|
|
| Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #42449 (odpowiedź na #42440) ] |
nie, 04 lipiec 2010 21:51   |
michaltosx Wiadomości: 919 Dołączył(a): listopad 2008 |
Maniak |
|
|
|
Ja tez słyszałem ze dobry ale nic więcej jedynie słyszałem ze nie wart swoich pieniędzy bo efekt oprysku można porównać do opryskiwacza Agrola który jest o połowę tańszy no ale to są tylko takie tam ogólne opinie.
[Uaktualnione dnia: pon, 05 lipiec 2010 09:05]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #43467 (odpowiedź na #42440) ] |
pon, 26 lipiec 2010 17:11   |
profus2 Wiadomości: 18 Dołączył(a): sierpień 2007 |
Nowy |
|
|
Ja na początku też miałem problem z czubkami i był tam parch
Ale w tym roku na końcówki na samej górze założyłem eżektory
i jest ok
Również dysponuję fotkami
Załącznik: DSC09668.JPG
(Rozmiar: 152.88KB, Pobrane 1177 razy)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #43561 (odpowiedź na #43554) ] |
śro, 28 lipiec 2010 17:17   |
tomaszk123 Wiadomości: 658 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Maniak |
|
|
| sandvik napisał(a) dnia śro, 28 lipiec 2010 01:23 | Lochmann ma te zaletę ze daje trochę więcej wiatru w górną cześć deflektora niż dolną. Druga sprawa to ze Lochmann ma deflektor który wytwarza duży strumień powietrza a prędkość tego wiatru jest mała po prostu Lochmann ma wyjątkową szeroką szczelinę wylotu powietrza a dzięki temu nie powoduje zdmuchiwanie kropli z liści a znowu agrola ma szczelinę dość wąską i wąskie łopatki wentylatora który niestety wytwarza silny i szybki strumień powietrza który powoduje zdmuchiwanie kropel oprysku z liści.
|
coś tu nie tak....
1.na pewno kolego masz na mysli że wentylator ,,wytwarza duży strumień powietrza" (nie deflektor), a deflektor go tylko ukierunkowuje, a ze wzgledu na swoją konstrukcję(Lochman) w górną część jest kierowana większa ilość powietrza
2.jeśli wytworzysz dużą ilość powietrza a nadasz mu małą prędkość to byle silniejszy powiew wiatru rozwieje twoją teorię. tak jak pisałeś w którymś poście że agrola ma wydatek ok. 40tyś a lochman nawet do 80tyś --to samo przez sie rozumie że żeby wydmuchać taką masę powietrza (80tyś) potrzebujesz większej szczeliny wylotowej i jak mniemam dlatego szerokość wylotowa w deflektorze lochmana jest większa. wylot deflektora tworzy coś w rodzaju strumienicy (w Lochmanach nie ma tego jest prosty wylot) która nadaje większą predkość wylotową strumienia kierowanego powietrza poprzez co ma ono siłę przebicia przez ewentualnie wiejący wiatr jak i siłe poruszenie liścia dla jego dokładnego pokrycia, opryskiwacz lochman poprzez wydajniejszy wentylator jest nieporównywalnie skuteczniejszy w porównaniu do agroli.
3.zdmuchiwanie- przedmuchiwanie może nastąpić podczas bezwietrznej pogody, a przyczyna jest błacha-- żle dobrana prędkość jazdy, lub złe ustawienie biegu lub kąta łopat wentylatora. przy Agroli czy też przy Cafinim można tego czsciowo uniknąć zamawiająć deflektor z kierownicą strumienia powietrza na wylocie z deflektora.
[Uaktualnione dnia: śro, 28 lipiec 2010 17:29]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Opryskiwacz Lochmann Plantatec [wiadomość #49560 (odpowiedź na #42440) ] |
sob, 01 styczeń 2011 16:30   |
mcher Wiadomości: 45 Dołączył(a): czerwiec 2010 |
Początkujący |
|
|
|
wszedłem na strone instytutu niemieckiego który to przeprowadzał badania nie zależne na opryskiwaczach różnych firm na pokrycie cieczom wydajności wentylatorów i stwierdzam że producenci kłamią na przykład lochmann podaje że wentylator ma wydajność 80000 m2/h a w rzeczywistości ma 38000 m2/h to samo muchofa i reszta według instytutu wentylator musiał by mieć 120 cm lub 110 anie 90cm lub 80 strona instytutu www.jki.bund.de
[Uaktualnione dnia: sob, 01 styczeń 2011 17:28]
|
|
|
|