użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - Mechanizacja » Opryskiwacze sadownicze » Opryskiwacz Lochmann Plantatec
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #50524 (odpowiedź na #42440) ] pon, 17 styczeń 2011 23:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
michaltosx jest aktualnie niedostępny michaltosx
Maniak

Na ostatnich targach TSW i MTAS zaobserwowałem duże zainteresowanie właśnie opryskiwaczem Lochmann Plantatec czyżby tak wielu sadowników przeglądało to forum i zainteresowało się tym opryskiwaczem. A dało się też zaobserwować tak jakby znikome zainteresowanie stoiskiem z opryskiwaczami Agroli. Confused Smile Evil or Very Mad Rolling Eyes
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #50548 (odpowiedź na #42440) ] wto, 18 styczeń 2011 17:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sasha jest aktualnie niedostępny sasha
Zaawansowany
wg. mnie dlatego tak jest na targach ze agrole kazdy widzial a na lochmana tylko tam mozna popatrzec Very Happy
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #52893 (odpowiedź na #43443) ] pon, 21 luty 2011 20:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
siulebule jest aktualnie niedostępny siulebule
Początkujący
tomaszk123 napisał(a) dnia pon, 26 lipiec 2010 01:20

mam Lochmanna żadnych zastrzeżeń co do pracy tej maszyny. sprzęt nie do ,,zdarcia".
ze względu na bardzo wydajny wentylator (porównując do produktów krajowych) musiałem zmienić technikę zabiegów zwiększając prędkość przejazdów i zmniejszając obroty. na pierwszym biegu wentylatora i wysokich obrotach spokojnie opryskuję 4-5m morele posadzone w rozstawie 4,7m. drugiego biegu nie włączałem bo bałem się żeby nie pospadały.. Smile

masz z odwróconym ciągiem czy tradycyjny? jeżeli masz tradycyjny wentylator to czy przy większej wydajności wentylatora i większej prędkości przejazdów nie występuje zasysanie oprysku?

Pozdrawiam Karol
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #52924 (odpowiedź na #52893) ] wto, 22 luty 2011 08:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomaszk123 jest aktualnie niedostępny tomaszk123
Maniak
siulebule napisał(a) dnia pon, 21 luty 2011 08:20

tomaszk123 napisał(a) dnia pon, 26 lipiec 2010 01:20

mam Lochmanna żadnych zastrzeżeń co do pracy tej maszyny. sprzęt nie do ,,zdarcia".
ze względu na bardzo wydajny wentylator (porównując do produktów krajowych) musiałem zmienić technikę zabiegów zwiększając prędkość przejazdów i zmniejszając obroty. na pierwszym biegu wentylatora i wysokich obrotach spokojnie opryskuję 4-5m morele posadzone w rozstawie 4,7m. drugiego biegu nie włączałem bo bałem się żeby nie pospadały.. Smile

masz z odwróconym ciągiem czy tradycyjny? jeżeli masz tradycyjny wentylator to czy przy większej wydajności wentylatora i większej prędkości przejazdów nie występuje zasysanie oprysku?

tradycyjny ciąg. kolego zasysanie na pewno nastąpi szybciej przy mniejszej prędkości przejazdów. tak jak napisałem nie stosuję drugiego biegu wentylatora -- gdyż pierwszy wystarcza w zupełności nawet przy niskiej prędkości obrotowej ciągnika, a co za tym idzie wentylatora.
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #54591 (odpowiedź na #42440) ] sob, 26 marzec 2011 17:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Dafekcs jest aktualnie niedostępny Dafekcs
Początkujący
Witam widze ze duzo sie pisze o lochmannie sam jestem posiadaczem nowego lochmana 2010r sprowadzilem sobie z włoch effect jest swietny ale gdyby nie cena moja wersja wyszla ponad 60tys jesli ktos jest zainteresowany zakupem nowego lub uzywanego opryskiwacza pisac cos sie pomoze Smile
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #55282 (odpowiedź na #42440) ] nie, 10 kwiecień 2011 12:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Pryskał ktoś lochmanem przy lekkim wietrze ? Jak sobie daje rade?
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #55339 (odpowiedź na #42440) ] nie, 10 kwiecień 2011 23:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Oziris jest aktualnie dostępny Oziris
Początkujący
lekki wiatr czy bezwietrznie nie robi to wielkiej różnicy. Osobiście nigdy nie zdarzyło mi się zapiąć 2 na koszu.
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #55401 (odpowiedź na #42440) ] pon, 11 kwiecień 2011 21:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
lukjakub jest aktualnie niedostępny lukjakub
Początkujący
Mam w posiadaniu opryskiwacz lochmann ze sterowaniem elektrycznym 2-sekcyjnym i dzisiaj lekko uszkodziłem to sterowanie. Może ktoś wie gdzie można zakupić częsci do tego sterowania, a chodzi mi o przełącznik do sterowania ciśnieniem i obudowe bezpiecznika.
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #55450 (odpowiedź na #42440) ] wto, 12 kwiecień 2011 21:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
Witam. W ostatnim naborze PROW złożyłem wniosek na opryskiwacz Lochmann z kolumną RAS 15/90 Q i do tego ciągnik Landini Mistral DT55 54km w sumie to samo co new holland i mam pytanie czy ten ciągnik da rade z tym lochmanem?
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #55481 (odpowiedź na #42440) ] śro, 13 kwiecień 2011 18:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
marcos84 jest aktualnie niedostępny marcos84
Zaawansowany
Moim zdaniem raczej ciężko będzie ja mam jd 5510 i z tym pracuje beczka 1 500 l i jest w sam raz a większość plantacji mam na górkach. Ale niech się wypowiedzą Ci którzy pracują na podobnym sprzęcie Rolling Eyes . Pozdrawiam
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #55509 (odpowiedź na #42440) ] śro, 13 kwiecień 2011 21:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mateusz99 jest aktualnie niedostępny mateusz99
Początkujący
Na pewno da sobie rade. Znam gościa co ma taki sam zestaw landini +lochmann i jest ok .
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #56010 (odpowiedź na #42440) ] sob, 23 kwiecień 2011 19:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mietek56 jest aktualnie niedostępny mietek56
Początkujący
Kolego Dafekcs pisałeś ze sam sprowadzałeś opryskiwacz z Włoch duże są problemy i czy można go póżniej na fundusz rozliczyć. Porównywałeś ceny dużo zaoszczędziłeś.Masz opryskiwacz z przystawką kolumnową jak się sprawuje. Może w fabryce są jeszcze ciekawe dodatki.
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57115 (odpowiedź na #56010) ] czw, 05 maj 2011 18:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Kolego ty jako zwykly rolnik nie zakupisz we wloszech u lochmana opryskiwacza wysle cie do dealera czyli do polskiej firmy Felimpex ja mam mozlwosc zaltwienia prosto z faryki od lochmanna ale to nie temat na forum Smile co do kwesti lochmanna opryskiwacz ogolnie bez zastrzezen co prawda nie rozni sie za wiele ja uwazam ze fabbiani czy genesini nie sa gorszymi opryskiwaczami od lochmanna no ludzie przeciez dajmy przyklad fabbiani pompa ta sama co lochmann beczka ta sama 3 komory wentylator taki sam jak lochmann regulacje lopatek lochmann nie ma fabbiani posiada do tego fabbiani robi z kwasowki rame a lochmann nie robi po prostu firma lochmann to tylko dobrze wyrobiona reklama nie ma co sie oszukiwac ,zakupilem lochmana bo zrobil mi dobra cene i tyle jezeli mam zaplacic za naklejke 20 tys dodatkowo to dziekuje
pozdrawiam
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57138 (odpowiedź na #57115) ] czw, 05 maj 2011 21:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
Trochę się rozpędziłeś z tym wentylatorem kolego Dafekcs z tego co mi wiadomo to jeśli chodzi o kolumne z tradycyjnym ciągiem to Lochmann jest nie powatarzlny (firma PETTA GB robi coś podobnego) bo jeśli chodzi o otwrotny ciąg kolumna Lochmanna do złudzenia przypomina tą ze Steinera. A Fabbiani to samo co Dragone i nasz pilmet duet tylko beczka, rama i pompa inne. A jeśli chodzi o Felimpex to wiadomo że sobie zastrzegli prawo na wyłączność a swoje sprzęty cenią jak szczere złoto.
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57182 (odpowiedź na #57138) ] pią, 06 maj 2011 12:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
kolego nie powiem bo racji troche masz ale co do wetylatorow to sie nie zgodze to juz jest robione jako masowa prod. i to jest do przewidzenia ale to nie lochmann zaczal pierwszy produkowac kolumne Smile
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57189 (odpowiedź na #42440) ] pią, 06 maj 2011 15:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Darek578 jest aktualnie niedostępny Darek578
Zaawansowany
Witam czy ktoś obeznany może mi powiedzieć czym różni sie opryskiwacz Plantec seria RAS od serii Rps i czy opryskiwacz z wirnikiem 800 mógłby współgrać z Ursusem 2812?
Pozdrawiam
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57211 (odpowiedź na #57182) ] pią, 06 maj 2011 22:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
Kolego Dafekcs odnośnie wentylatorów ile może kosztować nowy wentylator taki jak w lochmannie o średnicy 80cm. A tak w ogóle to ciekawe kto pierwszy wpadł na pomysł zrobienia kolumny?

[Uaktualnione dnia: pią, 06 maj 2011 22:49]

Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57550 (odpowiedź na #42440) ] wto, 10 maj 2011 16:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
masz tu różnice i zapotrzebowanie na moc:
http://www.felimpex.com.pl/opryskiwacze_dane_techniczne.php

ursus pociągnie i na II biegu też.
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57704 (odpowiedź na #42440) ] czw, 12 maj 2011 17:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Mam jeszcze pytanie ile kosztowałby tak sprzęta jak ma profus2 beczka 1000l, Kolumna Q, wiatrak 800,elektrozawory 2 sekcyjne.Mam pytanie czy dyszel zwykły różni sie znacząco od tego łamanego w 2 miejscach?
Mysle że 2812 raczej na 2 biegu by nie dał rady.
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57721 (odpowiedź na #42440) ] czw, 12 maj 2011 21:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Myślę ze min. 50tyś zł
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57742 (odpowiedź na #42440) ] pią, 13 maj 2011 09:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość

Myślę że 2812 to i na pierwszym biegu będzie się pocił chyba że zmniejszysz kąt łopat. Opinia niektórych osób mówiąca że Lochmann potrzebuje mniej mocy to MIT. Oczywiście stosunek wydatku powietrza do poboru mocy na pewno wychodzi korzystniej niż np. w Agroli. A propos dyszli ten standardowy pod belkę lekko zachodzi a łamany kopiuje ślady ciągnika. Obawiam się że może kosztować nawet 55tyś.
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57775 (odpowiedź na #42440) ] pią, 13 maj 2011 23:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
z własnej obserwacji wiesz, że to mit czy tak sądzisz bo to jest duża różnica?
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57797 (odpowiedź na #42440) ] sob, 14 maj 2011 10:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Gdy ostatni byłem na wystawie i pytałem sie przedstawiciela o cene to powiedział za podstawową wersje RAS 34tyś a jeśli chodzi o moc to napewno na 2 biegu ursus nie da rady ale na 1 powinien sobie poradzić szczegulnie że jest możliwość zmiany kąta łopat.
Mam jeszcze pytanie jak to jest z tymi elektrozaworami czy sie psują i czy są tak wygodne jak mówia ludzie?
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57803 (odpowiedź na #57775) ] sob, 14 maj 2011 13:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
Sądzę że to MIT z własnych doświadczeń i obserwacji innych osób mających ten opryskiwacz. Biorąc pod uwagę duży wydatek powietrza to wiadomo że z czegoś to się musi wziąć. Ale nikt mi nie wmówi że ciągnik z Lochmannem ma lekko.
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57806 (odpowiedź na #42440) ] sob, 14 maj 2011 13:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Jeszcze jedno pytanie czy przystawka Q dużo bardziej obciąża ciągnik?
Widziałem też ten opryskiwacz z kolumną taką jak ma munckhof wiecie cos na ten temat?Moze to samoróbka ale wątpie.
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57819 (odpowiedź na #42440) ] sob, 14 maj 2011 21:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
Przystawka Q czyli kolumna z tradycyjnym ciągiem tak samo obciąża ciągnik jak ta bez kolumny ponieważ różnią się tylko tym że Q ma nadbudówke z blachy. A ten wysoki maszt to jak pisał kolega MABU2 samoróbka z Holandii.
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57821 (odpowiedź na #42440) ] sob, 14 maj 2011 21:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wojtekx jest aktualnie niedostępny wojtekx
Stały bywalec
Z tym ze wentylator 80cm potrzebuje duzo mniej mocy niż wentylator 90cm tak ze ursus może i da sobie bez trudu rade w 80cm Twisted Evil A tak przy okazji ktoś kto użytkuje ten opryskiwacz może coś ciekawego o nim powiedzieć co w nim jest takiego ciekawego ze aż tyle kosztuje, sam zastanawiam się nad jego zakupem ale jakoś mało mam argumentów przy takiej cenie.

[Uaktualnione dnia: sob, 14 maj 2011 22:08]

Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57827 (odpowiedź na #42440) ] sob, 14 maj 2011 23:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
A co ma takiego ciekawego Tifone, Mitterer, Munckhof, Hardi skoro są tak samo drogie. Co jest takiego ciekawego w Pilmecie duet czy Agroli optimum że kosztuje ok.35 tyś. A co ma takiego Audi że nie kosztuje tyle Ford czy Renault.
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #57830 (odpowiedź na #42440) ] sob, 14 maj 2011 23:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Napewno marka podbija cene do góry ale z obserwacji wiem że opryskiwacze aż tak sie od siebie nie różnią kolega ma pilmeta millenium i sie posypał pilot.Tifone zapchało sie od wody ze stawu chociaż jeśli jest brudna to sie nie powinno jej wlewać.Pewnie płaci sie też duzo za jakieś bajery łamane dyszle elektrozawory które uprzyjemniają prace, ale dwa razy sie zparzyliśmy na opryskiwaczach za trzecim razem wole kupić coś co chociaż teoretyczne jest sprawne techniczne nie posiada nie przemyślanych rozwiązań itp...
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #65287 (odpowiedź na #42678) ] czw, 20 październik 2011 10:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
asadownik jest aktualnie niedostępny asadownik
Nowy
sandvik napisał(a) dnia czw, 08 lipiec 2010 07:14

Czyżby nikt nie używał tak profesjonalnego opryskiwacza. Czyżby każdy pryskał poczciwą śleżą i przestarzałą agrolą. Cool

Czyżby nikt nie używał najlepszego opryskiwacza na świecie, we wszechświecie. Jak taki dobry to czemu pytasz o opinie a nie kupujesz?
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #67469 (odpowiedź na #65287) ] pon, 12 grudzień 2011 23:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
poprostu pewnie nie stać Wink Bo kiedy on go odbije
lochmann jest dobry ale nie najlepszy ceny nowego lochmanna we włoszech drozeja o 6%
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #67492 (odpowiedź na #42440) ] wto, 13 grudzień 2011 16:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
patikot3 jest aktualnie niedostępny patikot3
Początkujący
No to kolego dafecks, co według ciebie jest najlepsze? W jednym temacie mówisz, że ten opryskiwacz jest najlepszy, w drugim, że ten. A zresztą skąd wiesz który jest dobry ty tylko tymi złomami z zachodu handlujesz a nie ich używasz! Swoją opinię piszesz tylko w oparciu o to co od swojego taty usłyszysz...
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #67509 (odpowiedź na #67492) ] wto, 13 grudzień 2011 18:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
gardner jest aktualnie niedostępny gardner
Początkujący
Najlepszy jest taki który akurat kolega defectus ma do sprzedani na podwórku Laughing
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #68905 (odpowiedź na #42440) ] pią, 13 styczeń 2012 17:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Lukikx jest aktualnie niedostępny Lukikx
Nowy
Witam,
Przymierzam się do zakupu lochamanna RAS 15/90 Q, moje wątpliwości budzą wysoko umieszczone nad ziemią pierwsze głowice opryskowe, a ponieważ mam również ok. 7 hektarów porzeczki chciałbym wykorzystywać te "cudo" nie tylko w sadzie jabłoniowym.
Czy ktoś pracuje z was drodzy użytkownicy tego forum tym opryskiwaczem w porzeczce? Jak się ta kolumna sprawdza, czy nie zostawia najniższych partii krzewu nie opryskanych? Proszę o komentarze.
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #68924 (odpowiedź na #42440) ] pią, 13 styczeń 2012 21:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wojtekx jest aktualnie niedostępny wojtekx
Stały bywalec
Nie ma zbytnio problemu wystarczy skierować 1-2dolne końcówki rozpylacz do dołu , jest taka możliwość.
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #69009 (odpowiedź na #68924) ] nie, 15 styczeń 2012 20:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
PASIFLORA jest aktualnie niedostępny PASIFLORA
Początkujący
Witam Smile

Chce zamontować dwa eżektory i w związku z tym mam pytanie jakie eżektory jest najlepiej zastosować? W sklepie widziałem eżektory płaskostrumieniowe i wirowe. Nie wiem jakie będą lepsze do opryskania wierzchołków drzew, bo miałem w tym roku parcha na drzewach jabłoni. Doradźcie proszę, coś na ten temat Cool
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #69020 (odpowiedź na #69009) ] nie, 15 styczeń 2012 21:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dariusz7 jest aktualnie niedostępny dariusz7
Nowy
Do uzytkownika Dafecks :
Chciałem zakupić opryskiwacz Lochmann Plantatec Pan niby takie opryskiwacze sprzedaje ,jakby Pan mógł podać mi numer telefonu na e-maila : dareek7@op.pl to bym porozmawiał z Panem telefonicznie Smile
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #73123 (odpowiedź na #42440) ] sob, 10 marzec 2012 19:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
karolk jest aktualnie niedostępny karolk
Początkujący
Witam. Mam pytanie do posiadaczy opryskiwaczy Lochmann z beczką żywiczną, czy na łaczeniu na beczce występują u Was odpryski i purchle?
Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #74110 (odpowiedź na #73123) ] śro, 28 marzec 2012 16:17 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Początkujący
Tak występuja bo beczka złozona jest z 2czesci i to jest normalne Smile
Poprzedni wątek:Opryskiwacz MITTERER
Następny wątek:John Deere - przystawka z dyfuzaromi
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]