użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Czereśnia » Ptaki w czereśniach  (3) 2 Głosów
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #41694 (odpowiedź na #3659) ] czw, 17 czerwiec 2010 12:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Też mogę tegoroczne straty powodowane przez szpaki określić jako minimalne (nawet, o dziwo 'Rivan' w dużej części ocalał). Po kilka, kilkanaście sztuk "dziabniętych" w górnych partiach korony. Więcej ptaków widzę zresztą na sąsiednim polu z jęczmieniem Smile Pozdrawiam serdecznie Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #41799 (odpowiedź na #41682) ] sob, 19 czerwiec 2010 21:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
partyzant
Początkujący
pit2008 napisał(a) dnia czw, 17 czerwiec 2010 09:20

witam.zastanowiło mnie w tym sezonie ,że jastrzębie jakoś mało są widoczne i po rozmowie z hodowcą gołębi SZOK ,wyłapali dranie jakąś klatką z żelazkiem i to po kilka sztuk każdy.tak , że mamy nowego szkodnika ,,hodofcuf głembi"!!!!!chce się WYĆ!!!

Dla większości gołębiarzy każdy ptak który ma zagięty dziób musi łapać gołębie, nieważne czy to jest pustułka czy myszołów.

http://igolebie.pl/forum/viewtopic.php?t=1581
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #43884 (odpowiedź na #41799) ] czw, 05 sierpień 2010 23:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
Potwierdzam, że w tym roku / 2010 /, szpaki były mało aktywe, a przy pilnowaniu mojego Burlata, mogłem nawet chwilami czytać gazety... Ale wrócę jeszcze do tego sokoła, bo pokazywali go w telewizji... I ten sokół mi się nie spodobał... Bo po pierwsze ten sokół przyjechał w Grójeckie wraz z właścicielem gdzieś spod Gdańska / przejazd, zakwaterowanie i pewnie z 10 zł za godzinę /, a po drugie powiedziane tam było, że on jest skuteczny, gdy zbierze się duże stado. Z moich obserwacji wynika, że dla spłoszenia dużego stada wystarczy dwa razy klasnąć w dłonie i to wystarczy, żeby je poderwać... Poza tym sokół nie sokół, w sadzie trzeba siedzieć... A gdy nadlecą, to nie ma większej różnicy czy ja trochę poklaszczę, potrzepię butelkami, przejadę się rowerem, czy wreszcie wypuszczę tego sokoła... Nie wierzę też, że mord, jakiego sokół może dokonać na jakimś osobniku, na trwałe odstraszy, pozostałe... Bo i na sawannie, gdy lew zeżre jakąś antylopę u wodopoju, nie skutkuje to tym, że antylopy już na zawsze przestają żerować i do wodopoju przychodzić... A szpaków... przybywa. Cała nadzieja w tym, że w końcu przerzedzi je, jakaś epidemia, bo przecież każde stworzenie, jakiegoś wroga i pasożyta, musi mieć... Pozdrawiam !

[Uaktualnione dnia: czw, 05 sierpień 2010 23:29]

Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #43885 (odpowiedź na #43884) ] pią, 06 sierpień 2010 06:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sokolnik jest aktualnie niedostępny sokolnik
Nowy
Tak się składa, że na tym filmie były moje ptaki. I wcale nie mieszkam w Gdańsku tylko w okolicy Garwolina a tylko mój pracownik jest z Gdańska. To nie prawda że sokół jest skuteczny tylko przy dużym stadzie, po prostu wypowiedź Tomka została niefortunnie zmontowana... Jeśli chodzi o bieganie i klaskanie - jeśli stado siedzi to oczywiście się poderwie, ale szkody już powstają, choć ptaki odleciały to przecież każdy złapał po borówce/czereśni na drogę. No i niestety, klaskanie nie jest skuteczne na dłuższą metę, polatają, polatają i wrócą. Zjedzą po czereśni, znowu klaskanie i znów odlecą. Cała skuteczność płoszenia z sokołami polega na tym, że ptaki nie siadają na plantacji, bo widząc latającego sokoła w ogóle tam nie zalatują. Kto sprawdził, ten wie. A reszcie życzę powodzenia w "klaskaniu" Wink

[Uaktualnione dnia: pią, 06 sierpień 2010 20:47]

Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #43908 (odpowiedź na #43884) ] pią, 06 sierpień 2010 19:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
partyzant
Początkujący
Melolontha napisał(a) dnia czw, 05 sierpień 2010 11:19

Ale wrócę jeszcze do tego sokoła, bo pokazywali go w telewizji... I ten sokół mi się nie spodobał... Bo po pierwsze ten sokół przyjechał w Grójeckie wraz z właścicielem gdzieś spod Gdańska...

A ja poznałem ptaki z telewizji i wiedziałem, że nie są spod Gdańska.

Jarek szkoda, że to nie Ty wystąpiłeś w tym programie.

[Uaktualnione dnia: pią, 06 sierpień 2010 19:53]

Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #43911 (odpowiedź na #43908) ] pią, 06 sierpień 2010 20:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
partyzant napisał(a) dnia pią, 06 sierpień 2010 07:53

Jarek szkoda, że to nie Ty wystąpiłeś w tym programie.

Niestety musiałem jak wiesz wrócić do stałych zajęć, ale już w poniedziałek będę z powrotem w sadzie. Myślę, że Tomek poradził sobie nie gorzej ode mnie;)
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #45692 (odpowiedź na #43911) ] pon, 20 wrzesień 2010 21:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
A ja, ponieważ kocham te " szpaczory " Embarassed , to w dalszym ciągu je...obserwuję. A " kocham " je między innymi dlatego, że w ubiegłym roku, gdy zrobiłem sobie ok. godzinną przerwę obiadową , " opyliły " mi / do zera ! /, kilka krzewów winorośli we wrześniu, gdy przetrzymywałem na nich grona, aby doszły do swego właściwego, smaku... I mogłem niedawno obserwować coś fantastycznego, gdy dwa, kilkusetosobowe / ? / stada, atakowały jastrzębia / sokoła ? /. I nie wiem już, co było piękniejsze... Czy manewry tych stad, czy rozpaczliwe / tak mi się zdawało.../ uniki, jastrzębia... I w końcu ten " biedaczysko ", ostatkiem sił / tak mi się zdawało... / przyspieszył i zaczął się nieco od swych prześladowców...oddalać. I nagle zrobił zwrot Shocked , włączył " dopalacze " i ...uderzył w jedno ze stad ! I już za chwilę, odłączył od stada jakiegoś pojedynczego osobnika i pognał za nim... Teraz szpak zaczął wykonywać rozpaczliwe uniki, a jastrząb dość wolno podążał za nim, biorąc ofiarę, na zmęczenie... Jak to się skończyło nie wiem, bo obydwaj zniknęli po chwili, za drzewami... A dwa , zdezorientowane i ogłupiałe stada pozostały w miejscu i zaprzestały pościgu... Wnioski : 1. Szpaki nie specjalnie boją się jastrzębia / sokoła /, a nawet potrafią się zorganizować aby go dopaść i spuścić mu , łomot ! 2. Kiedy jastrząb / sokół / upoluje jednego, obie niespecjalnie kochające się strony, przestają się sobą...interesować. 3. Myślę, że panika i ucieczka szpaków z sadu na widok jastrzębia / sokoła ! / spowodowana jest nie tyle tym, że pojawił się drapieżca, tylko tym, że nagle pojawiło się coś, czego nie było w programie i tylko to /podobnie jak wylatująca ponad korony i grzechocząca , plastikowa butelka /, powoduje u nich, odruch ucieczki... 4. Wniosek końcowy... Radzę zawsze pytać potencjalnego sokolnika, czy jego sokół jest ubezpieczony na wypadek, gdyby głodne szpaki postanowiły spuścić mu...manto ! Laughing Pozdrawiam ! .............27.09.2010... Natomiast, w związku z tym zaobserwowanym przeze mnie incydentem i zakończonymi niedawno dniami liczenia ptaków, proszę ewentualnych rachmistrzów, o uwzględnienie moich spostrzeżeń, w wyniku których, liczbę szpaków na Dolnym Śląsku, można moim zdaniem i bez większego ryzyka błędu, zmniejszyć o ...1 ! I jak myślicie? Czy one zamierzają się stąd wyprowadzić na zimę, czy tradycyjnie, część pozostanie ? Ja osobiście wolał bym aby wybrały tą drugą opcję, bo dzięki niej, w razie ciężkiej zimy, zwiększyło by to szansę jastrzębi / i sokołów /, na przetrwanie...

[Uaktualnione dnia: pon, 27 wrzesień 2010 10:30]

Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #50298 (odpowiedź na #45692) ] czw, 13 styczeń 2011 17:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamczat jest aktualnie niedostępny kamczat
Maniak
Wychodzi na to, że czasem szpaki w naturalny sposób się eliminują - http://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/tajemnica-martwych-pta kow-rozwiklana,1,4108015,wiadomosc.html
Alkohol szkodzi nie tylko nam. Może jakiś pomysł jak zrobić użytek z tej wiadomości? Twisted Evil
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #50306 (odpowiedź na #50298) ] czw, 13 styczeń 2011 18:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
andrzejjerzy jest aktualnie niedostępny andrzejjerzy
Zaawansowany
dać im setę na zdrowie
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #54309 (odpowiedź na #3659) ] pon, 21 marzec 2011 16:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rabiec jest aktualnie niedostępny rabiec
Nowy
kompletną bzdurą jest mowienie ze klasniecie wystraszy szpaki. zerwą sie, zatoczą kolo i usiądą kawalek dalej. po ataku drapieznika spokoj jest na znacznie dłużej a jesli ochrona jest prowadzona reularnie i profesjonalnie sokolnik doprowadzi fdo tego ze okoliczne szpaki i kwiczoły zaczną omijac teren uznając go za niebezpieczny. ja ochraniam plantacje borówki od kilku lat w rejonie gdzie presja ptactwa jest ogromna a teren ktorego pilnujemy to ok 120ha. plantator wczesniej probowal wielu innych metod. dopiero sokolnik sie sprawdził. natura to nie maszyna.tu nic nie działa od kreski do kreski. efekt trzeba najpierw wypracowac ciężką pracą z ptakami a potem go utrzymac. jak ktoś zatrudnia początkującego, niedoswiadczonego sokolnika-połprofesjonalistę z jednym lub dwoma ptakami bo chce zeby bylo jak najtaniej to niech sie nie zdziwi jesli efekty go nie zadowolą. Sokolnik sokolnikowi nierowny i warto zrobic rozeznanie kto jest fachowcem i ma doswiadczenie. to troche jakby ktos kupił 30 letniego malucha i oczekiwał ze wygra nim Paryż Dakkar. jakosc niestety kosztuje i to dotyczy kazdej gałęzi naszego życia. dobra sokolnicza firma weźmie wiecej ale jak podsumujesz straty i zyski wyjdzie na to ze opłaciła sie bardziej. jak chcesz żeby było dobrze to nie stać cie na taniochę. w Polsce jest kilka naprawde dobrych i doświadczonych firm oferujących takie usługi. Ci ktorzy zaczeli korzystac z ich usług na ogol juz nie wrocili do starych metod
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #54310 (odpowiedź na #3659) ] pon, 21 marzec 2011 16:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Melolontha- mam wrazenie ze nie masz pojęcia o czym piszesz. to ze stadao leci za drapieznikiem i stara sie byc nad nim to taktyka obronna. tam wlasnie jest najbezpieczniej- nad i z tyłu drapieznika. pojedynczy atak sokoła czy jastrzebia nie wystraszy szpaków na długo. je trzeba nękać od rana do wieczora bez przerwy i za kazdym razem gdy próbują lądowac spotyka je atak drapieżnika. to nie działa natychmiast. efekt trzeba wypracowac. głodne ptaki wciąż wracają. my pracując cały czas patrolujemy teren samochodem w którym czeka kilka gotowych do ataku ptaków drapieżnych. jeden atak nie zmieni nic bo szpaki wiedzą ża dziki drapieznik pojawi sie od czas do czasu i jak juz upoluje sztukę to resztą sie nie interesuje bo i po co. Sokolnik musi spowodować żeby ptaki zrozumiały że tu nie ma szans na spokojne żerowanie. Jesli dajesz im non stop wycisk robią sie bardzo płochliwe i w koncu zmieniają żerowisko na inne gdzie mogą żerowac spokojnie. wtedy na ogół przerąbane bedzie miał inny okoliczny sadownik który stanie sie kolejnym celem Smile niestety
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #54405 (odpowiedź na #54310) ] śro, 23 marzec 2011 07:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
VincentVega jest aktualnie niedostępny VincentVega
Zaawansowany
rabiec - mogę prosić o kontakt na mail: vegaaaaa@gmail.com

Pozdrawiam.
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #54411 (odpowiedź na #3659) ] śro, 23 marzec 2011 08:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Przemko jest aktualnie niedostępny Przemko
Nowy
Jeżeli jesteście zainteresowani urządzeniami biosonicznymi, płoszącymi dźwiękami ptaków nękanych danego gatunku, piszcie na maila: przemasz@o2.pl Jest to alternatywa do dużo droższej metody sokolniczej.
Wątek skuteczności ww. urządzeń był już w tym temacie poruszany.
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #54412 (odpowiedź na #54411) ] śro, 23 marzec 2011 09:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
andrzejwojnarowicz jest aktualnie niedostępny andrzejwojnarowicz
Nowy
Jednym z pewniejszych sposobow zabezpieczenia przed ptakami jest jednak osiatkowanie plantacji. Znalazłem taniego producenta siatki ochronnej - problem jednak jest taki ,że minimalny zakup to 2 tony tj. 70 000m2. Jeśli byłby ktoś chętny na wspólny zakup to proszę o kontakt 535 662 666.
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #54415 (odpowiedź na #3659) ] śro, 23 marzec 2011 10:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
ja w skuteczność metody biosonicznej srednio wierzę bo widzialem na wlasne oczy jak ptaki aktywnie zerowaly tuz obok głośnika z odgłosami ptakow. szpakjest inteligentnym oportunistą i bardzo szybko sie zorientuje ze to lipa i zagrożenia nie ma. natomiast metoda daje dobre efekty jako uzupelnienie metody sokolniczej. wypraktykowalismy to na lotniskach i skaladach zboża. jesli szpaki sa bez przerwy atakowane przez drapieznika to reagują na odgłos z głośnika bez namyslu. inna sprawa że wielu ludzi uzywa metody sonicznej w sposob niewłasciwy, tzn. głośniki wydają odglosy bez przerwy. ptaki znacznie szybciej zorientują sie że zagrożenia nie ma ma te dzwieki stana sie soundtrackiem do żerowania.
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #54418 (odpowiedź na #3659) ] śro, 23 marzec 2011 13:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
rabiec - zgadzam się z Tobą, że metoda biosoniczna oparta na dźwiękach drapieżników nie do końca jest skuteczna. Zupełnie inaczej sprawa wygląda, jeśli stosujemy odgłosy szpaka lub kwiczoła w sytuacji stresowej przy jednoczesnym przypadkowym doborze dźwięków i przerwach w ich odtwarzaniu. Co do łączenia metod - jestem jak najbardziej za i rzeczywiście mieszanie metody sokolniczej z biosoniczną daje bardzo zadowalające rezultaty (np. na wspomnianych przez Ciebie lotniskach). Pożądane rezultaty daje też stosowanie pakietów - urządzenia biosoniczne + armatki hukowe.
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #54420 (odpowiedź na #3659) ] śro, 23 marzec 2011 14:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Przemko większość urządzeń biosonicznych wydaje odgłosy ptakow zaalarmowanych odgłosem drapieżnika. Głos drapieżnika nie budzi strachu bo polujący drapieżnik sie nie odzywa by nie stracic elementu zaskoczenia. proste i logiczne. nie zmienia to faktu że widziałem szpaki żerujące na skoszonej trawie w odległości kilku metrów od głośnika który wydawał odgłosy zaalarmowanych ptakow. Był to efekt tego że głośnik ów włączony był cały dzien bez przerwy. to troche tak jak z mieszkaniem przy ruchliwej ulicy. najpierw przez hałas nie mozesz spac a jakiś czas póżniej właściwie go nie słyszysz. Także urządzenie biosoniczne owszem ale z głową i rozsądnie. armatki też niestety sprawdzają sie na krótka metę. znajomy ma stawy rybne. problemem były kormorany i czaple. zakupił armatki i umieścił je na pływających platformach ktore zakotwiczył w różnych miejscach na wodzie. W pierwszym momencie był zadowolony- ptaki uciekały. dwa tygodnie później widzial juz czaplę siedzącą na jednej z platform z armatką i łowiącą ryby. koromorany zas po wybuchu przebiegały kilka metrow po wodzie i robily dalej swoje. niestety naturę ciężko oszukać. zwłaszcza kiedy mamy do czynienia z inteligentnymi szkodnikami. my testowalismy swego czasu na szpakach race hukowo-świetlne aby porownac efekty. wybuch powodował poderwanie ale juz po kilku minutach siadaly znowu. plantacja miala 120ha wiec sploszone szpaki lecialy w jakies inne odlegle miejsce i taka zabawa w kotka i myszkę trwala caly czas. zanim dojechalismy w miejsce gdzie znow siadly zdąrzyly pojesc borówki po czym na odgłos huku wzbijaly sie i znow lecialy usiąść jekies 300m od nas. i tak w kółko. dobrze ułożny sokół wznosi sie na 200-300m i patroluje teren przez kilkanascie minut, ma wtedy ogromne pole rażenia po sobą. żaden ptak nie jest na tyle głupi by zaryzykowac choćby przelecenie pod krążącym sokołem. kiedy ptaka ściągniemy by odpoczął i dostal nagrode za lot bierzemy lornetkę w dłoń i czekamy na pojawienie sie szpakow po czym puszczamy kolejnego ptaka. nawet kiedy szpakow nie ma lub pojawiają sie sporadycznie do konca zbiorow codziennie wykonujemy loty patrolowe z ptakami po to aby utrzymac strefę "zakazu lotów". szpaki lubią siedziec na drzewach lub krażyc niedaleko podczas gdy niewielka grupa "zwiadowcow" laduje by sprawdzic czy można spokojnie i bezpiecznie wylądowac na żer.każdorazowo staramy sie by reakcją na próbę lądowania bylo pojawienie sie drapieżnika. na tym mniej wiecej to polega z grubsza rzecz ujmując
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #54421 (odpowiedź na #3659) ] śro, 23 marzec 2011 15:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Z moich doświadczeń wynika, że szpaki, ale także drozdy, są na tyle inteligentne, że chętniej żerują właśnie w miejscach gdzie ustawione są głośniki czy armatki niż w miejscach "cichych". Szpaki szybko łapią, że sadownik licząc się ze stratą części plonu, chroni to co najlepsze i dźwięki dobiegają z miejsca gdzie owoce są najbardziej dojrzałe. Co ciekawe wyłączenie armatek powodowało zmniejszenie się strat. Oczywiście przez pierwszy (krótki) okres metody dźwiękowe działają jak należy...
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #54434 (odpowiedź na #3659) ] śro, 23 marzec 2011 19:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Jeśli ktoś decyduje się na metodę biosoniczną to polecam tylko sprawdzone i profesjonalne systemy, a nie chińskie podróbki z allegro za grosze - swoją drogą właśnie one robią złą markę metodzie dźwiękowej. Kluczową sprawą jest możliwość zmian dźwięków w razie ewentualnego przyzwyczajenia lub zapobiegawczo przeciw niemu. Może stosowanie samych armatek na dłuższą metę nie daje rewelacyjnych rezultatów, ale w połączeniu z dźwiękiem jest ok.
Odpowiedni dobór systemów i ich rozmieszczenie pozwala ochronić teren całej plantacji, wiadomo że wszystko zależy od jej wymiarów i ukształtowania terenu.
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #54442 (odpowiedź na #3659) ] śro, 23 marzec 2011 20:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
RADEK30 jest aktualnie niedostępny RADEK30
Stały bywalec
ile kosztuje wynajęcie takiego sokolnika?chodzi mi o dniówkę?
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #54465 (odpowiedź na #3659) ] czw, 24 marzec 2011 10:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
to zalezy od wielu czynnikow. glownym jest powierzchnia ktorą trzeba zabezpieczyc. jak chcesz konkretow pisz na priv do mnie albo do użytkownika "sokolnik". on tez sie tym zajmuje i wiem ze nie jest z pierwszej łapanki Smile
icon14.gif  Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58323 (odpowiedź na #3659) ] nie, 22 maj 2011 11:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
666ara666 jest aktualnie niedostępny 666ara666
Początkujący
Witam Razz
Po przeczytaniu całego postu widzie ze najlepszym rozwiązaniem jest siatka a w tym temacie mało było o niej mówione Confused
Szukałem na allegro siatek i nie mogę znaleźć odpowiednich dla mnie rozmiarów Crying or Very Sad
Chciałbym się zapytać właścicieli siatek jak wygląda cała ich instalacja.Zdaje sobie sprawę ze to pewnie sporo kosztuje ale myślę ze owa siatka wytrzyma parę sezonów Very Happy
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58325 (odpowiedź na #54412) ] nie, 22 maj 2011 11:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
andrzejwojnarowicz napisał(a) dnia śro, 23 marzec 2011 09:52

Jednym z pewniejszych sposobow zabezpieczenia przed ptakami jest jednak osiatkowanie plantacji. Znalazłem taniego producenta siatki ochronnej - problem jednak jest taki ,że minimalny zakup to 2 tony tj. 70 000m2. Jeśli byłby ktoś chętny na wspólny zakup to proszę o kontakt 535 662 666.

Witam jaka jest cena tej siatki??
znalazł pan więcej chętnych na kupno tej siatki bo mi aż tak dożo nie potrzeba Smile
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58331 (odpowiedź na #58325) ] nie, 22 maj 2011 14:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
neo55171 jest aktualnie niedostępny neo55171
Początkujący
witam kolegow juz wczesniej wspominalem o kryciu sadu siatka w tym roku zakrywamy 13ha dokladam pare fotek do przyblizenia widokuhttp://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/2590/0/

Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58332 (odpowiedź na #58331) ] nie, 22 maj 2011 14:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/2592/0/

[Uaktualnione dnia: nie, 22 maj 2011 16:36]

Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58333 (odpowiedź na #58331) ] nie, 22 maj 2011 14:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/2593/0/

Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58334 (odpowiedź na #58333) ] nie, 22 maj 2011 14:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/2594/0/

Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58335 (odpowiedź na #58334) ] nie, 22 maj 2011 14:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/2595/0/

Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58338 (odpowiedź na #58335) ] nie, 22 maj 2011 14:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/2596/0/

[Uaktualnione dnia: nie, 22 maj 2011 14:34]

Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58339 (odpowiedź na #58338) ] nie, 22 maj 2011 14:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/2597/0/

Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58340 (odpowiedź na #58339) ] nie, 22 maj 2011 14:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/2598/0/

[Uaktualnione dnia: nie, 22 maj 2011 19:40]

Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58341 (odpowiedź na #58340) ] nie, 22 maj 2011 14:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
mam nadzieje ze koledzy popieszcza oko na zywo sad jest polozony w kuj-pom

[Uaktualnione dnia: nie, 22 maj 2011 14:34]

Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58365 (odpowiedź na #58341) ] nie, 22 maj 2011 19:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sigmund jest aktualnie niedostępny Sigmund
Maniak
Wygląda ślicznie. Ja powiem szczerze ,że gdybym dysponował podobną kwotą nigdy nie zdecydowałbym się na coś takiego. Dla tak kosztownej inwestycji i ryzykownej uprawy stanowisko i rejon powinny być dobrane szczegolnie starannie. Ja mając kapitał i chcąc być sadownikiem ,posadziłbym jabłonie i zainwestował w sieci przeciwgradowe. No ale zbaczam troszkę z tematu.

[Uaktualnione dnia: nie, 22 maj 2011 19:35]

http://www.tekstowo.pl/piosenka,anna_zebrowska,ucz_sie_polsk iego.html
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58368 (odpowiedź na #3659) ] nie, 22 maj 2011 19:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
jest to siatka antygradowa krystalioczna chetnie odpowiem na pytania kosztow jak i firmy od ktorej byl zakup i na wszystkie pytania dotyczace inwestycji prosze dzwonic na 697614013

[Uaktualnione dnia: nie, 22 maj 2011 19:41]

Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58393 (odpowiedź na #3659) ] pon, 23 maj 2011 12:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Bardzo ładna robota ale koszty pewnie były ogromne Confused
Ja jestem bardziej zainteresowany siatką na duże drzewa bo mam tak z 15 dużych drzew i widzę ze ładnie się zawiązały Smile
tylko myślę jak to ochronić przed szpakami Smile
Macie koledzy jakieś pomysły ???
Myślę nad powieszeniem na drzewach balonów z helem Smile)
co o tym sądzicie ??
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58397 (odpowiedź na #58393) ] pon, 23 maj 2011 13:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Pamiętaj, że metody wizualne mają ograniczona skuteczność. Ale jeśli jesteś nimi zainteresowany odezwij się na maila - przemasz@o2.pl pomogę albo przedstawię inne rozwiązania...
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58470 (odpowiedź na #58397) ] wto, 24 maj 2011 13:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Przemko napisał(a) dnia pon, 23 maj 2011 01:41

...pomogę albo przedstawię inne rozwiązania...

A może podzielisz się także z nami tymi rozwiązaniami? Smile Przypuszczam, że niejeden z nas byłby zainteresowany... Pozdrawiam serdecznie Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58492 (odpowiedź na #3659) ] wto, 24 maj 2011 22:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
A ma ktoś z was inne pomysły jestem otwarty na nowe propozycje Very Happy
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58511 (odpowiedź na #3659) ] śro, 25 maj 2011 07:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomato jest aktualnie niedostępny tomato
Początkujący
witam widziałem w sklepie siatkę ochronną szerokość 8m po4.5zł za metr i 5m po 3.80 długość można dociąć coś podobnego widziałem też na allegro, znajomy miał w tamtym roku bez pośrednio na drzewa i sobie chwalił niestety nie mam zdjęcia ale w tym roku chcę kupić ze 200m i wypróbować bo zapowiada się uciążliwy rok z ptakami dla tych którym coś zostało na drzewach Mad pozdrawiam
Odp: Ptaki w czereśniach [wiadomość #58517 (odpowiedź na #3659) ] śro, 25 maj 2011 09:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Rallyfan jest aktualnie niedostępny Rallyfan
Początkujący
W naszym rejonie pozostało mniej niz 1 czeresnia na 1 szt osobnika ptasiego Laughing ale coś na deser bedą miały Laughing
Poprzedni wątek:Rainier - wszystko o tej odmianie czereśni
Następny wątek:Kordia na giseli - zamierają drzewa
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]