|
|
|
|
|
|
| Odp: Jakie odmiany sadzić [wiadomość #30906 (odpowiedź na #1069) ] |
sob, 08 sierpień 2009 21:32   |
 |
pomolog Wiadomości: 3194 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Maniak |
|
|
Właśnie - może nie do końca się zrozumieliśmy... nie uważam wcale, że to "żadna" powierzchnia. Ale grusza to gatunek, którego owoce przechowujemy i te owoce mają znaczenie. A plon z takiej powierzchni uważam za zbyt duży, żeby sprzedawać owoce zaraz po zbiorze (chyba że mamy doskonale rozwiniętą sieć odbiorców półhurtowych i detalicznych, ewentualnie własny sklepik czy też lubimy nocować na giełdach), a z kolei inwestowanie w przechowywanie owoców z tej powierzchni... Druga sprawa maszyny - jeśli je posiadamy, bo uprawiamy coś innego - a uprawa grusz jest tylko dodatkiem to w porządku, ale inwestowanie w zakup maszyn przy tej powierzchni... Mówiąc krótko - tak jak wspominasz Lajkonik - szybki zbyt owoców będzie bardzo trudny (bo owoców będzie "za dużo"), natomiast trudno tu mówić o prawdziwej produkcji i poważnych odbiorcach, kontraktach i.t.d. (bo owoców będzie "za mało"). Budowa - ba, nawet dostosowanie obiektów przechowalniczych nieopłacalne, a same koszty produkcji relatywnie większe niż w przypadku gospodarstw np.10 ha. A cena zbytu ta sama... Pozdrawiam serdecznie
Piszę poprawnie po polsku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jakie odmiany sadzić [wiadomość #43595 (odpowiedź na #1069) ] |
śro, 28 lipiec 2010 22:01   |
Kaban Wiadomości: 340 Dołączył(a): maj 2010 |
Stały bywalec |
|
|
|
Ja mam posadzone konferencje, erike, amfore i dicolor oraz letnia radane i nie moge narzekac na sprzedaz, ale drzewka sa 2-3-4 letnie wiec plonu ogromnego do tej pory nie bylo. Taki rozklad odmian zapewnia mi i klientom dostepnosc owocu od sierpnia do gwiazdki. Z odmian zimowych chyba najtrudniej sprzedac amfore, ale jak jest kilka odmian to zawsze wszystko sprzedam. Wiadomo, ze konferencji musi byc jak najwiecej, ale nie moge miec tylko konferencji, bo sa lata, ze jak zacznie dojrzewac, to trzeba sprzedac wszystko w ciagu tygodnia, nawet trzymana w -1. Takze ja polecam troche dodatkowych odmian. Pozdrowionka. Kaban.
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jakie odmiany sadzić [wiadomość #46693 (odpowiedź na #19071) ] |
pią, 15 październik 2010 16:08   |
juicer Wiadomości: 4 Dołączył(a): październik 2010 |
Nowy |
|
|
| galsad napisał(a) dnia nie, 14 wrzesień 2008 10:00 | cztery lata temu posadziłem (...) uta
| Mam pytanie co do tej odmiany Uta. Jaką masz opinie teraz o niej ??
[Uaktualnione dnia: pią, 15 październik 2010 17:34]
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jakie odmiany sadzić [wiadomość #63455 (odpowiedź na #1069) ] |
wto, 30 sierpień 2011 19:17  |
Fantazja Wiadomości: 55 Dołączył(a): styczeń 2010 |
Początkujący |
|
|
To prawda, Concorde jest słodszy od Konferencji, jest za to troszkę mniej soczysty. Ładniej się wybarwia na złoto, w porównaniu do Konferencji, ma mniej ordzawień. Przechowuje się równie dobrze jak mamusia, ma jednak wadę. Jest mniej plenna w porównaniu do Konferencji.
Tak więc podsumowując - jako, że są sezony, że nawet znawca nie odróżni Konferencji od Concorde, szkoda zabawy na odmianę, którą i tak będziesz sprzedawał jako Konferencja, bo większość tak robi.
Inne odmiany w ząbki kują i dlatego króluje u nas Konferencja.
Chcesz spróbować coś nowego? Posadź kilka drzew czeskiej zimowej Eriki - plenna, przechowuje się lepiej niż kartofel, smaczna (od grudnia z chłodni zwykłej) i soczysta.
Ciekawa jest też szwedzka Carola, tylko niestety jest wrażliwa na gorzką zgniliznę :/
|
|
|