użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Wiśnia » MECHANICZNY ZBIóR WISNI  (3) 2 Głosów
icon14.gif  MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #212] wto, 19 grudzień 2006 10:36 Przejdź do następnej wiadomości
HANAT jest aktualnie niedostępny HANAT
Zaawansowany
Smile WITAM !!!
BEZ MECHANICZNEGO ZBIORU WIśNI CIężKO BEDZIE UZYSKAć CENY KTóRE POZWOLą NA ROżWóJ SADOW WIśNIOWYCH !??
KOSZTY ZBIORU PRZEZ PRACOWNIKOW ROSNą I BęDA ROSłY A CENY ZA OWOCE .. ALE NIE JEST PROSTE WPROWADZENIE SZYBKO MECH. ZBIORU WIśNI- O TYM PROPONUJE TUTAJ DYSKUSJE Smile A TAKżE O INNYCH ASPEKTACH TECHNICZNYCH KTóRE MOGą POMóC NAM W UPRAWIE WIśNI
Smile

Twisted Evil

[Uaktualnione dnia: wto, 09 styczeń 2007 11:52]

pozdrawiam Smile hanat.
http://www.hanat.pl/
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #218 (odpowiedź na #212) ] sob, 23 grudzień 2006 19:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
zimny jest aktualnie niedostępny zimny
Początkujący
niewatpliwa szansa na nasza całkowita dominacje na d innymi w swiecie;];]

a tak na powaznie, zbiór kombajnem (weremczuk) to tylko dla grup producentckich, albo dla naprawde duzy plantatorów.
wiśnia [wiadomość #1425 (odpowiedź na #212) ] sob, 27 styczeń 2007 17:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Parasolik jest aktualnie niedostępny Parasolik
Nowy
Panowie może ktoś się oriętuje jaka jest cena otrząsarki do wiśni i gdzie ją można kupić

zyzio
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #1579 (odpowiedź na #212) ] wto, 30 styczeń 2007 20:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
witia jest aktualnie niedostępny witia
Zaawansowany
Na dzień obecny od 12 do 17 tys zl .
Ze wzgledu na regulamin nie moge Ci podac nr tel producenta.
Pozdrawiam
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #1598 (odpowiedź na #212) ] śro, 31 styczeń 2007 13:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pre777 jest aktualnie dostępny pre777
Zaawansowany
Witam.A dlaczego ta cena jest zróżnicowana? Witia - używasz moze takiej otrąsarki?

VW 1303
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #1637 (odpowiedź na #212) ] czw, 01 luty 2007 23:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Yarex jest aktualnie niedostępny Yarex
Początkujący
Panowie,
macie możliwość wysyłania wiadomości do siebie przez PW. Dyskusje , opinie komentarze to tu na forum , a telefony ,adresy przez PW. Jakie to proste Smile

Y@rex
icon6.gif  Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #1666 (odpowiedź na #212) ] sob, 03 luty 2007 10:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
prymus jest aktualnie niedostępny prymus
Stały bywalec
Witam.
Mnie też interesuje taka otrząsarka, więc jak można to poproszę o tel. lub link.
Dziękuję pozdrawiam Cool .
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #1712 (odpowiedź na #212) ] pon, 05 luty 2007 19:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Na starym portalu pisałem jako adam i tam w działe wisni jest odpowiedz.
Pozdrawiam
icon6.gif  Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #1720 (odpowiedź na #212) ] wto, 06 luty 2007 08:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
prymus jest aktualnie niedostępny prymus
Stały bywalec
Witam.
Witia a nie możesz przesłać kontaktu do tej firmy przez PW??
Pozdrowienia Cool .
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #3596 (odpowiedź na #1720) ] wto, 01 maj 2007 16:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kazan jest aktualnie niedostępny Kazan
Nowy
Jeśli nie problem to i ja uśmiechnę Razz się o namiary na ten Very Happy "wibrator" do wiśni.
Pozdrawiam KAZAN
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #3734 (odpowiedź na #212) ] czw, 03 maj 2007 21:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
www.firmaweremczuk.com.pl
Dyśko tel 0468157650
Samasz tel04683331837
Jak dotej pory liczący się prod. otrzasarek
Pozdrawiam
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #4035 (odpowiedź na #212) ] pią, 11 maj 2007 11:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
GREG37 jest aktualnie niedostępny GREG37
Nowy
Witam!
W końcu po 20 latach uprawy wiśni chyba będę mógł sie podzielić ze swoimi spostrzeżeniami.Otóż zbiór mechaniczny wiśni to wątpliwa sprawa.Wiśnia wyjątkowo wrażliwa jest na wszelkiego rodzaju uszkodzenia,więc proszę nie poruszać tego tematu,chyba że jest Pan przedstawicielem przetwórców lub na ich usługach.Zreszta wydaje mi się iż tutaj najwięcej do powiedzenia mają ignoranci.Jeśli Pan się zemną nie zgadza to proszę o odpowiedź.....
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #4040 (odpowiedź na #4035) ] pią, 11 maj 2007 15:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
Całkowicie się z Tobą zgadzam Greg 37. Problem zbioru i sprzedazy wiśni narasta . Mechaniczny zbiór nie jest dobrym rozwiązaniem . Zatem zarówno producenci jak i odbiorcy Ci mniejsi i Ci więksi powinni z Nami zasiąść do rozmów jak ten problem zącząć rozwiązywać. Tylko razem coś możemy osiągnąć - pozdrawiam
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #4042 (odpowiedź na #212) ] pią, 11 maj 2007 16:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Robercik jest aktualnie niedostępny Robercik
Zaawansowany
witam
Panowie wisienkami zajmuje się już kilka ładnych lat i co do możliwości zbioru mechanicznego podchodził bym bardzo ostrożnie, dlatego że będzie problem ze zbytem wiśni po zbiorze mechanicznym, zakłady przetwórcze w tym i ten do którego ja dostarczam wiśnie mają bardzo duże wymagania jakościowe i kilograma by takiego towaru nie kupili, sąsiad mój zbiera maliny mechanicznie i widzę jaka jest jakość owoców i jak mu marudzą na zakładzie , a dlatego mu odbierają towar bo bardzo lobbowali za kupnem tej maszyny , jedyna możliwość sprzedaży takiej wytrzęsionej wiśni to monopol spirytusowy?

Robert
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #4057 (odpowiedź na #212) ] pią, 11 maj 2007 23:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Jezeli mowa o praktyce to zbieram juz 15 sezon . Niewiem do kogo sie tyczy słowo na USŁUGACH ale mniejsza z tym . Widze ze wypowiedzi czysto teoretyczne i tak trzymac Panowie należy stac w miejscu i za psie pieniadze oddawać towar prima sort.
A taka ciekawostka na terenie woj .Świetokrzyskiego jest 5 kombajnów do zbioru wisni w tym 2 samobierzne pr Duńskiej i co ciekawe pierwszy jest z 1975 r.
Pozdrawiam
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #4058 (odpowiedź na #212) ] pią, 11 maj 2007 23:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kazimierz jest aktualnie niedostępny Kazimierz
Maniak
Popieram całkowicie mechaniczny zbiór wiśni ponieważ sam kilka razy próbowałem moją otrzasarką do jabłek otrzasać wiśnie i nawet dosyć dobrze to szło.No ale w tym roku chyba nie będzie co trząść.
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #4136 (odpowiedź na #212) ] nie, 13 maj 2007 21:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Lonek jest aktualnie niedostępny Lonek
Początkujący
Witam producentow wisienek. Czy moglby ktos konkretnie wyjasnic na czym polega wyzszosc zbioru recznego nad zbiorem otrzasarka (lub odwrotnie)? Przymierzam sie do kupna takowej ale nie wiem od jakiej powierzchni to sie oplaca, czy drzewa posadzone w rozstawie 4x2 tez moga byc "trzesione" i czy ktos z Was oddaje tak zbierane owoce do skupu czy tylko "wydaje mu sie ze..."? Sory ale na forum jest wiele informacji z ktorych niewiele wynika. Z szacunkiem.
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #4172 (odpowiedź na #212) ] wto, 15 maj 2007 20:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Czy oplaca sie do 3ha musisz sobie odpowiedziec sam; koszt zbioru 1kg to 10- 15gr .Dziennie przy zgraniu w 5-8 osób srednio 6ton a co do terenu to niema to znaczenia.
Pozdrawiam
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #4443 (odpowiedź na #3734) ] czw, 24 maj 2007 09:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Agilka jest aktualnie niedostępny Agilka
Nowy
Jeśli chodzi o nr telefonu do jednego z producentów otrząsarki - to widzę pomyłkę w nr na stronie Smile
SFAMASZ - 46 833 31 72, www.sfamasz.pl
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #7653 (odpowiedź na #212) ] pią, 17 sierpień 2007 21:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
RafalSTW jest aktualnie niedostępny RafalSTW
Początkujący
Witam. Jestem zainteresowany kupnem kombajnu do zbioru wiśni. Na dzień dzisiejszy znalazłem tylko jednego polskiego producenta owego wynalazku. Jeżeli ktoś wie gdzie moge szukać (może producentów zagranicznych albo sprzętu używanego) to będę ogromnie wdzięczny za takie informacje. Poszukuję również informacji odnośnie prowadzenia sadu pod mechaniczny zbiór owoców w sadzie wiśniowym.
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #7654 (odpowiedź na #7653) ] pią, 17 sierpień 2007 22:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1848
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #7725 (odpowiedź na #212) ] nie, 19 sierpień 2007 21:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Rafał zadzwoń do Firmy Karcz w Sandomierzu oni są dystrybutorem samojezdnego kombajnu prod. Duńskiej.
Pozdrawiam
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #7727 (odpowiedź na #212) ] nie, 19 sierpień 2007 21:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Wielkie dzięki Witia.
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #13176 (odpowiedź na #212) ] sob, 05 kwiecień 2008 11:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rover jest aktualnie niedostępny rover
Początkujący
Po tak długiej przerwie chcę obudzić z wiosną ten temat.Zaczyna się sezon oprysków a wiem,że zbiór mechaniczny wiśni jest w dużym stopniu uzależniony od jej ochrony min.zaopatrzenia w wapń.Wiśnia dobrze pryskana wapniem lepiej ,,się zbiera,,nie puszcza soku,itp.Tym bardziej wymaga tego pod zbiór mechaniczny,mam rację?Witia jak to wygląda w praktyce?Bo rzeczywiście na pewno nie każda da się otrząsnąć bez zrobienia marmolady.Rozumiem,że lecą liście,jak najlepiej czyścić wiśnię.Słyszałam,że wiadoma producentka maszyn z lubelszczyzny(bez reklamywprowadza czy już wprowadziła otrząsarkę z czyszczarką.Przy dzisiejszym braku rąk do pracy warto pogadać o mechanizacji.Z góry proszę o konkretne posty a nie o marudzenie,że się nie da,że nie możliwe.Pozdrawiam.Monika
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #15155 (odpowiedź na #13176) ] pon, 19 maj 2008 18:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wisnia jest aktualnie niedostępny wisnia
Początkujący
tez jestem zainteresowany otrzasarka moze ktos konkretni opisze jak wyglada zbior w praktyce i podpowie jak moze samemu zrobic taka otrzasarke
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #15162 (odpowiedź na #15155) ] pon, 19 maj 2008 20:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Może ze 17-20 lat temu mój tato kupił otrząsarkę do wiśni.Podkładało się takie dwie duże plandeki pod drzewo i trzęsło -leciało wszystko : śmieci ,gałązki suche ,liście i wiśnie.
Sok płynął po tej plandece.ednym słowem błoto.Myślę,że do takiej otrząsarki muszą być drzewka zdrowe ,czyste i odpowiednio podcięte -na wyższym pniu.I najlepiej własna przetwórnia marmolady
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #15411 (odpowiedź na #212) ] czw, 22 maj 2008 21:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Bogdan640907 jest aktualnie niedostępny Bogdan640907
Nowy
Mam pytanie:
Czy ktoś zPaństwa próbował zbierać wiśnie za pomocą otrząsarki a następnie czyścić je za pomocą kombajnu do zbioru porzeczki
Jesli tak to proszę o swoją opinię na ten temat Surprised
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #15415 (odpowiedź na #212) ] czw, 22 maj 2008 22:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Tak robią moi Koledzy a typu [Skierniewicki kombajn] nadaje sie najlepiej z powodu szybkiego i łatwego demontażu stołu otrząsająco odbiorczego.
Pozdrawiam
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #15429 (odpowiedź na #212) ] pią, 23 maj 2008 08:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Co do kombajnu RafalSTW mówił że jest zainteresowany. Nie wiem jak teraz ale 2 lata temu byłem na pokazie pracy kombajnu do zbioru wiśni Weremczuka, zostawiał dużą ilość owocu na ziemi i go potem ręcznie zbierali, może teraz w miejscu spadania jest tzw. rybia łuska jak w moim kombajnie do malin. I jeszcze jedno miał metalowe palce do otrząsania i strasznie kaleczył gałęzie. Więc przed zakupem radził bym zobaczyć maszynę w pracy.

[Uaktualnione dnia: pią, 23 maj 2008 09:00] przez Moderatora

Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #16819 (odpowiedź na #15429) ] śro, 25 czerwiec 2008 15:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wisnia jest aktualnie niedostępny wisnia
Początkujący
poszukuje kontaktu z osobami ktore zbieraja wisnie otrzasarka chodzi mi o wisnie lutowke tel 601790749
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #22380 (odpowiedź na #212) ] czw, 05 luty 2009 14:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Witam.
Zdecydowałem się na zakup otrząsarki i po pierwszym sezonie jestem zadowolony, pomimo że ten sezon nie był wcale zadowalający, ale to już inny aspekt. Obecnie jestem na etapie poszukiwania urządzenia czyszczącego, model z rozwijanymi plandekami odpada, wydaje mi sie że ogranicza on "zagęszczenie sadu". Będe wdzięczny za info gdzie takiego urządzenia mogę szukać.
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #22383 (odpowiedź na #22380) ] czw, 05 luty 2009 18:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pawtre jest aktualnie niedostępny pawtre
Początkujący
Witaj Kolego. Mam do Ciebie kilka pytań. Jak u Ciebie wyglądał zbiór tą otrząsarką?? Jak jest mniej więcej wydajność takiego zbioru? I najważniejsze: Jak ze sprzedażą? nie ma problemów z oddaniem, a jeśli nie to jaka jest różnica w cenie wiśni otrząsanej od zbieranej ręcznie?? Bardzo proszę Cię o odpowiedź ponieważ zastanawiam się nad zakupem w tym roku otrząsarki. Z góry WIELKIE dzięki za odpowiedź Smile
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #22396 (odpowiedź na #212) ] czw, 05 luty 2009 21:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hubert81 jest aktualnie niedostępny hubert81
Zaawansowany
a jakiej firmy masz ta otzrasarke?? i jak kolega powyzej jak ten zbior wygladal, tzn pod drzewa jakas plandeke kladles czy tez jakas konstrukcje wymysliles??
a co do sprzedazy to wg mnie nie wiem skad taka bojażń?? biora wisnie na mrozenie i na tłoczenie jest ok 10gr roznicy a na tloczenie wymagan nie ma zbytnio
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #22406 (odpowiedź na #212) ] pią, 06 luty 2009 12:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
Trzęsę na plandeki, posiadam dwa komplety co znacznie przyśpiesza zbiór, ale wymaga większej liczby osób. Owoce do zbioru wymagają wcześniejszego oprysku przyśpieszającego dojrzewanie, sokówki zbierałem bez pryskania, Łutówka wcale nie spadała. Otrząsarkę kupiłem przed samymi zbiorami, nie przygotowałem sie w żaden sosób na sprawne czyszczenie ( odwiewanie ) urobku, a wydaje mi sie że samo czyszczenie to 50% wydajności całego zbioru.
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #22454 (odpowiedź na #22406) ] sob, 07 luty 2009 20:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pawtre jest aktualnie niedostępny pawtre
Początkujący
Ja słyszałem, że można strząśnięte wiśnie przesypywać do pojemnika z zimną wodą (np. skrzyniopaleta plastikowa). Dzięki temu wiśnia jest w bardzo dobrym stanie. I sobie tak myślę, może strząchniętą wiśnie na plandekę przesypywać bezpośrednio do takiego pojemnika. Wszystkie śmieci pływały by na wierzchu, wiśnia przy przesypywaniu nie tłukły by się, a przesypywać z palety do skrzynek można co kilkanaście drzewek. Co wy na to?? Pozdrawiam Smile
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #22530 (odpowiedź na #212) ] pon, 09 luty 2009 14:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Mogłby ktos wstawic zdjecie takiej maszyny??
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #23694 (odpowiedź na #212) ] pią, 06 marzec 2009 18:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Czesc
Ja nie wiem jak niektórzy wyliczaja koszty zbioru otrzasarka ? Shocked Sad
Chyba majac w stodole ekipe chińczyków Very Happy albo rodzine robiaca za miske ryzu dziennie Crying or Very Sad , nie licząc oprocentowania kapitalu, amortyzacji maszyn ,amortyzacji sadu itd. Confused

Realny koszt zbioru otrzasarka to 20-25 gr + odwianie smieci + załadunek na samochod. Tutaj ludzie sami nie będą wisni czyścić ani znosic zwozic do wagi jak to było do tej pory Laughing A ta wisnia to nadaje się tylko raczej na tloczenie ,wiec cena jaka się uzyska za nie będzie na pewno sporo nizsza niż za tą dobrą.

Na koniec powiem tylko jeszcze ze teraz chetnych do zbioru owocow będzie wiecej i to na pewno nie za 40 czy 50 gr Smile
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #23697 (odpowiedź na #212) ] pią, 06 marzec 2009 18:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Karol rozumiem że rwacze u ciebie to tylko zbieraja wisnie a ty dzwigasz skrzynki na jakąś przyczepke aby zwieś do jakiejs stodoły a potem zdejmujesz je na wage i dalej dzwigasz je na przyczepke do punktu skupu i dalej dzwigasz .Uważaj na kręgosłup, widac ze nie masz doswiadczenia ze zbiorem mechanicznym bo przy niektórych maszynach to wysiłek fizyczny to minimum.
Pozdrawiam
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #23700 (odpowiedź na #212) ] pią, 06 marzec 2009 19:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
witia
Jak przeczytasz jeszcze raz to co napisalem w obu postach to znajdziesz tam takie zdanie "Tutaj ludzie sami nie będą wisni czyścić ani znosic zwozic do wagi jak to było do tej pory " Smile
bez komentarza
Rolling Eyes
Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #23701 (odpowiedź na #212) ] pią, 06 marzec 2009 19:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Maniak
zapomnialem dopisac
jesli chodzi o stodole to mialem na mysli ze trzyma tam pokryjomu chinczykow ktorzy mu obsluguja otrzasarke i zaladuja na samochod za miske ryzu Smile
byc moze napisalem troche niezrozumiale Sad jesli tak to bardzo przepraszam
Poprzedni wątek:zakladanie sadu wisniowego
Następny wątek:sadzenie wisni
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]