Np B.A.B. też jest niedopracowany za tą cenę mogli by włożyć do niego inne przełączanie biegów z szosowych na polowe a nie wajchą która jest obok koła i na dodatek trzeba jeszcze ruszyć kołami do przodu do tyłu aby zaskoczyło wyłączanie sprężarki też można by poprawić a nie wajchą luzować paski
A polska platforma jest dosyć duża nawet nie wiem czy nie za duża. Nie przypadła mi do gustu.
[Uaktualnione dnia: czw, 21 styczeń 2010 19:13] przez Moderatora
fachowcy z MCMS są dobrzy w kopiowaniu innych maszyn, na targach w wawie nawet własną wizję PluckoTraca (nie wiem czy dobrze napisałem) wystawili. tak samo solidny jak ta platforma...
wyliczony koszt eksploatacji i konserwacji maszyny w gospodarstwie o powierzchni 10 ha po 10 latach użytkowania 8 h dziennie przez 125 dni roboczych:
dla diesla- eksploatacja, konserwacja , paliwo - 6,2 PLN\h
dla elektrycznej, ponoć 1,5 PLN|h
Podane na podstawie danych firmy zajmującej sie sprzedażą maszyn jednej z czołowych marek.
arkadia - platformy nie uzywa sie tylko do zbioru ale rownież do cięcia zimowego, letniego i do przerzedzania.
i wez poprawke ze z platformy zbierasz tylko owoce z górynych partii drzew,
co do spalania to wg napisanych wyzej kosztow to maksymalnie 1l ON na godzine pracy bo pozostaje jeszce konserwacja.
Nie zapominajmy o amotryzacji:
125 dni x 8 godzin dziennie x 10 lat = 10000 godzin pracy
cena 110000 zl / 10000 godzin pracy = 11 zł
Plaforme można używać do zakładania i zdejmowania sieci antygradowych foli w czereśniach.Może być wykorzystywana przy przy robieniu konstrukcji w sadzie do rozwijania i zwijania drutu(BERmartec)ma taki osprzęt w opcji.
Uważam ,ale to tylko moje skromne zdanie że ta cena jest przesadzona, biorąc pod uwagę sposób wykonania .
Jest ważny ale może trochę przesadzona jest ta konstrukcja biorąc pod uwagę warunki zbioru czy pracy przy cięciu ,przerzedzaniu. Zapewne będą straszne kolejny może po odchudzeniu konstrukcji oraz biorąc pod uwagę wykonanie w Polsce powinno być tańsze biorąc jeszcze konkurencyjne warunki (chociaż wiem ,że o wykwalifikowaną kadre pracowniczą jest coraz ciężej) .Abstrahując od tego ważne: masywnie nie znaczy dobrze biorąc pod uwagę warunki w jakich przyjdzie się mierzyć sadownikom w tych (kto wie) ale prawdopodobnie mokrych latach szczególnie chodzi mi tu o zbiory ale należało by wszystkie najgorsze wziąć pod uwagę.
Właśnie odwiedziłem stronę internetowa tej firmy o oprócz zmiany szaty graficznej zauważyłem kilka nowych produktów, a miedzy innymi kombajn do zbioru jabłek. Szczerze mówiąc podoba mi się ta konstrukcja. Ciekawe jaka jest cena tej maszyny.
A ja polecam firmę Ryszmet z Ryszek koło Jasieńca.
Może i nie ma wszystkiego jak firma z Warki nie mniej jednak jest dużo wg mnie lepsza:
1. Tańsza
2. Produkuje z dużo mocniejszych materiałów
3. robi także "wynalazki".
4. Ma szeroki profil działalności.
Ja kupiłam od nich sporo różnych rzeczy i jestem bardzo zadowolona
Ja mam sadzarkę od Królika z Warki.Sprawuje się super, sadziłem nią oprócz drzewek też maliny i porzeczki.
Witam czy pod sadzenie tą sadzarką trzeba zgryźć pole glegozgryzarka czy da rade wjechać na pole na przykład zabronowane bronami talerzowymi.
I co myślisz o wykorzystaniu jej do posadzenia lasu na łące po rolnej.
Czy ktoś z kolegów sadowników używa podcinacz do korzeni z MCMS-u.
Cena jest dość atrakcyjna, w porównaniu np. z B.A.B.-em,ale jestem ciekawy jak się sprawuje to urządzenie w praktyce i jakiej mocy ciągnik jest potrzebny do tego urządzenia?
Z góry dziękuje za info!
Odp: maszyny sadownicze z MCMS - tematy połączone [wiadomość #70769 (odpowiedź na #11911) ]
czw, 09 luty 2012 08:55
imperator Wiadomości: 21 Dołączył(a): grudzień 2009
Początkujący
michaltosx ja kolego mam taką kosiarkę, tylko o 20 cm szerszą i bez możliwości podczepienia opryskiwacza. szerszą wybrałem z tego względu, że ma ona prędkość końcówek noży większą. kosiarka dokładnie wykasza i rozdrabnia trawę, połączenie układu zawieszenia do ciągnika z płaszczyzną kosiarki mogło by być lepsze (większe) bo gdy przesunąłem maksymalnie w bok zaczęła pękać blacha. poza tym mankamentem jestem zadowolony.
Nigdy nie widziałem na oczy kosiarki której zdjęcie wkleił kolega ale mam wrażenie, że ma ona 2 śmigła, mógłbyś powiedzieć czy kręcą się one w tą samę czy w przeciwna stronę?;>
A do środka czy na zewnątrz?
Już tłumaczę o co mi chodzi, szukam kosiarki która wyrzucała by skoszoną trawę pod drzewka-dawałaby dodatkową próchnicę drzewom, pomagała zatrzymywać wilgoć itd). Gdyby śmigła obracały się na zewnątrz to wystarczy zdjać te boczne osłony i trawa leciała by na boki. A może ktoś wie o jakiejś inne kosiarce z taką możliwością? Na razie wyczytałem, że perfecta ma u siebie taki model no ale niestety cena jest dość wysoka.
Posiadam kosiarko-rozdrabniacz dwuwirnikowy o szerokości 2 metrów, świder do dołków i wywrotnice górnego wysypu. Pierwsze dwie maszyny w porządku, natomiast wywrotnica mogłaby mieć bardziej dopracowany sposób zamykania skrzyń.
Odp: maszyny sadownicze z MCMS - tematy połączone [wiadomość #71285 (odpowiedź na #71223) ]
pon, 13 luty 2012 20:12
Jonathan Wiadomości: 32 Dołączył(a): grudzień 2011
Początkujący
kamcio napisał(a) dnia pon, 13 luty 2012 12:38
Już tłumaczę o co mi chodzi, szukam kosiarki która wyrzucała by skoszoną trawę pod drzewka-dawałaby dodatkową próchnicę drzewom, pomagała zatrzymywać wilgoć itd). Gdyby śmigła obracały się na zewnątrz to wystarczy zdjać te boczne osłony i trawa leciała by na boki. A może ktoś wie o jakiejś inne kosiarce z taką możliwością? Na razie wyczytałem, że perfecta ma u siebie taki model no ale niestety cena jest dość wysoka.
Kierunek śmigieł prosto zmienić wystarczy odkręcić środkową przekładnie rozpiąć łańcuchy i obrócić ją do góry nogami tylko że w tym konkretnym modelu może być problem bo ma ona jeszcze wyjście na opryskiwacz
Na stronie producenta widziałem, że mają i opcję bez wyjścia na opryskiwacz. Mam nadzieję, że będą na targach w Ossie i uda mi się porozmawiać z kimś od nich na ten temat.
czy posiada ktoś głębosz z podcinaczem do korzeni produkcji MCMS jakie macie opinie i uwagi co do tego sprzętu? Jesli chodzi o samego głębosza to u mnie w ciężkiej glebie zdał rezultat (zapuszczony po sama ramę) ...
Kręcą się w przeciwna stronę i na zewnątrz tak ze trawa jest ładnie rozrzuca pod drzewa..