| Odp: Powszechny ??? spis rolny [wiadomość #45648 (odpowiedź na #45406) ] |
pon, 20 wrzesień 2010 09:35   |
Gosc Wiadomości: 7205 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
| Jan54 napisał(a) dnia pon, 13 wrzesień 2010 09:42 | z internetowego forum
"...Obecny spis łamie prawoIP: *
Gość: spisany 13.09.10, 08:09 Odpowiedz
Obecny spis łamie prawo , jest punkt w którym należy podać dane osób(PESEL) mieszkające z rolnikiem . Ochrona danych osobowych nie pozwala na posługiwanie sie przez osoby trzecie danymi innych osób np. domowników .Praktyka przypomina hasło ''zabierz babci dowód '' aby się spisać .
|
Bzdura, nie ma takiego wymogu. Ankieta dot. osób mieszkających z użytkownikiem (rolnikiem) nie narzuca obowiązku wypełniania pola PESEL. Jedyny wymagany w ankiecie PESEL, to PESEL osoby użytkującej ziemię, czyli (najczęściej) rolnika.
Jan54, spisywali cię już? Odmówiłeś?
PS. Dodam do powyższego treść artykułu z ustawy o statystyce publicznej i objęcia gromadzonych danych tajemnicą statystyczną, a tym samym zagwarantowania, że instytucje trzecie nie będą mogły wykorzystać tych danych przeciwko rolnikowi:
Art. 38. 1. Nie mogą być publikowane ani udostępniane dane jednostkowe uzyskane w badaniach statystycznych statystyki publicznej.
2. Nie mogą być publikowane ani udostępniane uzyskane w badaniach statystycznych statystyki publicznej informacje statystyczne możliwe do powiązania i zidentyfikowania ich z konkretną osobą oraz dane indywidualne, charakteryzujące wyniki ekonomiczne działalności podmiotów gospodarki narodowej prowadzących działalność gospodarczą, w szczególności jeżeli na daną agregację składa się mniej niż trzy podmioty lub udział jednego podmiotu w określonym zestawieniu jest większy niż trzy czwarte całości.
[Uaktualnione dnia: pon, 20 wrzesień 2010 09:58] przez Moderatora
|
|
|
| Odp: Powszechny ??? spis rolny [wiadomość #45651 (odpowiedź na #44532) ] |
pon, 20 wrzesień 2010 10:27   |
Gosc Wiadomości: 7205 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
Ja juz jestem po spisie
w piątek była miła młoda pani
powiedziałem jej ze nie biorę udziału w takich bezsensownych działaniach jak ten spis
-odpowiedziała ze w takim razie będzie musiała powiadomić o tym gmine
- ja na to ze niech powiadamia kogo zechce jeśli musi
i miło się pożegnaliśmy
To na razie tyle ,czy będzie jakiś ciąg dalszy - nie wiem ,ale nie sądzę aby był
Napisze tutaj jak to się skończyło
[Uaktualnione dnia: pon, 20 wrzesień 2010 14:43] przez Moderatora
|
|
|
|
|
|