użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - Mechanizacja » Mechanizacja sadownictwa » maszyny sadownicze z MCMS - tematy połączone
Odp: Nowa platforma sadownicza Z MCMS [wiadomość #34635 (odpowiedź na #34634) ] czw, 21 styczeń 2010 19:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
Np B.A.B. też jest niedopracowany za tą cenę mogli by włożyć do niego inne przełączanie biegów z szosowych na polowe a nie wajchą która jest obok koła i na dodatek trzeba jeszcze ruszyć kołami do przodu do tyłu aby zaskoczyło Confused wyłączanie sprężarki też można by poprawić a nie wajchą luzować paski Confused

A polska platforma jest dosyć duża nawet nie wiem czy nie za duża. Nie przypadła mi do gustu.

[Uaktualnione dnia: czw, 21 styczeń 2010 19:13] przez Moderatora

Odp: Nowa platforma sadownicza Z MCMS [wiadomość #34642 (odpowiedź na #34613) ] czw, 21 styczeń 2010 21:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomaszk123 jest aktualnie niedostępny tomaszk123
Maniak
fachowcy z MCMS są dobrzy w kopiowaniu innych maszyn, na targach w wawie nawet własną wizję PluckoTraca (nie wiem czy dobrze napisałem) wystawili. tak samo solidny jak ta platforma...
Odp: Nowa platforma sadownicza Z MCMS [wiadomość #34735 (odpowiedź na #34613) ] sob, 23 styczeń 2010 07:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
arkadia jest aktualnie niedostępny arkadia
Nowy
Ciekawy jestem strony ekonomicznej stosowania takiego "Burana" czy ktoś potrafi przedstawić konkretne wyliczenia /wzrost wydajności, obniżka kosztów, czas amortyzacji, koszty eksploatacji itp/
Odp: Nowa platforma sadownicza Z MCMS [wiadomość #34757 (odpowiedź na #34735) ] sob, 23 styczeń 2010 12:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
wyliczony koszt eksploatacji i konserwacji maszyny w gospodarstwie o powierzchni 10 ha po 10 latach użytkowania 8 h dziennie przez 125 dni roboczych:
dla diesla- eksploatacja, konserwacja , paliwo - 6,2 PLN\h
dla elektrycznej, ponoć 1,5 PLN|h
Podane na podstawie danych firmy zajmującej sie sprzedażą maszyn jednej z czołowych marek.
Odp: Nowa platforma sadownicza Z MCMS [wiadomość #34768 (odpowiedź na #34757) ] sob, 23 styczeń 2010 15:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Pewne rachunki do platformy

125 dni tj od poł.lipca do końca paźdx./?/ =1000g
1,5l ol. nap/ godz ?
Wydajność 30t/ha x 10 ha = 300 t tj. 300k/G ???
Odp: Nowa platforma sadownicza Z MCMS [wiadomość #34770 (odpowiedź na #34613) ] sob, 23 styczeń 2010 16:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sasha jest aktualnie niedostępny sasha
Zaawansowany
arkadia - platformy nie uzywa sie tylko do zbioru ale rownież do cięcia zimowego, letniego i do przerzedzania.
i wez poprawke ze z platformy zbierasz tylko owoce z górynych partii drzew,
co do spalania to wg napisanych wyzej kosztow to maksymalnie 1l ON na godzine pracy bo pozostaje jeszce konserwacja.
Nie zapominajmy o amotryzacji:
125 dni x 8 godzin dziennie x 10 lat = 10000 godzin pracy
cena 110000 zl / 10000 godzin pracy = 11 zł
Odp: Nowa platforma sadownicza Z MCMS [wiadomość #34774 (odpowiedź na #34613) ] sob, 23 styczeń 2010 17:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Hektor990 jest aktualnie niedostępny Hektor990
Zaawansowany
Plaforme można używać do zakładania i zdejmowania sieci antygradowych foli w czereśniach.Może być wykorzystywana przy przy robieniu konstrukcji w sadzie do rozwijania i zwijania drutu(BERmartec)ma taki osprzęt w opcji.
Odp: Nowa platforma sadownicza Z MCMS [wiadomość #34804 (odpowiedź na #34774) ] sob, 23 styczeń 2010 23:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
A przede wszystkim platformy takie może do użytkowania przez swoich członków zakupić grupa producencka z 75% dofinansowaniem.

[Uaktualnione dnia: sob, 23 styczeń 2010 23:14] przez Moderatora

Odp: Nowa platforma sadownicza Z MCMS [wiadomość #34805 (odpowiedź na #34613) ] nie, 24 styczeń 2010 01:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
ATH99 jest aktualnie niedostępny ATH99
Nowy
Uważam ,ale to tylko moje skromne zdanie Twisted Evil że ta cena jest przesadzona, biorąc pod uwagę sposób wykonania .
Jest ważny ale może trochę przesadzona jest ta konstrukcja biorąc pod uwagę warunki zbioru czy pracy przy cięciu ,przerzedzaniu. Zapewne będą straszne kolejny może po odchudzeniu konstrukcji oraz biorąc pod uwagę wykonanie w Polsce powinno być tańsze biorąc jeszcze konkurencyjne warunki (chociaż wiem ,że o wykwalifikowaną kadre pracowniczą jest coraz ciężej) .Abstrahując od tego ważne: masywnie nie znaczy dobrze biorąc pod uwagę warunki w jakich przyjdzie się mierzyć sadownikom w tych (kto wie) ale prawdopodobnie mokrych latach szczególnie chodzi mi tu o zbiory ale należało by wszystkie najgorsze wziąć pod uwagę.

[Uaktualnione dnia: nie, 24 styczeń 2010 04:13]

Odp: Nowa platforma sadownicza Z MCMS [wiadomość #34813 (odpowiedź na #34613) ] nie, 24 styczeń 2010 10:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
A jakie są alternatywne rozwiązania w porównaniu do tej platformy, oczywiście tańsze. Kto stosuje i z jakim skutkiem?
Odp: Nowa platforma sadownicza Z MCMS [wiadomość #34846 (odpowiedź na #34613) ] nie, 24 styczeń 2010 17:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kazimierz jest aktualnie niedostępny Kazimierz
Maniak
Tak z ciekawości chciałem się dowiedzieć ile paliwa na godz.pali silnik w tej platformie?
Odp: MCMS warka [wiadomość #38674 (odpowiedź na #31988) ] sob, 24 kwiecień 2010 07:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
skryba91 jest aktualnie niedostępny skryba91
Zaawansowany
Właśnie odwiedziłem stronę internetowa tej firmy o oprócz zmiany szaty graficznej zauważyłem kilka nowych produktów, a miedzy innymi kombajn do zbioru jabłek. Szczerze mówiąc podoba mi się ta konstrukcja. Ciekawe jaka jest cena tej maszyny.
Odp: MCMS warka [wiadomość #38781 (odpowiedź na #31988) ] pon, 26 kwiecień 2010 21:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nenessa jest aktualnie niedostępny Nenessa
Nowy
A ja polecam firmę Ryszmet z Ryszek koło Jasieńca.

Może i nie ma wszystkiego jak firma z Warki nie mniej jednak jest dużo wg mnie lepsza:
1. Tańsza
2. Produkuje z dużo mocniejszych materiałów
3. robi także "wynalazki".
4. Ma szeroki profil działalności.

Ja kupiłam od nich sporo różnych rzeczy i jestem bardzo zadowolona

http://kjslominski.republika.pl/

Szczerze polecam.
Odp: MCMS warka [wiadomość #44514 (odpowiedź na #38781) ] sob, 21 sierpień 2010 09:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Arek2266 jest aktualnie niedostępny Arek2266
Początkujący
Mam z tej firmy świder, ale przy głębszym zanurzeniu krzywo wierci dziury. Confused. Na niskiej głębokości jest ok Razz.

[Uaktualnione dnia: sob, 21 sierpień 2010 09:14]

Odp: sadzarka do drzewek z MCMS [wiadomość #53032 (odpowiedź na #12014) ] czw, 24 luty 2011 09:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
ajozefczyk jest aktualnie niedostępny ajozefczyk
Nowy
Ja mam sadzarkę od Królika z Warki.Sprawuje się super, sadziłem nią oprócz drzewek też maliny i porzeczki.

Witam czy pod sadzenie tą sadzarką trzeba zgryźć pole glegozgryzarka czy da rade wjechać na pole na przykład zabronowane bronami talerzowymi.
I co myślisz o wykorzystaniu jej do posadzenia lasu na łące po rolnej.

Pozdrawiam i czekam na informacje Olek
Odp: maszyny sadownicze z MCMS - tematy połączone [wiadomość #59320 (odpowiedź na #11911) ] pon, 06 czerwiec 2011 00:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
michaltosx jest aktualnie niedostępny michaltosx
Maniak
Ma ktos taką kosiarke prosił bym o opinie Rolling Eyes

Odp: maszyny sadownicze z MCMS - tematy połączone [wiadomość #70767 (odpowiedź na #11911) ] czw, 09 luty 2012 08:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
siol80 jest aktualnie niedostępny siol80
Nowy
Czy ktoś z kolegów sadowników używa podcinacz do korzeni z MCMS-u.
Cena jest dość atrakcyjna, w porównaniu np. z B.A.B.-em,ale jestem ciekawy jak się sprawuje to urządzenie w praktyce i jakiej mocy ciągnik jest potrzebny do tego urządzenia?
Z góry dziękuje za info!
Odp: maszyny sadownicze z MCMS - tematy połączone [wiadomość #70769 (odpowiedź na #11911) ] czw, 09 luty 2012 08:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
imperator jest aktualnie niedostępny imperator
Początkujący
michaltosx ja kolego mam taką kosiarkę, tylko o 20 cm szerszą i bez możliwości podczepienia opryskiwacza. szerszą wybrałem z tego względu, że ma ona prędkość końcówek noży większą. kosiarka dokładnie wykasza i rozdrabnia trawę, połączenie układu zawieszenia do ciągnika z płaszczyzną kosiarki mogło by być lepsze (większe) bo gdy przesunąłem maksymalnie w bok zaczęła pękać blacha. poza tym mankamentem jestem zadowolony.
Odp: maszyny sadownicze z MCMS - tematy połączone [wiadomość #71210 (odpowiedź na #70769) ] pon, 13 luty 2012 00:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamcio jest aktualnie niedostępny kamcio
Początkujący
Nigdy nie widziałem na oczy kosiarki której zdjęcie wkleił kolega ale mam wrażenie, że ma ona 2 śmigła, mógłbyś powiedzieć czy kręcą się one w tą samę czy w przeciwna stronę?;>
Odp: maszyny sadownicze z MCMS - tematy połączone [wiadomość #71217 (odpowiedź na #11911) ] pon, 13 luty 2012 10:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
imperator jest aktualnie niedostępny imperator
Początkujący
Kręcą się one w przeciwne strony.
Odp: maszyny sadownicze z MCMS - tematy połączone [wiadomość #71223 (odpowiedź na #71217) ] pon, 13 luty 2012 12:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
A do środka czy na zewnątrz?
Już tłumaczę o co mi chodzi, szukam kosiarki która wyrzucała by skoszoną trawę pod drzewka-dawałaby dodatkową próchnicę drzewom, pomagała zatrzymywać wilgoć itd). Gdyby śmigła obracały się na zewnątrz to wystarczy zdjać te boczne osłony i trawa leciała by na boki. A może ktoś wie o jakiejś inne kosiarce z taką możliwością? Na razie wyczytałem, że perfecta ma u siebie taki model no ale niestety cena jest dość wysoka.
Odp: maszyny sadownicze z MCMS - tematy połączone [wiadomość #71282 (odpowiedź na #71223) ] pon, 13 luty 2012 19:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rubinstar jest aktualnie niedostępny rubinstar
Początkujący
Posiadam kosiarko-rozdrabniacz dwuwirnikowy o szerokości 2 metrów, świder do dołków i wywrotnice górnego wysypu. Pierwsze dwie maszyny w porządku, natomiast wywrotnica mogłaby mieć bardziej dopracowany sposób zamykania skrzyń.
Odp: maszyny sadownicze z MCMS - tematy połączone [wiadomość #71285 (odpowiedź na #71223) ] pon, 13 luty 2012 20:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jonathan jest aktualnie niedostępny Jonathan
Początkujący
kamcio napisał(a) dnia pon, 13 luty 2012 12:38

Już tłumaczę o co mi chodzi, szukam kosiarki która wyrzucała by skoszoną trawę pod drzewka-dawałaby dodatkową próchnicę drzewom, pomagała zatrzymywać wilgoć itd). Gdyby śmigła obracały się na zewnątrz to wystarczy zdjać te boczne osłony i trawa leciała by na boki. A może ktoś wie o jakiejś inne kosiarce z taką możliwością? Na razie wyczytałem, że perfecta ma u siebie taki model no ale niestety cena jest dość wysoka.

Kierunek śmigieł prosto zmienić wystarczy odkręcić środkową przekładnie rozpiąć łańcuchy i obrócić ją do góry nogami tylko że w tym konkretnym modelu może być problem bo ma ona jeszcze wyjście na opryskiwacz
Odp: maszyny sadownicze z MCMS - tematy połączone [wiadomość #71315 (odpowiedź na #71285) ] pon, 13 luty 2012 22:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Na stronie producenta widziałem, że mają i opcję bez wyjścia na opryskiwacz. Mam nadzieję, że będą na targach w Ossie i uda mi się porozmawiać z kimś od nich na ten temat.
Odp: maszyny sadownicze z MCMS - tematy połączone [wiadomość #71366 (odpowiedź na #11911) ] wto, 14 luty 2012 18:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Hunter jest aktualnie niedostępny Hunter
Stały bywalec
czy posiada ktoś głębosz z podcinaczem do korzeni produkcji MCMS jakie macie opinie i uwagi co do tego sprzętu? Jesli chodzi o samego głębosza to u mnie w ciężkiej glebie zdał rezultat (zapuszczony po sama ramę)

...
Odp: maszyny sadownicze z MCMS - tematy połączone [wiadomość #71383 (odpowiedź na #71223) ] wto, 14 luty 2012 22:40 Przejdź do poprzedniej wiadomości
wojtekx jest aktualnie niedostępny wojtekx
Stały bywalec
kamcio napisał(a) dnia pon, 13 luty 2012 12:38

Kręcą się w przeciwna stronę i na zewnątrz tak ze trawa jest ładnie rozrzuca pod drzewa.. Cool
Poprzedni wątek:Jaki dostawczak najlepszy? Zapraszam do dyskusji.
Następny wątek:Maszyny sadownicze - DITTA -SERIA - opinie
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]