|
|
|
|
| Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #1598 (odpowiedź na #212) ] |
śro, 31 styczeń 2007 13:03   |
pre777 Wiadomości: 114 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Zaawansowany |
|
|
Witam.A dlaczego ta cena jest zróżnicowana? Witia - używasz moze takiej otrąsarki?
VW 1303
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #13176 (odpowiedź na #212) ] |
sob, 05 kwiecień 2008 11:47   |
rover Wiadomości: 68 Dołączył(a): grudzień 2007 |
Początkujący |
|
|
|
Po tak długiej przerwie chcę obudzić z wiosną ten temat.Zaczyna się sezon oprysków a wiem,że zbiór mechaniczny wiśni jest w dużym stopniu uzależniony od jej ochrony min.zaopatrzenia w wapń.Wiśnia dobrze pryskana wapniem lepiej ,,się zbiera,,nie puszcza soku,itp.Tym bardziej wymaga tego pod zbiór mechaniczny,mam rację?Witia jak to wygląda w praktyce?Bo rzeczywiście na pewno nie każda da się otrząsnąć bez zrobienia marmolady.Rozumiem,że lecą liście,jak najlepiej czyścić wiśnię.Słyszałam,że wiadoma producentka maszyn z lubelszczyzny(bez reklamywprowadza czy już wprowadziła otrząsarkę z czyszczarką.Przy dzisiejszym braku rąk do pracy warto pogadać o mechanizacji.Z góry proszę o konkretne posty a nie o marudzenie,że się nie da,że nie możliwe.Pozdrawiam.Monika
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: MECHANICZNY ZBIóR WISNI [wiadomość #15429 (odpowiedź na #212) ] |
pią, 23 maj 2008 08:59   |
Gosc Wiadomości: 7205 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
|
Co do kombajnu RafalSTW mówił że jest zainteresowany. Nie wiem jak teraz ale 2 lata temu byłem na pokazie pracy kombajnu do zbioru wiśni Weremczuka, zostawiał dużą ilość owocu na ziemi i go potem ręcznie zbierali, może teraz w miejscu spadania jest tzw. rybia łuska jak w moim kombajnie do malin. I jeszcze jedno miał metalowe palce do otrząsania i strasznie kaleczył gałęzie. Więc przed zakupem radził bym zobaczyć maszynę w pracy.
[Uaktualnione dnia: pią, 23 maj 2008 09:00] przez Moderatora
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|