użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Czereśnia » Cięcie czereśni  (5) 2 Głosów
Cięcie czereśni [wiadomość #4352] wto, 22 maj 2007 16:09 Przejdź do następnej wiadomości
Sigmund jest aktualnie niedostępny Sigmund
Maniak
Czym waszym zdaniem spowodowane jest zamieranie krótkopędów po cięciu letnim czereśni ? Wyraźnie widać ,zjawisko to występuje nie na każdej odmianie.
To kilka fotek z mojego sadu. Przepraszam za jakość to zdjęcia z komórki ,aparat uległ awarii.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6cd541d57e8924db.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/0982ac3d8697c13d.h tml

http://www.tekstowo.pl/piosenka,anna_zebrowska,ucz_sie_polsk iego.html
Odp: Zamieranie krótkopędów po cięciu letnim [wiadomość #4353 (odpowiedź na #4352) ] wto, 22 maj 2007 16:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak

Też zauważyłem zamieranie gałązek po letnim cięciu nad tzw.4-5 liściem, mało tego u nasady takich skróconych przyrostów jest duze prawdopodobienstwo gumozy.Kilka lat temu stosowałem tą metodę, następnie zaniechałem i w roku ubiegłym ponownie do niej wróciłem i doszedłem do wniosku że więcej nie będę tego robił.
Skierniewice jednak polecają takie cięcie.
Moim zdaniem to zamieranie spowodowane jest faktem że skacamy przyrost nad pąkiem kwiatowym i brak jest wegetatywnego przedłużenia. Przyrosty takie powinno wycinać się na gładko(na tych "kikutach" nie ma liści więc i czereśnie będą drobniejsze),można je również skracać ale nad pąkiem liściowym czyli nieco dalej 7-8, a czasami nawet więcej)
Oczywiście to jest tylko moja skromna opinia.
Pozdrawiam
Odp: Zamieranie krótkopędów po cięciu letnim [wiadomość #4354 (odpowiedź na #4352) ] wto, 22 maj 2007 16:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wojus83 jest aktualnie niedostępny wojus83
Stały bywalec
witam
ja szczerze mowiac nie zaobserwowalem yego zjawiska u siebie, byc moze dlatego ze przyrosty najczesciej pozostawiam nieco dluzsze tzn 6-8 oczek, mysle ze istotne jest zeby jak pisze Geralt pozostawic rowniez paki lisciowe
pozdrawiam

[Uaktualnione dnia: wto, 22 maj 2007 16:44]

Marek
Odp: Zamieranie krótkopędów po cięciu letnim [wiadomość #4364 (odpowiedź na #4352) ] wto, 22 maj 2007 22:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Turysta jest aktualnie niedostępny Turysta
Maniak
Cześć.
Opisane zjawisko występuje i u nas,szczególnie źle na takie skracanie reaguje Reginka.Od trzech lat albo tniemy wysoko jak Geralt,czy Wojus-czyli pow ósmego liścia albo właśnie w Reginie tam gdzie można pozostawiamy całe jednoroczne.Efekt takiego cięcia jest bardzo pozytywny.Z resztą w sumie to czytając artkuł w ostatnim" Sadzie"te spostrzeżenia o zamieraniu lub wiązaniu małych owoców na takich przycinkach są zgodne z tym co mówią Holendrzy i Anglicy.
Odp: Zamieranie krótkopędów po cięciu letnim [wiadomość #4368 (odpowiedź na #4352) ] wto, 22 maj 2007 22:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Wydaje mi się, że to zawiązywanie pąków na jednorocznych przyrostach, a następnie ogołacanie się tych miejsc jest niezbyt korzystne.Na podkładkach karłowych zjawisko to nasila się i powiedziałbym, że jest wręcz niebezpieczne.
Chciałbym się jeszcze was zapytać w jakim terminie wykonujecie skracanie tych jednorocznych przyrostów? Ja spotkałem się z zaleceniami, aby robić to w czerwcu, co w moich warunkach jest całkowitą klęską.
Pozdrawiam
Odp: Zamieranie krótkopędów po cięciu letnim [wiadomość #4370 (odpowiedź na #4368) ] wto, 22 maj 2007 22:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Skracanie stosuje już drugi rok ,ale dopiero w tym roku zaobserwowałem zamieranie(ogołacanie). Generalnie skracam dłużej niż zalecane (tak jak przedmówcy). Sad tylko na f/12 ,skracanie wydaje mi się jedynym sposobem utrzymania drzew w ryzach. Na większości ogołoconych krótkopędów zaczynają pojawić się "spóźnione " pąki liściowe więc nie będzie chyba źle. Problem występuje w zasadzie tylko na Reginie i Kordii.

Odp: Zamieranie krótkopędów po cięciu letnim [wiadomość #4376 (odpowiedź na #4352) ] śro, 23 maj 2007 09:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Geralt
ja robie to razem z cieciem po zbiorach, wydaje mi sie ze(wg moich obserwacji) zbyt wczesne ciecie powoduje ze pojawiaja sie wtorne(?) przyrosty jeszcze w tym samym roku

Marek
Cięcie czereśni [wiadomość #4691 (odpowiedź na #4352) ] wto, 29 maj 2007 11:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Debsmark jest aktualnie niedostępny Debsmark
Nowy
Witam,
czytałem, że cięcie można robić po zbiorach-, którego w tym roku u nas nie będzie (wszystko wymarzło). Chciałbym dobrze wyciąć- mam problem z przejechaniem, gałęzie dotykają ziemi, chwasty ciężko opryskać (czereśnie nie były cięte od kilku lat). Ale mam tez wątpliwości czy to nie zaszkodzi na przyszłoroczne zbiory i na same drzewa?.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

[Uaktualnione dnia: wto, 29 maj 2007 13:44] przez Moderatora

Odp: Cięcie [wiadomość #4694 (odpowiedź na #4691) ] wto, 29 maj 2007 12:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Wydaje mi się że na cięcie jest jeszcze za wcześnie.W moich warunkach cięcie mogę rozpoczynać dopiero w drugiej połowie lipca.Obciąłem kiedyś Rivana po zbiorze czyli w połowie czerwca i jak się okazało to był duży błąd, pojawiły się przyrosty wtórne i nastąpiła znaczna redukcja owocowania w roku następnym.
Oczywiście wszystko zależy od warunków jakie są w sadzie, od siły i sposobu cięcia.
Pozdrawiam
Odp: Cięcie [wiadomość #4695 (odpowiedź na #4691) ] wto, 29 maj 2007 12:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
ja mam sad 20 letni który przez pierwsze 8 lat rosl w samopas, dopiero potem byl ciety i probowali go (moi rodzice) doprowadzic do porzadku. od 3 lat ja go tne i rok w rok wycinam ok 30% gałęzi, konarów i efekty juz widac powoli. drzewom absolutnie to nie zaszkodzilo-a wrecz odwrtnie jest mnostwo silnych mlodych przyrostow, plon sie nie zmniejsza (18-20 ton z ha) a owoce sa naprawde ladne. jesli chodzi o termin ciecia tak jak geralt radze zaczekac do drugiej polowy lipca a najlepiej do sierpnia
pozdrawiam

[Uaktualnione dnia: wto, 29 maj 2007 12:19]

Marek
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #4772 (odpowiedź na #4691) ] śro, 30 maj 2007 21:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Debsmark jest aktualnie niedostępny Debsmark
Nowy
Witam, dziękuję za pomoc i zainteresowanie.

Pozdrawiam
Najtrudniejsza i najłatwiejsza odmiana czereśni w formowaniu korony [wiadomość #7181 (odpowiedź na #4352) ] sob, 04 sierpień 2007 23:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Która z odmian czereśni jest w/g Was najtrudniejsza lub najłatwiejsza pod kątem formowania określonej korony.
Pozdrawiam
Odp: Najtrudniejsza i najłatwiejsza odmiana czereśni w formowaniu korony [wiadomość #7302 (odpowiedź na #7181) ] śro, 08 sierpień 2007 00:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
łatwe:
techlovan
vanda
regina
trudne:
sylvia
lapins
burlat(na ptasiej)

Marek
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #7999 (odpowiedź na #4691) ] śro, 29 sierpień 2007 22:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik58 jest aktualnie niedostępny sadownik58
Zaawansowany
Jak to jest z cięciem na klik na czereśniach wykonywanym po zbiorach?
Przeciąłem czereśnie na wyczucie, a to efekt

• Załącznik: 100_5700.jpg
    (Rozmiar: 96.37KB, Pobrane 1622 razy)

[Uaktualnione dnia: śro, 29 sierpień 2007 23:05] przez Moderatora

Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #8581 (odpowiedź na #7999) ] wto, 18 wrzesień 2007 22:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Czesc
do sadownik58 W jakiej rozstawie masz posadzone te czeresnie, ile maja lat ??? z gory dziekuje za odp.
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #8644 (odpowiedź na #4691) ] sob, 22 wrzesień 2007 20:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Rozstawa 4*2 m, sadzone w 2001 na wiosnę.
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #8662 (odpowiedź na #8644) ] sob, 22 wrzesień 2007 23:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
MarcinZachwieja jest aktualnie niedostępny MarcinZachwieja
Stały bywalec
Czereśnie po cięciu (po zbiorze). Takie ciecie zapewnia regularne plonowanie, utrzymanie drzew w rozsrawie 3,5 na 1,2 (na czereśni ptasie) gleba slaba V klasa z nawadnianiem. Sad wzorowo prowadzony. Przedstawiam trochę zdjęć:http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/260/0/

Pozdrawiam
Marcin Zachwieja
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #8663 (odpowiedź na #8662) ] sob, 22 wrzesień 2007 23:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
[SIZE=1]http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/261/0/cd tego samego sadu i sposobu cięcia...[/[/img]SIZE]

Pozdrawiam
Marcin Zachwieja
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #8664 (odpowiedź na #8663) ] nie, 23 wrzesień 2007 00:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
cd tego samego sadu i sposobu cięcia... http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/262/0/

Pozdrawiam
Marcin Zachwieja
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #8690 (odpowiedź na #4691) ] nie, 23 wrzesień 2007 21:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
psosin jest aktualnie niedostępny psosin
Początkujący
czyli w tej metodziekazdy 1-roczny przyrost jest przycinany po 5-6 pakach?
a teraz inne pytanie, czy stosuje przy tej metodzie coultar?Smile (chyba tak sie pisze ta nazwe)
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #8692 (odpowiedź na #8690) ] nie, 23 wrzesień 2007 21:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Witam,
Zgadza się za 5 liściem. W tym sadzie (na zdjęciu nie stosowano wspomnianego preparatu.

Pozdrawiam
Marcin Zachwieja
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #8879 (odpowiedź na #4691) ] pią, 28 wrzesień 2007 07:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
bo i owszem spotkalem sie z takim cieciem , ale tylko w przypadku stosowania Cultaru ( produkt firmy syrgenta).
a w przypadku nie stosowania preparatu to nie widzialem zeby skracano galezie. jedna ( przedluzenie ubieglorocznego przyrostu) zawsze zostawala, a galaz byla max 3-4 lata na drzewie, no i ofcourse pierwszy raz widze zeby skrocono 1-roczne przyrosty przy pniu.. a nie powoduje to nadmiernego rozkrzewienia i zacienienia srodka drzewa, przez co ograniczenia wyrastania nowych pedow?
musze powiedziec ze ciekawe jak to na przyszly rok wyglada;)
zapewne powyzsze ciecia wykonywane sa na poczatku czerwca , tak? czy po zbiorach dopiero?
bo ja z doswiadczenia zaobserwowalem, ze na Giseli 5 jak na pocz czerwca sie w ten sposob potraktuje to jeszcze zdarzy zawiazac paki kwiatowe na tym pedzie- warunek woda i duuzo papu:)
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #8884 (odpowiedź na #4691) ] pią, 28 wrzesień 2007 10:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
witam
koledzy co to za srodek o którym piszecie? do czego służy?
pozdrawiam

Marek
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #8890 (odpowiedź na #4691) ] pią, 28 wrzesień 2007 17:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
w duuzym skrocie: taki regulex na czeresnie:)
na drzewach obserwuje sie wiekszy ich wysilek w rozwoj generatywny niz wegetatywny:) ale to w duuzym skrocie:)
zobacz na stronie syrgenty jesli chodzi o wieksze detale;) Smile

[Uaktualnione dnia: pią, 28 wrzesień 2007 17:10]

Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #8940 (odpowiedź na #4691) ] nie, 30 wrzesień 2007 16:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
ok dzieki za rzeczowy skrót Very Happy

Marek
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #8955 (odpowiedź na #4691) ] pon, 01 październik 2007 22:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Mam duże wątpliwości to tego typu cięcia. Prędzej czy póżniej będzie brak światła wewnątrz korony.
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #8960 (odpowiedź na #8662) ] wto, 02 październik 2007 14:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Patrząc na zdjęcia przedstawione przez Marcina( http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/2 60/) wydaje mi się ,że prędzej czy później dolne piętra będą niedoświetlone. Drzewa są zbyt wysokie w stosunku do rozstawy albo zbyt mały rozstaw...
Ja tnę w ten sposób ale rozstawa jest 4,5 metra na 2,5.

Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #9056 (odpowiedź na #4691) ] nie, 07 październik 2007 08:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Nie będę czepiał się rozstawy i dostępu światła, tylko zwrócę uwage na sposób cięcia.
Na zdjęciu http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/2 61/
bardzo dobrze widać co może się stać z tymi przyciętymi gałazkami na zdjeciu następnym.
W czereśni gałazki boczne odchodzące pod szerokim kątem od przewodnika są na wagę złota i trzeba je szanować.

[Uaktualnione dnia: nie, 07 październik 2007 08:29] przez Moderatora

Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #13592 (odpowiedź na #4352) ] śro, 16 kwiecień 2008 20:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
micko jest aktualnie niedostępny micko
Początkujący
Słyszałem że najlepszym terminem cięcia czereśni jest tuż przed lub tuż po kwitnieniu. Chciałbym wykonać cięcie w swojej kwaterze czereśniowej- drzewa mają 6 lat- oprócz delikatnych korekt w pierwszych 2 latach oraz odginania, nie było tam żadnego cięcia wcześniej. Czy moglibyście zalecić mi jakieś ogólne wskazówki co do cięcia? (prośba zwłaszcza do Geralta choć nie tylko:)) Drzewa są na colcie i czereśni ptasiej- mają ok. 3-3,5 m wysokości- rozstawa 4mx2,3m. Co sądzicie o cięciu czereśni na klik? Nie znam się na czereśniach aż tak dobrze więc proszę o porady. Pozdrawiam.
Odginanie pędów czereśni [wiadomość #15567 (odpowiedź na #4352) ] pon, 26 maj 2008 11:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
witam
może nie do końca w temacie ale rzecz się tyczy kształtowania korony-czy używał ktoś takich gumek do odginania pędów? http://www.agro24.pl/product_info.php?cPath=79&products_ id=596 proszę o uwagi czy da się tym coś zrobić w czereśni, czy dość sprawnie to idzie.
pozdrawiam

Marek
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #15583 (odpowiedź na #4352) ] pon, 26 maj 2008 18:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Używaliśmy tych gumek 5-6 lat temu, chyba przez dwa sezony... o ile sprawdziły się w przypadku młodych grusz - to przy czereśniach było sporo uszkodzeń i wyłamań młodych pędów. Mam w związku z tym bardzo mieszane uczucia - z jednej strony fakt, gumki po pewnym czasie ulegają rozkładowi (pod wpływem warunków atmosferycznych) i nie ma obaw jak się zapomni o kilku (odwrotnie jak z klamerkami). Jeżeli chodzi o szybkość to zależy - po pewnym czasie doszliśmy do wprawy - w zasadzie założenie nie jest skomplikowane czy bardzo czasochłonne Pozdrawiam serdecznie Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #15588 (odpowiedź na #4352) ] pon, 26 maj 2008 21:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
a mi właśnie chodzi głównie o formowanie "niepokornych" odmian (lapins,summit,sylvia) których pędy rosna niemalże pionowo-co zapewne zwiększyłoby jeszcze ilość wyłamanych pędów Confused wielkie dzięki Piotrze za za info
pozdrawiam

Marek
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #15590 (odpowiedź na #15588) ] pon, 26 maj 2008 21:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
VincentVega jest aktualnie niedostępny VincentVega
Zaawansowany
Ja właśnie dzisiaj odginałem summita. Stosuję klamerki do bielizny. Według mnie sprawdzają się bardzo dobrze. Faktycznie summit jest niepokorny - pędy grube i rosną pod bardzo ostrym (najczęściej) kątem. Bardzo rzadko zdarzało się, że coś wyłamałem.Szybkość pracy całkiem niezła - przez 4 godziny 250 sztuk... Klamerki mam z poprzedniego sezonu i również doskonale sprawdziły się. Jak na razie na drzewkach mam tylko kąty zbliżone do 90 stopni dlatego polecam je tak samo jak kiedyś na forum polecono je mnie.

Pozdrawiam.
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #15608 (odpowiedź na #4352) ] pon, 26 maj 2008 23:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Vincent drewniane klamerki czy plastikowe? czy tez bez różnicy?

Marek
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #15612 (odpowiedź na #4352) ] wto, 27 maj 2008 00:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
VincentVega jest aktualnie niedostępny VincentVega
Zaawansowany
Ja mam drewniane i myślę, że różnica jest. Nie wiem jak jest z plastikowymi ale w przypadku drewnianych nie ma uszkodzeń na drzewkach. Dodatkowo zauważyłem, że drewniane są "plastyczne". Co mam na myśli? Otóż pień zwiększając swoją średnicę ( gdy rozrasta się) do np. 3 cm powodował, że klamerki nieco odkształcały się (wyginały) i nie uciskały za bardzo pnia. Czy plastikowe też nie ograniczają rozrostu? Trudno mi powiedzieć. Klamerek używałem w ubiegłym sezonie i praktycznie są w takim samym lub niewiele zmienionym stanie. Czy plastikowe też tak się zachowają? Myśłę, że nie widząc coo dzieje się z klamerkami na sznurze od wieszania prania. Promienie UV robią swoje. A swoją drogą to warto przeglądać np. serwisy aukcyjne. Ja na jednym z nich trafiłem w ubiegłym roku 25 tysięcy klamerek za 400 zł - to wyszło po ok.1,5 grosza za sztukę. Ktoś likwidował zapasy z jakiejś piwnicy po nieczynnej od dawna hurtowni. A klamerki extra sort - końcówka komuny - exportowe do Anglii. Tak że trafiła mi się prawdziwa okazja;)

Pozdrawiam.
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #15621 (odpowiedź na #15612) ] wto, 27 maj 2008 10:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
VincentVega napisał(a) dnia wto, 27 maj 2008 12:05

...Dodatkowo zauważyłem, że drewniane są "plastyczne". Co mam na myśli? Otóż pień zwiększając swoją średnicę ( gdy rozrasta się) do np. 3 cm powodował, że klamerki nieco odkształcały się (wyginały) i nie uciskały za bardzo pnia. Czy plastikowe też nie ograniczają rozrostu? Trudno mi powiedzieć. Klamerek używałem w ubiegłym sezonie i praktycznie są w takim samym lub niewiele zmienionym stanie. Czy plastikowe też tak się zachowają? Myśłę, że nie widząc coo dzieje się z klamerkami na sznurze od wieszania prania. Promienie UV robią swoje...

Ponieważ mamy i jedne i drugie - można je porównać... tak, Vincent ma rację że promienie UV, słoneczko, deszcze (pewnie i te kwaśne Laughing ) robią swoje - klamerki plastikowe charakteryzują się zdecydowanie mniejszą trwałością niż drewniane. Łatwiej też niszczą się mechanicznie (często bywa że po prostu pękają w rękach)... natomiast co do plastyczności - tu się nie do końca zgodzę - tak samo potrafią "odchylać się" i "rozciągać" (oczywiście w bardzo niewielkich, rozsądnych granicach). W każdym razie jeśli miałbym polecać to oczywiście drewniane - główny problem jest po prostu w różnicy cenowej (chyba, że trafi sie tak jak Vincent okazyjnie) Pozdrawiam serdecznieSmile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Cięcie czereśni [wiadomość #15632 (odpowiedź na #4352) ] wto, 27 maj 2008 15:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam.
Już dyskutowaliśmy kiedyś o klamerkach.Dla przypomnienia:w Markach pod Warszawą jest(na pewno był) producent drewnianych-ich reklamy były w naszej prasie.Klamerki niekonfekcjonowane i w hurcie są niedrogie.Druga możliwość to w Polsce centralnej w Centrum Chińskim w Wólce Kosowskiej(Pawilon Wielobranżowy).Przy czym dobre są ukraińskie(czy może rosyjskie)ale te nie zawsze są.Ja akurat rok temu na nie nie trafiłem i wziąłem chińskie~4gr sztuka,niestety są mniejsze od "naszych"i dobre są na cienki przewodnik-jabłoń,śliwa,słabsze czereśnie.
Nasze najstarsze klamerki mają ponad 20 lat i są wciąż sprawne.Na czereśni jednak,pomimo żródeł raka ze starych drzew,w zeszłym sezonie dawałem sporo wykałaczek(1000szt za parę złotych)i żadnych chorób przez wykałaczki nie zaobserwowałem.W tym sezonie właśnie teraz odginam i głównie wykałaczki,a tam gdzie słabszy przyrost klamerki.
Krzyś.
Zacieniona korona-owoce słabo dojrzewają... Ciąć??? [wiadomość #17123 (odpowiedź na #4352) ] śro, 02 lipiec 2008 20:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
michuu23 jest aktualnie niedostępny michuu23
Nowy
Witam. Mam problem w sadzie. W kordii i reginie wyrosło mi bardzo dużo noworocznych pędów. Sad ma 3 lata. W tym roku pierwsze owoce. Niestety owoce słabo dojrzewają na drzewkach które mają sporo nowych pędów. Są zacienione i wydaje mi sie że to jest powód. Koledzy ciąć?? Wiem że tnie sie po zbiorach. Czy można też teraz?? Jeśli tak to jak?? Mam sporo młodych pędów zarówno na gałęziach jak i głównym pędzie... Prosze o szybką odpowiedż. Czekać czy ciąć... jak ciać? POZDRAWIAM
Odp: Zacieniona korona-owoce słabo dojrzewają... Ciąć??? [wiadomość #17181 (odpowiedź na #17123) ] czw, 03 lipiec 2008 19:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam.
A do czego chcesz się spieszyć?Chcesz się załapać na cenowy "dołek'?Największą zaletą Reginy jest jej późny termin zbioru.Poza tym jeżeli będzie wolniej dojrzewać- większa wyrośnie.Przy starszych drzewach przydaje się dwukrotny zbiór-najpierw wierzchołki a potem reszta,ale w młodziakach nie ma potrzeby.Poczekaj aż najjaśniejsze będą czerwone i wtedy rwij.A cięcie zdecydowanie po zbiorach.
Hej.
Odp: Zacieniona korona-owoce słabo dojrzewają... Ciąć??? [wiadomość #17188 (odpowiedź na #17123) ] czw, 03 lipiec 2008 20:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
michuu23 jest aktualnie niedostępny michuu23
Nowy
Dzieki kolego za odpowiedż. Bede czekał aż dojrzeją. Potem obetnę. Nie mam doświedczenia dlatego bałem sie że w ogóle nie dojrzeją i zwiędną czy coś takiego. A co do obcinania to mógłbyś mi udzielic kilku porad... Postaram sie jutro wrzucić zdjęcia drzewek. Może coś doradzisz. Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam Very Happy
Poprzedni wątek:sznajdera późna gr
Następny wątek:czeresnia z pestek
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]