za odnalezienie w archiwach wymienionego artykułu i błyskawiczną wysyłkę Smile

Odp: Golden Delicius zółknięcie i opadanie lisci [wiadomość #7977 (odpowiedź na #7969) ] śro, 29 sierpień 2007 12:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Prośba do Pomoloqa mógłbyś przesłać mi ten artykuł na maila, jestem bardzo ciekaw doświadczeń przeprowadzanych w latach 70, 80 wiele z nich mimo dużego postępu jest aktualnych do dziś. Tak jak prace prof. Boreckiego.
Odp: Golden - jak sie u was udaje ? [wiadomość #8993 (odpowiedź na #1312) ] śro, 03 październik 2007 22:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jabluszko jest aktualnie niedostępny Jabluszko
Zaawansowany
Witam! Też uważam,że standardowy Golden jest smaczniejszy niż Reinders,a tegoroczne kłopoty z nim skłaniają do zastanowienia się w jakich rejonach można go sadzić,a w jakich są z nim problemy. Rolling Eyes

Pozdrawiam Smile

[Uaktualnione dnia: śro, 03 październik 2007 22:36]

Odp: Golden - jak sie u was udaje ? [wiadomość #9016 (odpowiedź na #8993) ] czw, 04 październik 2007 21:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dana6564 jest aktualnie niedostępny dana6564
Początkujący
Moi klienci ,prawdziwi znawcy goldena , wybierają zwykłego i najchętniej ordzawionego bo jest zdecydowanie słodszy i twardszy od reindersa.Najładniejsze owoce są z drzew posadzonych na lekkiej ziemi.Część drzew posadzona jest na zwięzłej,wilgotnej ziemi i w pobliżu stawu - tam najtrudniej o ładne nieordzawione jabłka.
Odp: Golden Delicious - jego sporty - wszystko o tych odmianach [wiadomość #12659 (odpowiedź na #1312) ] sob, 15 marzec 2008 10:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Nekrotyczna plamistość liści odmiany 'Golden Delicious' została opisana w artykule Marcina Piesiewicza w najnowszym numerze MPS-SAD (nr 3/2008, str. 58-59). Autor przypomniał podstawowe wiadomości na temat tej choroby (objawy, etiologia, ograniczanie występowania) dodając również informacje dotyczące sytuacji w sezonie 2007. Osoby, które chciałyby nieco więcej dowiedzieć się o tej chorobie zachęcam do przeczytania artykułu Pozdrawiam serdecznie Smile

Drobniutkie liście na Goldenie [wiadomość #14304 (odpowiedź na #1312) ] nie, 04 maj 2008 09:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
majkamichal jest aktualnie niedostępny majkamichal
Początkujący
Witam kolejny problem u mnie w sadzie. Zauważyłem na goldenie młodych drzewkach dwu letnich liście zwijają się zółkna ale nie opadają nie rosną słyszałem o takiej chorobie jak drobnistość liści jabłoni czy to może to być ta choroba jak ją zwalczać

[Uaktualnione dnia: pon, 05 maj 2008 19:56] przez Moderatora

Odp: Drobniutkie Liście na Goldenie [wiadomość #14345 (odpowiedź na #14304) ] nie, 04 maj 2008 16:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Brak treści wiadomości

Odp: Drobniutkie Liście na Goldenie [wiadomość #14349 (odpowiedź na #14304) ] nie, 04 maj 2008 17:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
I jeszcze jedno zdjęcie

Odp: Drobniutkie Liście na Goldenie [wiadomość #14350 (odpowiedź na #14304) ] nie, 04 maj 2008 17:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
I jeszcze jedno
Krótki opis choroba zaczyna atakować wcześniej zdrowe drzewka podejrzewam ze rozniosłem ją za pomocą sekatora Confused Pomocy

Odp: Drobniutkie Liście na Goldenie [wiadomość #14360 (odpowiedź na #14304) ] nie, 04 maj 2008 21:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
miszel jest aktualnie niedostępny miszel
Stały bywalec
Kolego ja terz podłączę się do Twego tematu. Umnie występuje podobny problem. Najgorzej wyglądają drzewka BeniSzogun, następnie Ariwa, a na końcu dopiero Golden.
Wstępnie myślałem, że to skutki jesiennego zabiegu Rundapem, ale teraz to już niewiem co morze być grane.

POZDRAWIAM
MISZEL
Odp: Drobniutkie Liście na Goldenie [wiadomość #14369 (odpowiedź na #14304) ] nie, 04 maj 2008 22:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
SlawekS jest aktualnie niedostępny SlawekS
Maniak
też trafiają mi sie takie listki na 2 letnim goldenie, a może to reakcja na pogodę i duże wachania temperatur?? reakcja na herbicyd odpada bo u mnie były pryskane bastą
Poprzedni wątek:Delbarestivale, Celeste, Ambassy - wszystko o tych odmianach
Następny wątek:naturalne soki
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]