użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Śliwa » cięcie śliw  (5) 1 Głosów
cięcie śliw [wiadomość #5537] śro, 20 czerwiec 2007 16:52 Przejdź do następnej wiadomości
sad123 jest aktualnie niedostępny sad123
Nowy
Sadziłem śliwy na wiosnę, były to jednoroczne okulanty dobrej jakości i nie przyciełem je na pożądaną wysokość jak było napisane na 80 cm lecz gdzieś na 1,70.
Teraz się okazuje, że drzewka mają koronę na wysokości dopiero 1,50.
Co robić?
Przyciąć je teraz czy dopiero za rok na wisnę ?
Te drzewka wyglądają jak kikuty.
Proszę o szybkie odpowiedzi i z góry serdeczne dzięki.
Odp: cięcie śliw - ratunku ! [wiadomość #5545 (odpowiedź na #5537) ] śro, 20 czerwiec 2007 20:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Yarex jest aktualnie niedostępny Yarex
Początkujący
Dziwny przypadek Shocked . A gdzie byłeś do tej pory? Dlaczego teraz nagle chcesz radykalnych zmian. Podjąłeś decyzję aby to posadzić i nie ciąć i niech tak pozostanie. Ale pod jednym warunkiem: czy wszystkie się przyjęły, rosną i rozwijają się prawidłowo? Jeśli tak to ja bym to pozostawił w spokoju.
Jak to odmiana, podkładka, kl. gleby i czy masz doświadczenie ze śliwami?
Cytuj:

Te drzewka wyglądają jak kikuty.
Tym się nie przejmuj sad to nie "Mis Polonia" Sad ma szybko i dużo dostarczać owoców. Jeśli przyjęły się i są w dobrej kondycji jesteś na dobrej drodze.
PS. Możesz uszczknąć wierzchołki.
Pozdrawiam.

Y@rex
Odp: cięcie śliw - ratunku ! [wiadomość #5559 (odpowiedź na #5537) ] czw, 21 czerwiec 2007 12:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Turysta jest aktualnie niedostępny Turysta
Maniak
Cześć.
Słuszne są uwagi Jarka i to,że za mało danych aby udzielić konkretnych rad.Z drugiej jednak strony z twego postu wynika,że wysokość przycięcia na 170cm przyjąłeś nieświadomie,a tym czasem jest to zgodne z jedną z metod prowadzenia śliw opracowaną przez Mikę-Bulera.Jeżeli interesuje Cię ta metoda to jej opis jest w OWK 11/07 s.26.
Krzyś.
Odp: cięcie śliw - ratunku ! [wiadomość #5597 (odpowiedź na #5537) ] pią, 22 czerwiec 2007 08:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Śliwy posadziłem w rozstawie 4x2 metry.
Posadziłem je na czwartej klasie, oraz trochę na trzeciej i na piątej.
Śliwy są nawadniane. Rosną na podkładce węgierce wangenheima.
Odmiany to amers, cac lepotica, cac rana, president, presenta, tolar, promis, diana i sylvia.
Odp: cięcie śliw - ratunku ! [wiadomość #5600 (odpowiedź na #5537) ] pią, 22 czerwiec 2007 09:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Tak jak już sugerowałem ci nie tnij tych śliw. Dałeś nawadnianie i to zapewnia, że wszystkie są przyjęte i rosną w dobrej kondycji. Stwórz im optymalne warunki glebowe (konieczna analiza gleby) Właściwy stosunek K do Mg. ( śliwy to lubią!)Rozstawa prawidłowa, podkładka również, odmiany obiecujące i dające nadzieję na zysk. Także bądź dobrej myśli Smile. Pozostaje ci dbać o nich zgodnie ze sztuką sadowniczą( chwasty, choroby i szkodniki itd). Powodzenia ! Smile
Jeśli o czymś zapomniałem koledzy - podpowiedzcie.
PS. Możesz uszczknąć wierzchołki jeżeli tegoroczne przyrosty osiągną pow 40cm. Szczególnie te znajdujące się powyżej 150cm (tak jak pisałeś).
Pozdrawiam.

Y@rex
cięcie węgierki [wiadomość #10925 (odpowiedź na #5537) ] nie, 13 styczeń 2008 13:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jarek1863 jest aktualnie niedostępny jarek1863
Nowy
CZEŚĆ

MAM NADZIEJE ŻE KTOŚ NA TYM FORUM DORADZI MI JAK PRZYCIĄĆ
SZEŚCIOLETNIE WĘGIERKI
DO TEJ PORY BYŁY WYCINANE TYLKO GAŁĘZIE KRZYŻUJĄCE SIE I ROSNĄCE DO ŚRODKA

DZIĘKUJĘ

[Uaktualnione dnia: nie, 13 styczeń 2008 16:30]

Odp: cięcie węgierki [wiadomość #10927 (odpowiedź na #10925) ] nie, 13 styczeń 2008 14:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Cześć.
Z tego co piszesz to masz koronę naturalną.Co chcesz zmieniać i po co?Najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na takie pytania.Jeżeli masz zadowalający plon czyli jak na węgierkę zwykłą minimum 30t/ha,to nic nie zmieniaj.Do tego co tniesz dodaj jednak odmładzanie(na starzejących się gałęziach spada jakość owoców a z czasem i plon),wycinaj co roku do trzech starych konarów na drzewo,na spory czop,20-50 cm.Jeżeli natomiast chciałbyś zmienić kształt korony to możnaby coś poradzić gdybyś podał rozstawę drzew.Oczywiście zakładam,że szarki nie masz.Bo jeżeli jest szarka to pozostaje tylko pilarka ,lina i ciagnik.

Odp: cięcie węgierki [wiadomość #10931 (odpowiedź na #10925) ] nie, 13 styczeń 2008 15:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jarek1863 jest aktualnie niedostępny jarek1863
Nowy
nie wiem w jaki sposób skracać gałęzie
w trakcie owocowania mam problemy z wjechaniem w rzędy
nie chce własnie zepsuć tych drzewek
dopiero sie ucze
POZDRAWIAM I DZIĘKUJE

[Uaktualnione dnia: nie, 13 styczeń 2008 15:34]

Odp: cięcie śliw [wiadomość #10961 (odpowiedź na #5537) ] pon, 14 styczeń 2008 16:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Kiedy jest najlepiej ciąć śliwki ?
Odp: cięcie śliw [wiadomość #10971 (odpowiedź na #5537) ] pon, 14 styczeń 2008 18:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Cześć.
Jest kilka szkół w tym temacie.My (regularne cięcie śliw robimy od ok.20 lat)przyjęliśmy takie terminy:
1.Dla odmian wczesnych zchodzących z owoców do połowy sierpnia -tniemy je po zbiorach,od połowy lipca do końca sierpnia,ale najlepiej w sierpniu.Termin koniec sierpnia jest mocno umowny,ale cięcie śliw po tym terminie(na Mazowszu)daje duże ryzyko porażenia srebrzystością liści.Jeżeli masz gdzieś w pobliżu srebrne dzrewa lub rosną stare topole to późniejsze cięcie odradzam.
2. Odmiany późniejsze tniemy od końca kwitnienia.
Krzyś.
wiosenne przecinanie [wiadomość #11376 (odpowiedź na #5537) ] wto, 29 styczeń 2008 19:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
bocian jest aktualnie niedostępny bocian
Nowy
witam, chcialem sie zapytac czy juz wyruszacie do sadow na przecinanie sadow sliwkowych, bo w sumie pogoda mozliwa, ale jednak to dopiero koniec stycznia i niewadomo co jeszcze bedzie, ja narazie sie jeszcze wstrzymuje, bo wiadomo jeszcze zima, a co Wy o tym sadzicie??
Odp: cięcie śliw [wiadomość #11389 (odpowiedź na #5537) ] wto, 29 styczeń 2008 22:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Wyruszam, wyruszam. Zacząłem od poczciwego Stanleya. Mam nadzieję, że pogoda nie spłata figla i obejdzie się bez sensacji. Warto przyłożyć sie do ciecia w tym roku bo zapąkowanie jest potężne na większości odmian. Traktuję to jako pierwsze przerzedzanie zawiązków. Warto przyłożyć sie do tego. Pogoda jak piszesz sprzyja. Pomimo, że to dopiero koniec stycznia trzeba działać jeśli jest tego sporo. Odlicz dni deszczowe, niedziele itd. to do kwitnienia już nie daleko. Smile Smile Smile Pozdrowionka

Y@rex
mam problem z śliwą!!! [wiadomość #16092 (odpowiedź na #5537) ] czw, 05 czerwiec 2008 20:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sebik jest aktualnie niedostępny sebik
Nowy
witam!mam problem z jedną z śliw węgierką.jest to drzewko dwuletnie,które nawet po przycięciu nie chce się rozgałęzić.co ja mam z nią zrobić?ma dwa lata i po raz pierwszy wydała świetne owoce,jest wcześnie a sa juz wielkieeeeeeeeeee!!!!!!pozdrawiam Shocked
Odp: cięcie śliw [wiadomość #21102 (odpowiedź na #5537) ] wto, 09 grudzień 2008 21:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamilraw jest aktualnie niedostępny kamilraw
Początkujący
Witam.
Mam pytanie czy na śliwach rozwijają się tak zwane wilki.Jeśli drzewo ma 3-4 lat i jest bardzo dobrze rozwinięte to które gałęzie się powinno wyciąć?

Pozdrawiam.
Odp: cięcie śliw [wiadomość #22635 (odpowiedź na #21102) ] śro, 11 luty 2009 20:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
Ciecie sliwy jest trudne ale mozna produkowac towar najwyzszej jakosci jesli jestsuper cieta i prowadzona cieciem mozna wszystko regulowac polecam dobrego fachowca (moze drogi ale oplaca sie )
cięcie śliw [wiadomość #22814 (odpowiedź na #5537) ] pon, 16 luty 2009 10:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
matriks3 jest aktualnie niedostępny matriks3
Nowy
Witam wszystkich. Poradzcie mi czy i jak mam ciąc drzewka 2-letnie które mają pordzewiacza. Bo nie które wyglądają jak ...
Odp: cięcie śliw [wiadomość #22816 (odpowiedź na #5537) ] pon, 16 luty 2009 12:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam.
Każde przycięcie gałązki takiej śliwy spowoduje wyrośnięcie co najmniej dwu nowych przyrostów.Jeżeli masz gałązkę krótką,zakończona miotełką po pordzewiaczu to możesz tę "miotełkę "odciąć.Jeżeli natomiast taka miotełka jest na 1-1,5 m konara bocznego,to lepiej to zostawić bo ci wyrosnie niewiadomoco,ewentualnie tam gdzie można przyciąć niżej i wtedy z tego miejsca wyrośni ci około dwu nowych przyrostów.Z przewodnikiem sprawa prosta,przyciąć poniżej miotełki na pożądanej przez ciebie wysokości.
No i w tym sezonie nie żałować chemii do walki z pordzewiaczem,raczej trzy zabiegi.
Hej.
Odp: cięcie śliw [wiadomość #22841 (odpowiedź na #22816) ] pon, 16 luty 2009 22:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Wielkie dzięki. A jesli chodzi o te zabiegi to stosowac Omite 3 razy co 14 dni w fazie opadania platków kwiatowych.tak?
Odp: cięcie śliw [wiadomość #23027 (odpowiedź na #5537) ] czw, 19 luty 2009 20:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam.
Trzykrotnie Omite-to nie ,nie wolno powtarzać akarycydów z tej samej grupy.Może być Envidor lub Ortus.Skuteczny i to bardzo jest Siarkol.Zabiegi wykonuję -pękanie,zielony/biały,po kwitnieniu.Na młodych,nieowocujących można też w jednym roku dać jakąś "siekierę" np.:Dimezyl.Oczywiście zwracać uwagę na temperaturę i prewencję.
Hej.
Odp: cięcie śliw [wiadomość #23059 (odpowiedź na #23027) ] pią, 20 luty 2009 12:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Dziekuje
Odp: cięcie śliw [wiadomość #24735 (odpowiedź na #5537) ] pon, 06 kwiecień 2009 07:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam
Jak w temacie. Odmiana: Nectavit, wiek: 4 rok, podkładka: ałycza

http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/911/0/

• Załącznik: 1.jpg
    (Rozmiar: 181.33KB, Pobrane 22559 razy)

Odp: cięcie śliw [wiadomość #24736 (odpowiedź na #24735) ] pon, 06 kwiecień 2009 07:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/912/0/

• Załącznik: 2.jpg
    (Rozmiar: 158.93KB, Pobrane 22456 razy)

Odp: cięcie śliw [wiadomość #24738 (odpowiedź na #5537) ] pon, 06 kwiecień 2009 07:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/913/0/

Drzewka były przyciętę po posadzeniu, gałązki przyginane, wycinane tylko krzyżujące się i wychodzące pod ostrymi kątami. Sugerowano mi żebym nie dotykał już sekatora do pierwszego poważniejszego owocowania, ale znając ich "zapał" do wzrostu obawiam się "buszu". Doświadczonych proszę o radę.

Pozdrawiam

• Załącznik: 3.jpg
    (Rozmiar: 186.69KB, Pobrane 22476 razy)

[Uaktualnione dnia: pon, 06 kwiecień 2009 07:51] przez Moderatora

Odp: cięcie śliw [wiadomość #24745 (odpowiedź na #24738) ] pon, 06 kwiecień 2009 19:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
lajkonik jest aktualnie niedostępny lajkonik
Stały bywalec
Zdecydowanie zbyt duże zagęszczenie od połowy drzewa w górę,wszystkie mocne pędy które konkuróją z przewodnikiem trzeba
wyciąć,jesli tego niezrobisz przy silnym owocowaniu się wyłamią,albo położą i zacieniują dolne partie drzewa.Węgierki źle
znoszą cięcie więc lepiej rozłożyć wycinkę na dwa lata.Mam jeszcze pytanie czy te drzewka dały jakiś plon.
Odp: cięcie śliw [wiadomość #24748 (odpowiedź na #24745) ] pon, 06 kwiecień 2009 22:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Symboliczny, na knedle i śliwowicę do knedli Laughing
Odp: cięcie śliw [wiadomość #24804 (odpowiedź na #5537) ] czw, 09 kwiecień 2009 13:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam.
Niestety węgierka tak się zagęszcza.Brak plonu to chyba w wyniku anomalii pogodowych?
Piszesz,że gałęzie były odginane,chyba tylko pierwsze piętro i niezbyt dobrze to wyszło(termin,kąt odgięcia?).
Moim zdaniem przerzedzanie koron jest konieczne,zrób to najlepiej zaraz po kwitnieniu.Tam gdzie masz dość gałęzi tnij na krótki czop,w dużych gęstwinach-można ewentualnie rany posmarować farbą(oczywiście z miedzianem)z dodatkiem Pomonitu.Ograniczysz wybijanie wilków,a jeżeli już wybiją to słabsze.Przewodników nie ruszać!
A wogóle to ładne te drzewka,i jak je przerzedzisz będziesz miał ładną kwaterkę.
Hej.
Odp: cięcie śliw [wiadomość #25127 (odpowiedź na #5537) ] pią, 17 kwiecień 2009 11:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
ilek22Sandomierz jest aktualnie niedostępny ilek22Sandomierz
Stały bywalec
Witam!Mam pytanie odnośnie formowania i cięcia młodych śliw odmian- Rana,Lepotica i Najbolia po zeszłorocznym pordzewiaczu Confused Drzewka zostały zasadzone rok temu,zostały przycięte i odginałem gałęzie pierwszego piętra,rezultat nie najlepszy.Czy gałęzie boczne z pierwszego pietra powinienem znów odgiąć np. za pomocą sznurka i kiedy?,bo rok temu robiłem to za pomocą wykałaczek i nie dało to pożądanego przeze mnie rezultatu?Co mam zrobić z pędami bocznymi zakończonymi miotełką,przewodnikiem przyciąć ponizej miotełki? Pozdrawiam serdecznie!!
Odp: cięcie śliw [wiadomość #25567 (odpowiedź na #5537) ] nie, 26 kwiecień 2009 08:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Piotrek88 jest aktualnie niedostępny Piotrek88
Początkujący
Witam po posadzeniu śliw lepiej jest je ciąć czy lepiej doginać gałązki za pomocą sznurków?
Odp: cięcie śliw [wiadomość #35629 (odpowiedź na #5537) ] wto, 09 luty 2010 18:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
poprosił bym o podpowiedzi co do ciecia 2 letnich śliw na Ałyczy Odmiany Cacanska rana i lepotica

• Załącznik: DSC00577.jpg
    (Rozmiar: 33.81KB, Pobrane 774 razy)

Odp: cięcie śliw [wiadomość #35630 (odpowiedź na #5537) ] wto, 09 luty 2010 18:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
druga fotka

• Załącznik: DSC00578.jpg
    (Rozmiar: 39.79KB, Pobrane 763 razy)

Odp: cięcie śliw [wiadomość #35631 (odpowiedź na #5537) ] wto, 09 luty 2010 18:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
trzecia

• Załącznik: DSC00579.JPG
    (Rozmiar: 59.47KB, Pobrane 595 razy)

Odp: cięcie śliw [wiadomość #35632 (odpowiedź na #5537) ] wto, 09 luty 2010 18:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
i ostatnia

• Załącznik: DSC00582.JPG
    (Rozmiar: 58.32KB, Pobrane 625 razy)

Odp: cięcie śliw [wiadomość #35826 (odpowiedź na #35632) ] czw, 11 luty 2010 21:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sigmund jest aktualnie niedostępny Sigmund
Maniak
Ja na chwilę obecną w ogóle bym ich nie ciął(no może poza fotką 2 gdzie o ile dobrze widzę gałązkę idącą do środka).Przewodniki są ,korekty dopiero latem.

http://www.tekstowo.pl/piosenka,anna_zebrowska,ucz_sie_polsk iego.html
Odp: cięcie śliw [wiadomość #35829 (odpowiedź na #35632) ] czw, 11 luty 2010 21:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Ja na chwilę obecną w ogóle bym ich nie ciął(no może poza fotką 2 gdzie o ile dobrze widzę gałązkę idącą do środka).Przewodniki są ,korekty dopiero latem.

Odp: cięcie śliw [wiadomość #35831 (odpowiedź na #5537) ] czw, 11 luty 2010 21:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krzysztof44 jest aktualnie niedostępny krzysztof44
Stały bywalec
Witam!!!
Kolego Ilek widzę, że nikt nie chce Ci pomóc odnośnie cięcia śliw. Najlepszym sposobem jest podejrzeć ładny, dobrze prowadzony sad. Zwróć uwagę jak są przycinane gałęzie dolnego piętra, ponieważ gałęzie w drzewach pestkowych w dolnym piętrze powinny być na stałe. Musisz skracać przewodnik, takie prowadzenie jak widać na zdjęciach z tak dużą koroną i zagłuszonym przewodnikiem grozi wywaleniem drzew lub zatrudnij jakiegoś sprawdzonego fachowca.
Odp: cięcie śliw [wiadomość #35832 (odpowiedź na #35831) ] czw, 11 luty 2010 21:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
od początku starałem sie zachować dominujacego przewodnika ale pordzewiacz troche mi pomieszał plany Confused Postaram sie na każdym drzewku wyprowadzić przewodnika, mam jeszczy pytanko czy gałęzie I pietra i wyzej moge skracać czy raczej nie (wybija mocne przyrosty)?? Pozdrawiam i dzieki za pomoc!
Odp: cięcie śliw [wiadomość #35836 (odpowiedź na #5537) ] czw, 11 luty 2010 21:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Część gałęzi bardzo ostrych musisz wyrzucić, w drugim piętrze możesz poskracać gałęzie bardzo dobrze zapąkowane lub wyłożyć taką gałąż na krótkopędzie.Cięcie możesz wykonać od połowy kwietnia. Widzę, że lepotike masz bardzo dobrze zapąkowaną. Jeżeli byś zostawil tak mocno zapąkowane drzewa i obciął je latem na drugi rok to by była węgierka.Cięcie latem było by dobre do węgierki bo jest inny system cięcia niż śliwy gruboowocowej.
Odp: cięcie śliw [wiadomość #35876 (odpowiedź na #35836) ] pią, 12 luty 2010 12:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
To wszystko piękne rady ,ale chce zwrócić uwagę ,że mówimy o drzewach na silnie rosnącej podkładce ,w przypadku Rany silnie rosnącej odmianie. Cięcie inne niż niezbędne minimum opóźni ich wejście w owocowanie. Kolega prezentujący zdjęcia powinien też napisać nieco o glebie,rozstawie i docelowej wysokości.
Cięcie w drugim roku na gruby owoc ??Rana i Lepotica będą w drugim roku drobne owoce?Nie rosną chyba na 6 klasie...
Dodatkowo skąd pewność ,że po tej zimie owoce na dwuletnich drzewach będą jakiekolwiek owoce.
To nie jabłonie,nie można metod z jabłoni na m9 przenosić na śliwy na ałyczy, jak dla mnie przewodnik jest wystarczająco zarysowany. Kiedyś w naszej prasie fachowej znalazło się stwierdzenie ,że zbyt staranne formowanie śliw ,daje efekty niewspółmierne do nakładów.

Odp: cięcie śliw [wiadomość #35901 (odpowiedź na #5537) ] pią, 12 luty 2010 17:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Kolego Ilek musisz sam wybrać , która metoda najbardziej Ci odpowiada. Kolega się wypowiada, że nie trzeba przycinać przewodnika. Ja uważam, ze na cięcie drzew nie ma szablonu i każde drzewo jest inne. Zwróć uwagę na pierwsze i drugie piętro, jeżeli przyrost jednoroczny jest dłuższy jak na przewodniku to jest to zagrożenie do uformowania drzewa. Kolega signal chyba nie wie, że pordzewiacz w śliwach atakuje najwyższe partie drzewa i w tym przewodnika i po żerowaniu pordzewiacza przewodnika trzeba przyciąc jaki i gałęzie. To są wtórne przyrosty i raczej przemarzają. Kolego przy 2-3 letnim drzewie czereśni zapąkowanej nie myślimy czy w maju to przemarżnie czy nie, tylko myślimy o uformowaniu drzewa, żeby za 3 lata nie wchodzić z piłą spalinową.
Pozdrawiam
Odp: cięcie śliw [wiadomość #35988 (odpowiedź na #35901) ] nie, 14 luty 2010 11:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
lajkonik jest aktualnie niedostępny lajkonik
Stały bywalec
Ilek 22 metod cięcia jest tyle ilu jest sadowników.Przyjeło się że,śliwki to gatunek dla sadowniczych leni bo to i ciąć nietrzeba,również pryskać i.t.d.Większośc sadów tego gatunku jest
tak właśnie prowadzona,interweniuje się dopiero wtedy gdy niemożna wjechać ciągnikiem albo większość konarów wyłamie się pod ciężarem gałęzi.Jesteś ambitnym sadownikiem i chcesz się narobić to proponuję koronę przewodnikową.Ja tak prowadzę śliwki:pierwsze piętro na wysokości 40 do 70 centymetrów(mam na myśli wyrastanie konarów z przewodnika)drugie 120 do 150,trzecie powyżej 190.Jak do tego dążyć; podstawa to dobry materiał do nasadzenia(nisko wyprowadzona koronka,wyraźnie zaznaczony przewodnik),palik do każdego drzewka (wystarczy 150 centymetrów),gięcie(przy takim "tyfusie" jak Rana to podstawa),umiarkowane cięcie.
Teraz sugestie do zamieszczonych zdięć ,uwagi odnoszą się do drzewek na pierwszym planie.
Zdięcie pierwsze sugeruję usunąć dwa pędy w środku korony na gładko.
Poprzedni wątek:Podkładki dla śliw - ałycza czy wangenheima?
Następny wątek:Plenność Jubileum
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]