|
|
|
| Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #52367 (odpowiedź na #4352) ] |
pon, 14 luty 2011 16:54   |
krzysztof44 Wiadomości: 391 Dołączył(a): czerwiec 2007 |
Stały bywalec |
|
|
|
Brak treści wiadomości
|
|
|
|
|
|
| Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #52528 (odpowiedź na #4352) ] |
śro, 16 luty 2011 15:41   |
Stały bywalec |
|
|
|
Brak treści wiadomości
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #72560 (odpowiedź na #72557) ] |
czw, 01 marzec 2012 20:19   |
Spartakus Wiadomości: 126 Dołączył(a): listopad 2009 |
Zaawansowany |
|
|
| sadownik11111 napisał(a) dnia czw, 01 marzec 2012 08:13 | Witam wszystkich!
Chcę dowiedzieć się co zrobić żeby czereśnie tak bardzo się nie rozrastały. Tnę je co roku i to dość mocno-takie są geste. Prawdę mówiąc to nie uśmiecha mi sie taka robota co roku to po pierwsze, a przede wszystkim wycinam bardzo dużo młodych(jednorocznych) pędów i przez to zostaje bardzo dużo grubych badyli na drzewach. Nie wiem juz co robic. Wiem ze coroczne ciecie pobudza je do wzrostu ale jeżeli ich nie przytnę to plony będą minimalne bo nie będzie dochodzilo słońce.Prosze o pomoc i jakąś dobra rade jak je troche wstrzymac i uspokoić.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
|
Może jakieś zdjęcie, informacja o podkładce, jakie stanowisko (gleba, nawodnienie, etc.), w jakim systemie prowadzisz te drzewa, jaka rozstawa? To ważne informacje.
Młode wycinasz, stare zostawiasz... hmm... Coś mi tu nie pasuje...
[Uaktualnione dnia: czw, 01 marzec 2012 20:21]
|
|
|
|
| Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #72575 (odpowiedź na #4352) ] |
czw, 01 marzec 2012 21:07   |
Spartakus Wiadomości: 126 Dołączył(a): listopad 2009 |
Zaawansowany |
|
|
Nie pasuje to, że wycinasz młode a zostawiasz stare.
Wycina się wszystkie gałęzie przekraczające 2/3 grubości pnia na danym poziomie oprócz dolnego piętra, które zostaje już na całe życie, choć nie koniecznie, ale nie mieszajmy.
No to lecimy dalej.
Jak wycinasz te grube to zostawiasz czopy od 3 cm do kilkudziesięciu. Pamiętaj, że najwartościowsze owoce rosną na młodych pędach, które Ty usilnie wycinasz pozostawiając stare. Wycinaj tylko te, które odchodzą od przewodnika pod kątem ostrym.
Pamiętaj, że owoce czereśni na podkładkach słabo rosnących tworzą się u podstawy ubiegłorocznych pędów na dwu i trzyletnich pędach oraz na krótkopędach, których u Ciebie jak się domyślam jest mało, albo brak. Jeśli drzewa zaczną obficie owocować to i siła wzrostu osłabnie.
Jak wstawisz zdjęcia będzie łatwiej.
Poza tym regalis 
A tak na poważnie to może najpierw zajrzyj do lektury fachowej, bo odnoszę wrażenie, że brak Ci podstawowych informacji.
Jeśli się mylę to się mylę, ale naprawdę odnoszę takie wrażenie.
Pozwodzenia
|
|
|
| Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #72583 (odpowiedź na #4352) ] |
czw, 01 marzec 2012 21:46   |
sadownik11111 Wiadomości: 13 Dołączył(a): czerwiec 2009 |
Nowy |
|
|
Bardzo dziękuje za pomoc. Tak masz racje, że może sporo wiedzy mi brakuje, ale staram sie nadrabiać. Sad prowadzę od niedawna wiec dopiero sie ucze. Znajomy ogrodnik uczył jak perawidlowo podcinac drzewa i faktycznie to bylo tak jak piszesz i sie stosowalem do momentu jak drzewa nie zaczely tworzyc buszu. Zdjec teraz nie moge wstawic ale postaram sie to zrobic w najblizszym czasie. Mialem nadzieje ze jest jakis sposob zeby je troche przystopowac zeby nie rosly jak szalone i wtedy powrocic do "ksiązkowego ciecia". Martwi mnie tylko tepo wzrostu drzew bo u innych jest zdecydowanie mniejsze. No ale nie wazne... dziekuje za rade bardzo mi pomogla.
Serdecznie pozdrawaim
A... i chyba sie nie do konca jasno wyrazilem nie jest tak ze wycinam mlode zostawiam stare tylko podcinam mlode zeby to jakos ogarnac.
[Uaktualnione dnia: czw, 01 marzec 2012 21:49]
|
|
|
|
|
| Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #73339 (odpowiedź na #4352) ] |
śro, 14 marzec 2012 19:55   |
Stały bywalec |
|
|