użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Czereśnia » Oprysk czereśni  (3) 1 Głosów
Oprysk czereśni [wiadomość #3993] czw, 10 maj 2007 09:59 Przejdź do następnej wiadomości
abinkowska jest aktualnie niedostępny abinkowska
Nowy
Chodzi mi o zwalczanie, a właściwie przeciwdziałanie występowaniu robaków w czereśniach - czym i kiedy pryskac, aby w owocach nie było robaków.
Odp: Oprysk czereśni [wiadomość #4009 (odpowiedź na #3993) ] czw, 10 maj 2007 14:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
Ten robaczek to / nasionnica trześniówka / .cenne uwagi dla działkowców znajdziesz tu: http://podszarotka.republika.pl/index1.html?http%3A%2F%2Fpod szarotka.republika.pl%2Fochrona.html
Na tej stronie podany jest tylko preparat /decis/ można też użyć / mospilan, basudin/
Bardziej dokładny termin i preparaty w /komunikatach sadowniczych/ http://piorin.gov.pl/sygn/start.php niestety z tego co zauważyłem to tylko nieliczne miejscowości mają komunikat na nasionnicę trześniówkę . lub http://www.stihlmszczonow.republika.pl/komunikatysadownicze. htm
Trzeba szukać komunikatu jak najbliżej twojej miejscowości. Strony te są na bieżąco aktualizowane gdy pojawi się zagrożenie wtedy pojawia się odpowiedni komunikat. Można też wyznaczyć samemu termin pierwszego zabiegu /stosując tablice lepowe żółte/
Mam nadzieję że coś wyjaśniłem w sprawie. pozdrawiam

[Uaktualnione dnia: czw, 10 maj 2007 14:21] przez Moderatora

Oprysk [wiadomość #14410 (odpowiedź na #3993) ] pon, 05 maj 2008 18:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
stary7777 jest aktualnie niedostępny stary7777
Nowy
Witam serdecznie! Jestem tu nowy, dlatego proszę wybaczyć ewentualne wpadki Smile Mam gorącą prośbę. Od 3 lat jestem użytkownikiem sadu czereśniowego. Do ubiegłego roku stosowałem zapiski dziadka, który w swej historii sadownika cieszył się uznaniem ze względu na brak robaka w owocu. Zapiski te dotyczyły 4 etapów oprysku: po zbiorach i w pierwszych dniach ciepła po zimie Miedzian 350, przełom kwiecień/maj Decis na robaka i potem zalązek owocu po kwitnieniu (na poczatku kwitnienia akacji) Owadofos. te wskazówki wystarczyły na 2 lata. W zeszłym roku miałem plage robaków. Teraz jestem po oprysku miedzianem. W tym tygodniu (u mnie jest pełen kwiat-posiadam odmianę schneidera późną) chciałbym opryskać Mospilanem (125g/ha)i po kwitnieniu na zalążek owocu również mospilanem lub owadofosem. czy to byłoby ok? jakie są państwa sugestie? sad ma już 30 lat, ale drzewa ładnie owocują. Jeszcze jedno. jak poradzic sobie z chwastami miedzy drzewami? Randap pomaga chwilowo a na drugi rok znów robi się tajga Wink Będę bardzo wdzieczny za odpowiedzi i wskazówki. Pozdrawiam.
Odp: Oprysk [wiadomość #14421 (odpowiedź na #14410) ] pon, 05 maj 2008 21:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam.Jaki srodek najlepiej stosować na czereśniach w walce z brunatną zgnilizna drzew pestkowych.Pozdrawiam
Odp: Oprysk [wiadomość #14427 (odpowiedź na #14421) ] pon, 05 maj 2008 21:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jabluszko jest aktualnie niedostępny Jabluszko
Zaawansowany
Hej Smile
Staremu to się nie dziwię,bo tu nowy,ale ty mario....hm Surprised
Obu panom polecam....Program Ochrony Roślin Sadowniczych....
Tam znajdziecie szczegółowe wskazówki,informacje: co,jak,gdzie i kiedy i czym Smile Taki program można nabyć w sklepach ze środkami ochrony,jest niezbędny w prowadzeniu sadu.Szczerze polecam i pozdrawiam.
ps.Na brunatną zgniliznę:Horizon,Orius,Bumper,Kaptan Plus,itp-wybór spory,opryskiwać na początku kwitnienia lub dwukrotnie:początek i pełnia kwitnienia.
Stary7777 dobre wskazówki napisał Piotrek11,ale program koniecznie musisz mieć. Smile
oprysk czereśni [wiadomość #14869 (odpowiedź na #3993) ] śro, 14 maj 2008 18:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam.Czy RUBIGAN tez mozna stosowac w czeresniach,i inne srodki które w programie nie są zarejestrowane dla czeresni.Pozdrawiam Cool

[Uaktualnione dnia: śro, 14 maj 2008 18:17] przez Moderatora

Odp: Topsin w czereśni [wiadomość #14871 (odpowiedź na #14869) ] śro, 14 maj 2008 18:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wojus83 jest aktualnie niedostępny wojus83
Stały bywalec
zależy6 co rozumiesz poprzez stwierdzenie "można " Smile jeżeli chodzi o skuteczność to mam rubigan sprawdzony pozytywnie Smile choć raczej go nie używam...
pozdrawiam

Marek
Odp: Topsin w czereśni [wiadomość #15033 (odpowiedź na #14871) ] nie, 18 maj 2008 10:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam.Topsin juz wiadomo można uzywać, i jest sprawdzony w czeresniach, a czy inne środki oprócz Topsinu sa sprawdzone i można używać takie jak horizon / orius / tebu 250, score 250 ec, bumper 250 ec, kaptan plus 71,5 wp , ronilan 500 sc , talent 240 ec , rovral flo 255 sc Pozdrawiam

[Uaktualnione dnia: nie, 18 maj 2008 10:55] przez Moderatora

Odp: Topsin w czereśni [wiadomość #15035 (odpowiedź na #14869) ] nie, 18 maj 2008 10:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wojus83 jest aktualnie niedostępny wojus83
Stały bywalec
część ze środków które wymieniłeś chyba ma już rejestrację w czereśni, nie mam programu przy sobie ale np horizon,bumper czy kaptan pryskam nimi i zdaje sie ze maja one rejestracje w czeresni

[Uaktualnione dnia: nie, 18 maj 2008 10:59]

Marek
Odp: Topsin w czereśni [wiadomość #15081 (odpowiedź na #15035) ] nie, 18 maj 2008 19:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam.Jabuszko posiadam program ochrony roslin sadowniczych,źle sformułowałem swoja wypowiedz chodziło mi ośrodki zarejestrowane dla wisni czy też je można stosowac na czeresni. Jesli chodzi o zwalczanie brunatnej zgnilizny drzew pestkowych to dla czeresni jest tylko jeden srodek baycor 25 wp, pozostałe się nie nadają.Dobrze by było żeby wypowiedziało sie więcej sadownikow na ten temat, które srodki są sprawdzone.Pozdrawiam

[Uaktualnione dnia: nie, 18 maj 2008 20:42] przez Moderatora

Odp: Oprysk czereśni [wiadomość #15093 (odpowiedź na #3993) ] nie, 18 maj 2008 20:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Mario - widzę, że dzisiaj masz "swój dzień" Very Happy i bardzo mnie cieszy Twoja aktywność na forum (szczególnie zachęcanie kolegów do wypowiedzi) - tylko jedna prośba - pisz proszę we właściwych tematach, a wcześniej przejrzyj dział czy takowy temat już nie istnieje... Pozdrawiam serdecznie Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Oprysk czereśni [wiadomość #15096 (odpowiedź na #15093) ] nie, 18 maj 2008 21:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam.Udzieliłem tylko odpowiedzi.Dyskusje na ten temat toczymy w watku Topsin w czeresniach.Pozdrawiam Cool
wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21257 (odpowiedź na #3993) ] wto, 16 grudzień 2008 13:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Brak treści wiadomości

[Uaktualnione dnia: pią, 10 grudzień 2010 20:30] przez Moderatora

Odp: wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21258 (odpowiedź na #21257) ] wto, 16 grudzień 2008 15:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Brak treści wiadomości

[Uaktualnione dnia: pią, 10 grudzień 2010 20:29] przez Moderatora

icon6.gif  Odp: wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21262 (odpowiedź na #21257) ] wto, 16 grudzień 2008 17:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
czerecha jest aktualnie niedostępny czerecha
Początkujący
Chyba Cię kolego nie pocieszę, ale do swojego programu ochrony mógłbyś dorzucić jeszcze "maść na szczury". Masz jakiekolwiek doświadczenie w uprawie czereśni? Niestety Twoje zabiegi wyglądają jak lista życzeń producenta ŚOR. Sam to wymyśliłeś, czy pomógł Ci jakiś "doradca"?
Odp: wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21265 (odpowiedź na #21262) ] wto, 16 grudzień 2008 18:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Czy 3 x goemar faktycznie powiększa owoce czy to tylko wynik słabszego owocowania w tym roku? czy zamiast goemar te same efekty da 3 x Saletra wapniowa (dawka: 3 razy po 12 kg / 1000 l wody / 1 ha przed, w i po kwitnieniu)czy wręcz przeciwnie zaszkodzi czereśniom? ktoś może próbował?
Odp: wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21272 (odpowiedź na #21262) ] wto, 16 grudzień 2008 20:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Brak treści wiadomości

[Uaktualnione dnia: pią, 10 grudzień 2010 20:30] przez Moderatora

Odp: wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21273 (odpowiedź na #21257) ] wto, 16 grudzień 2008 21:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
czerecha jest aktualnie niedostępny czerecha
Początkujący
W takim razie napisz kto Ci tak profesjonalnie "doradzał". Wydaje mi się, że oficjalna działalność tego "fachowca" nie jest jego głównym źródłem dochodów... Na kilometr pachnie "lobbingiem".

Może Cię zmartwię, ale ja zawodowo zajmuję się produkcją czereśni a nie usługami w zakresie doradztwa. Mogę Ci za to udzielić rady w innej kwestii. Gdy będziesz szukał prawdziwego doradcy, to poproś żeby pokazał Ci najpierw swój własny sad. Między teorią a praktyką jest spora luka, żeby nie powiedzieć przepaść. Jeśli doradca nie ma nic wspólnego z praktyką, to jest duże prawdopodobieństwo, że będzie zdobywał doświadczenie z Twoją pomocą ucząc się na błędach popełnianych w Twoim własnym sadzie (pomijając "doradców-przedstawicieli handlowych").

Tymczasem życzę powodzenia w zdobywaniu wiedzy i doświadczenia.

Pozdrawiam
Odp: wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21274 (odpowiedź na #21257) ] wto, 16 grudzień 2008 21:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Brak treści wiadomości

[Uaktualnione dnia: pią, 10 grudzień 2010 20:31] przez Moderatora

Odp: wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21275 (odpowiedź na #21257) ] wto, 16 grudzień 2008 22:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Brak treści wiadomości

[Uaktualnione dnia: pią, 10 grudzień 2010 20:31] przez Moderatora

Odp: wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21277 (odpowiedź na #21257) ] wto, 16 grudzień 2008 23:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Turysta jest aktualnie niedostępny Turysta
Maniak
Witam.
Tu zgadzam się z Kamilem.Odpowiedź Czerechy można streścić tak:robisz źle,ja wiem jak należy ale ci nie powiem.Dla mnie takie odpowiedzi są śmieszne.
Ja akurat nie korzystam z usług z żadnego doradców.Czereśnie uprawiamy od ponad 25 lat.Czytam wszelką dostępną literaturę plus różne spotkania i konferencje.Akurat pan Fura na mnie robi wrażenie faceta sensownego i nie potępiałbym jego zaleceń ,bez sprawdzenia ich w praktyce.
Jest jednak w tej kwestii duże ale,aby takie zalecenia właściwie zastosować trzeba na "dzień dobry" mieć sporą wiedzę.Inaczej możemy wypryskać co nam się zaleca a efektów będzie brak.
Najprostszy przykład:Asahi,stosowany przy małej lub bardzo małej wilgotności powietrza ,prawie się nie wchłania,w związku z tym trudno liczyć na jego działanie.Podobnie z wieloma innymi środkami.O tym ,że warunki pogodowe przy stosowaniu śor,mają ogromne znaczenie -przekonali się w tym roku liczni miłośnicy IBE.
Co do samych zabiegów.Wielokrotnie o tym pisałem:stosując wszelkie środki poprawiające jakość,zawiązanie owoców,przeciwprzymrozkowe itp,których działania nie jesteśmy pewni,ZAWSZE POZOSTAWIAJMY DRZEWA KONTROLNE,NIE TRAKTOWANE TYMI ŚRODKAMI.Nie ma innej metody sprawdzenia ich skuteczności.Ja w swoich czereśniach wielokrotnie próbowałem Goemar i Asahi.G dał widoczny pozytywny efekt(w porównaniu z kontrolą)raz na pięć razy ,a Asahi tylko w sytuacjach bardzo stresowych-jednak cudów oczywiście nie zdziałał.
To narazie tyle,hej.
Odp: wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21278 (odpowiedź na #21277) ] śro, 17 grudzień 2008 09:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Czy goemar może działać tylko na niektóre odmiany np. na poznańską działa, na Lapinsa nie(z tym że lapinsa mam tylko 3 drzewa)? Pierwszy rok go zastosowałem, ale takie odniosłem wstępne wrażenie (pomijając mniejsze owocowanie w tym roku), czas te wrażenie zapewne skoryguje. W każdym razie podziałał jak środek na liście ekolist.

[Uaktualnione dnia: czw, 18 grudzień 2008 11:01] przez Moderatora

Odp: wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21331 (odpowiedź na #21278) ] pią, 19 grudzień 2008 19:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Wg. mnie podstawą jest odmiana,stanowisko,obornik i woda,póżniej prace ręczne i chemia.A jeśli ktoś ma dach,to ma szansę że "coś" zarobi.
icon5.gif  Odp: wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21395 (odpowiedź na #21258) ] pon, 22 grudzień 2008 19:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pit2008 jest aktualnie niedostępny pit2008
Zaawansowany
dlaczego brak jest środków IBE podczas kwitnienia?nie masz problemów z brunatna?
Odp: wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21402 (odpowiedź na #21395) ] pon, 22 grudzień 2008 20:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
jedno co potrzebne jest w sadzie w okresie kwitnienia to wszelkiego rodzaju BZYKACZE,by zapylać ,a opryski w tym okresie zawsze niosą ryzyko utraty plonu ,nie licząc koniecznych.dla mnie sadownik bez ula to jak mąż bez żony Laughing pozdrawiam
Odp: wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21405 (odpowiedź na #21402) ] pon, 22 grudzień 2008 21:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Wg. mnie kwitnienie jest ok: topsin 1.5l/h +goemar 3l/h. Topsin zamiast ibe na brunatną jest polecany dla wiśni,ale też chyba powinien być stosowany 2 razy w sezonie jak ibe, więc nie powinieneś go więcej stosować. Syllit 2kg/h po kwitnieniu na drobną plamistość-dawka jest 1,5/ha ale wiadomo środki działają coraz słabiej (jabłka podobno ordzawia, czereśni chyba nie). Kaptan na gorzką zgniliznę wg mnie powinien być po syllicie w następnym oprysku, a nie przed nim. Jak dla mnie to brak oprysku na robactwo. A co o tym sądzicie?
początek białego pąka:
Bumper 0,45 l, Mospilan 0,2 kg, bor 1-3 l, Goemar 3 l
pełnia kwitnienienia:
Topsin 1,5 l, Goemar 3 l
po kwitnieniu:
Syllit 1,5 kg, Mospilan 0,125 kg, Goemar 3 l

[Uaktualnione dnia: wto, 23 grudzień 2008 19:10] przez Moderatora

Odp: wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21433 (odpowiedź na #21405) ] wto, 23 grudzień 2008 19:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sigmund jest aktualnie niedostępny Sigmund
Maniak
IBE na początek białego pąką ,może nie załapać się na odpowiednio wysoką temperaturę.
Co do Goemaru każdy ma swoje zdanie ja bym raczej dał jedynie Boraks.
Pytanie po co dajesz w tym czasie dwa opryski owadobójcze? Moim zdaniem tylko w oparciu o lustracje.Bo Mospilan jest wprawdzie selektywny ale nie oznacza to ,że jego niepotrzebne użycie (pomijając aspekt finansowy) nie zuboży fauny pożytecznej.

http://www.tekstowo.pl/piosenka,anna_zebrowska,ucz_sie_polsk iego.html
Odp: wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21437 (odpowiedź na #21433) ] wto, 23 grudzień 2008 20:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
andrzeje... mam podobne odczucie co do mospilanu tzn. uwazam ten okres <kwitnienie>jeko zbyt ważny aby ryzykować tym ,iż mogę zatruć pszczołę.mospilan ma dobre wchłanianie i jego toksyczny skł.znajdzie się w nektarze,co spowodować może zatrucie jw.w najgorszym przypadku czerwiu w ulu.pozdrawiam,i WESOŁYCH I ZDROWYCH Ś.........
Odp: wiosenne opryski podczas kwitnienia czeresni [wiadomość #21450 (odpowiedź na #21437) ] czw, 25 grudzień 2008 10:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Las jest niedaleko, więc pryskam co 2 tygodnie (bez kwitnienia) na robactwo do połowy czerwca. Robaka w czereśni nigdy nie miałem. A na brunatną co dajecie oprócz IBE i Topsinu?
Pryskanie czereśni [wiadomość #24474 (odpowiedź na #21257) ] sob, 28 marzec 2009 16:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
stafid jest aktualnie niedostępny stafid
Nowy
Witam, cieszę się że znalazłem to forum. Poczytałem, jest w nim cała encyklopedia sadownictwa (Skierniewice mogą pozazdrościć Very Happy ).Wstyd trochę zadawać takie banalne pytania. Ale cóż tam. Od jakiego rodzaju oprysku (oprysków) powinienem zacząć kwiecień w sadzie czereśniowym. Drzewa 20 letnie i trochę nasadzeń. W większości to dorodna poznańska (czytałem że fachowo nazywa się inaczej). Pozdrawiam wszystkich, napiszcie coś.
Odp: Pryskanie czereśni [wiadomość #24570 (odpowiedź na #24474) ] wto, 31 marzec 2009 20:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mario7 jest aktualnie niedostępny mario7
Zaawansowany
Mysle że miedzian,ale nie będe się upierał,są bardziej doświadczone osoby na tym forum. Cool

Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie.

Odp: Pryskanie czereśni [wiadomość #24667 (odpowiedź na #24570) ] sob, 04 kwiecień 2009 19:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Powinieneś pryskać już w marcu, w czasie suchej i bezmroźnej pogody:
1. Wapno gaszone - przetrzeć przez sito, aby nie zatykało dysz opryskiwacza (lub białe wapno hydratyzowane, ale raczej nie budowlane bo zawiera szkodliwe składniki)
2. Miedzian 50 WP
3. dodać siarki w celu skuteczniejszego zwalczania chorób grzybowych i bakteryjnych

[Uaktualnione dnia: sob, 25 kwiecień 2009 11:12] przez Moderatora

Jesienne opryski czereśni mocznikiem a odporność mrozowa drzew. [wiadomość #37166 (odpowiedź na #3993) ] wto, 16 marzec 2010 20:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii ?
Zapraszam do dyskusji.

Odp: Jesienne opryski czereśni mocznikiem a odporność mrozowa drzew. [wiadomość #37177 (odpowiedź na #37166) ] wto, 16 marzec 2010 23:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Nie pryskać na jesieni czereśni mocznikiem, gdyż na wiosnę wtedy szybciej przemarzają kwiaty.
Lepiej opryskać:
bor
wiosna:
I - przed kwitnieniem,
II - w czasie opadania płatków kwiatowych,
III - dwa tygodnie po zakończeniu kwitnienia;
jesień: przed opadnięciem liści

cynk
zapobiegawczo:
I – faza pękania pąków,
II – po zbiorze owoców, przed opadnięciem liści

A w ogóle to kiedy robicie oprysk w marcu, w czasie suchej i bezmroźnej pogody:
1. Białe wapno hydratyzowane lub wapno gaszone (przetrzeć przez sito, aby nie zatykało dysz opryskiwacza)
2. Miedzian
3. dodać siarki w celu skuteczniejszego zwalczania chorób grzybowych i bakteryjnych

[Uaktualnione dnia: śro, 17 marzec 2010 00:11] przez Moderatora

Odp: Jesienne opryski czereśni mocznikiem a odporność mrozowa drzew. [wiadomość #37213 (odpowiedź na #37177) ] śro, 17 marzec 2010 20:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Założyłem wątek bo ostatnio natknąłem się na dosyć ciekawe wyniki doświadczenia.

http://www.growingproduce.com/production/nutrition/?storyid= 1363

Doświadczenie miało na celu zbadanie wpływu jesiennego oprysku czereśni (i wiśni ) na wielkość i jakość plonu. Podobne doświadczenia przeprowadzano już wielokrotnie i wiele lat temu.
To wyróżnia się tym ,że autorzy ( nie spodziewano się tego ) odkryli zwiększoną mrozoodporność pędów po tym zabiegu. Doświadczenie będzie kontynuowane ,autorzy twierdzą ,że odkryta zależność wydaje się nie być przypadkowa.

Co do zabiegu siarką jeśli ktoś w poprzednim sezonie miał epidemię brunatnej ,chyba warto.

Odp: Jesienne opryski czereśni mocznikiem a odporność mrozowa drzew. [wiadomość #37261 (odpowiedź na #37213) ] czw, 18 marzec 2010 22:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
Mnie, już dawno, dawno temu uczono, że jesienny oprysk jabłoni mocznikiem / 5 % N /, na kończące już swą wegetację liście, poprawia mrozoodporność drzew i wpływa korzystnie na coś, co określano jako " siłę kwitnienia " na wiosnę przyszłego roku. I ten , lekko nawet parzący zabieg, był dość szeroko stosowany. A jeżeli było to zbadane na jabłoniach / pewnie było /, to nie widzę powodu, żeby nie działało to na czereśniach i innych gatunkach. Doświadczenia takie mógł przeprowadzać w Skierniewicach prof. Kłosowski, który dużo pracował, nad dolistnym stosowaniem, mocznika w uprawach sadowniczych. Smile Pozdrawiam ! P.S. A o stosowaniu siarki w czereśniach, słyszę po raz pierwszy...

[Uaktualnione dnia: czw, 18 marzec 2010 22:15]

Odp: Jesienne opryski czereśni mocznikiem a odporność mrozowa drzew. [wiadomość #37263 (odpowiedź na #37261) ] czw, 18 marzec 2010 22:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Nikt temu nie zaprzecza, że jesienny oprysk jabłoni mocznikiem powinien być robiony zawsze. Ale jabłka to jabłka a czereśnie to czereśnie.
Jeśli chodzi o siarkę (nie mylić z opryskiem siarą na jabłka) to nie jest oprysk siarką tylko dodatek siarki do oprysku białym wapnem hydratyzowanym aby wzmocnić efekt działania wapna w celu skuteczniejszego zwalczania chorób grzybowych i bakteryjnych.
Odp: Jesienne opryski czereśni mocznikiem a odporność mrozowa drzew. [wiadomość #37298 (odpowiedź na #37263) ] pią, 19 marzec 2010 22:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
Tak prawdę powiedziawszy, mój wczorajszy post, był tym " drugim ", skróconym, bo pierwszy mi niestety, " wyrzuciło". I w tym pierwszym zaznaczyłem, że jesienny oprysk mocznikiem na jabłoniach to żadna rewelacja, choć przecież są wśród forumowiczów też tacy młodzi, którzy dopiero zgłębiają sadowniczą wiedzę i to z myślą o nich, to przypomnienie...Andrzejujerzy ! To prawda, że jabłoń to jabłoń, a czereśnia to czereśnia... I jest jeszcze nawet wiśnia. I z całą pewnością / pamiętam taki artykuł /, mocznik do nawożenia dolistnego wiśni, też można stosować. Sigmund przytacza amerykańską publikację o wpływie jesiennego oprysku mocznikiem na mrozoodporność pędów czereśni... Ja włączając sie do dyskusji, przypomniałem tylko, że coś takiego stwierdzono i stosuje się i to od dawna, w jabłoniach, a następnie wyraziłem swoje PRZYPUSZCZENIE a nawet PRZEKONANIE, że i na czereśniach, może być podobnie... I tylko tyle, z dodaną dziś uwagą że tak rozumiem , dyskusję. Interesuje mnie natomiast też ten drugi wątek / wapno plus trochę siarki, na zwalczenie chorób grzybowych i bakteryjnych /, w przekonaniu, że nie chodzi tu o znaną i stosowaną dawniej ciecz siarkowo-wapienną. Żeby sprawy nie wydłużać, prosiłbym o podanie jakiegoś żródła, żebym mógł się z tym, zapoznać. Wiem też, że czasem występuje takie zjawisko, jak wyprzedzanie nauki, przez praktykę... Albo inaczej: Zjawisko, że np. sadownicy jakiś zabieg już stosują, a naukowcy dopiero myślą o rozpoczęciu badań, na ten temat... Smile Pozdrawiam ! P.S. I co to jest ta " siara ", o której od czasu do czasu, też ktoś w portalu, wspomina ... Czy chodzi o Siarkol?

[Uaktualnione dnia: pią, 19 marzec 2010 22:51]

Odp: Jesienne opryski czereśni mocznikiem a odporność mrozowa drzew. [wiadomość #37303 (odpowiedź na #37298) ] pią, 19 marzec 2010 23:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Oprysk robi się późną jesienią nawet do stycznia (podobno nawet zwiększa wytrzymałość na mróz wg Vogla) oraz w marcu, w czasie suchej i bezmroźnej pogody:
Białe wapno hydratyzowane 7%
(lub Wapno gaszone 1-2% - przetrzeć przez sito, aby nie zatykało dysz opryskiwacza)
W celu skuteczniejszego zwalczania chorób grzybowych i bakteryjnych zaleca się dodawanie do roztworu wapnia preparatów miedziowych oraz siarki.
Tylko po tym oprysku wszystko razem z traktorem jest białe.
Można poczytać o tym zabiegu na str.184 "intensywny sad czereśniowy" E.Rozpara
Odp: Jesienne opryski czereśni mocznikiem a odporność mrozowa drzew. [wiadomość #37305 (odpowiedź na #37166) ] pią, 19 marzec 2010 23:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Turysta jest aktualnie niedostępny Turysta
Maniak
Witam.

Nie wiem jakim wapnem pryskasz Andrzejjerzy,ale ja próbowałem raz i nigdy więcej.
Jestem pewien iż w Niemczech czy Holandii mają do tego celu jakąś formę oczyszczonego wapna.
Co to znaczy przetrzeć przez sito?Jakie sito?O jak drobnych oczkach?...aby drobinki piasku zatykające rozpylacze się nie przedostały.
Ja miałem podczas oprysku ciągłe czyszczenie filtrów,a po zabiegu czyszczenie wszystkich rozpylaczy...to dziękuję za takie atrakcje.

Co do oprysków nawozami...niech każdy z Was zawsze zostawia sobie kwatery kontrolne.Inaczej święcie będzie wierzył w skuteczność takich zabiegów....a tego oczekują producenci i sprzedawcy.
Bo różnica w plonie na poziomie 5%(podaję teoretyczną ,przykładową) będzie przez producenta przedstawiana w sposób zawoalowany z wypunktowaniem ,że ...plon będzie większy.A to ,że taka wielkość jest na poziomie różnic statystycznych....jest ....przemilczane.
Pozdrawiam.
Poprzedni wątek:Czereśnie schną i dają mało owoców [dlaczego?]
Następny wątek:Jaka czereśnia najbardziej odporna na mróz i choroby ?
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]