Witam
Chciałabym sie zapytać czy ktos moze mi cos więcej powiedziec o pszczołach murarkach? Zrobilam zdjecie chyba ich gniazda( w dziale hobby wątek foto)piotrek11 nawet podał jakis link. Ale podobno mozna je nawet hodować( latwo sie ich przenosi na trzcinie czy jakos tak). Moze ktoś coś więcej wie o tych ciekawych pszczółkach. Pozdrawiam i dziekuje
Temat rzeczywiście ciekawy. Zwłaszcza w kontekście pewnej,powiedział bym, niechęci pszczelarzy do użycia pszczół do zapylania sadów. Dlatego warto się zastanowić nad propozycją katedry pszczelnictwa UWM w Olsztynie dotyczącą hodowli murarki ogrodowej. Pszczoły samotnice mogą być cennym uzupełnieniem pszczoły miodnej jeśli chodzi o zapylanie sadów, a kto wie czy nie mogły by jej w pewnych warunkach zastąpić. http://www.uwm.edu.pl/pszczoly/kpmurarka.html
P.S.Piotrek11 chciałeś stworzyć pasiekę wędrowną.Czy pdjąłeś już jakieś kroki w tym kierunku? Pozdrawiam
Zdzich Staram się poprawnie pisać po polsku.
Obawiam się że w tym roku jeszcze nie , znalazłem co prawda producenta uli poliuretanowych jak i hodowlę matek linii car ,,majówka” ale nie wiem czy to dobry wybór podaje link co o tym sądzicie? http://www.jmm.com.pl/matki.html
Jeśli chodzi o murarkę to napaliłem się ogromnie niestety będzie problem z trzciną /brak lodu na jeziorach/ i oby go zbyt grubego w tym roku już nie było bo sprawy posunęły się zbyt daleko/ jeśli chodzi o brak wyhamowania wegetacji/ zbyt niskie i gwałtowne spadki temperatury mogą grozić katastrofą w sadach.
pozdrawiam serdecznie
Do Moni:
"Pszczelnictwo" wydane w Szczecinie w 1998 r. zawiera chyba najbardziej kompletny opis biologii i hodowli pszczół samotnic, łącznie z adresami, pod którymi można je kupić. Opis hodowli jest szczegółowy. Zapewne będzie wymagać sporego wysiłku znalezienie tej książki, ale to się na pewno opłaci.
Pozdrowienia
Witam
W tym roku zakładam "pasiekę" - hodowlę murarki. jak dobrze pójdzie w przyszłym roku będę miał kilka tysięcy kokonów. Polecam artykuły p. dr. Tepera z ISK Oddział Pszczelarstwa w Puławach.
Pozdrawiam
Witam
Czy u was też nie widać pszczoły samotnicy / zwanej murarką/ ?? powystawiałem trzcinowe ule w miejscach w których w poprzednich latach urzędowała niestety /zerowy / brak zainteresowania … pozdrawiam
[Uaktualnione dnia: nie, 03 czerwiec 2007 17:20] przez Moderatora
Witam
U mnie jest choć nie wystawiałem trzcinowych uli.Gnieździ sie w ścianie starej stodoły.Pisałem na starym forum,że od kiedy mam pszczoły to zauważyłem większą ilość trzmieli i pszczoły murarki.Może to jest pewne rozwiązanie problemu? Wstaw kilka uli z pszczołami to może i murarka chętniej przyjdzie? Możliwe,że trzcina jest zbyt dużej średnicy jak na gust pszczoły samotnicy. Pozdrawiam
Witam
Problem w tym że w miejscach w których w ubiegłym roku urzędowała i to dosyć licznie w tym roku zupełnie pusto , trzmiela ziemnego też jest bardzo mało / na nieużytkach gdzie kwitną chwasty które powinny być licznie odwiedzane po prostu cisza/ . pozdrawiam
[Uaktualnione dnia: pon, 04 czerwiec 2007 23:13] przez Moderatora
Witam,
w numerze lutowym Hasła Ogrodniczego tym razem gratka dla sadowników pszczelarzy – artykuł dr Dariusza Tepera z oddziału pszczelnictwa ISK w Puławach pt. „Hodowla murarki ogrodowej” (s.65-66). Sądzę, że szczególnie zainteresowani tym artykułem będą użytkownicy dyskutujący w temacie: http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/t/19 0/
Autor opisuje rozwój i biologię Murarki ogrodowej (Osmia rufa), występowanie w naturalnym środowisku oraz przygotowanie gniazd i warunki jakie należy jej stworzyć, aby osiągnąć jak najlepsze efekty w zapylaniu upraw sadowniczych.
Z pewnością artykuł będzie doskonałym tematem do dalszej dyskusji w dziale pszczelarstwo Pozdrawiam serdecznie Piszę poprawnie po polsku
witam. czy ktos z kolegów sadowników stosuje specjalnie hodowane pszczoły do zapylania w sadzie? chciałem dowiedziec sie jakie sa tego efekty i koszty? obiło mi sie tez o uszy cos o jakiejs murarce. podobno lepiej zapyla? prosze o rozwiniecie tematu.
Pobuszuj w dziale to napewno znajdziesz odpowiedzi na część swoich pytań.Choć murarka i trzmiele pojedynczo oblatują dużo kwiatów to pszczoła miodna jest głównym zapylaczem roślin uprawnych z racji swojej liczebności.To tak w skrócie.
Pszczoły w sadzie znakomicie zwiekszają ilość zapylonych kwiatów,zapylone są w tym samym czasie,wiec wyrównanie.Najlepiej widać w latach o słabym kwitnieniu.Zajrzyj na stronę pszczelarstwo.pl.Znajdziesz tam rady dla początkującego pszczelarza i ceny sprzętu.Jak chcesz się zająć pszczołami to pczytaj trochę literatury z tego zakresu,np."Gospodarka pasieczna" Ostrowskiej.Pozdrawiam
Właśnie w tym sezonie z niewyjaśnionych przyczyn wszystkie pszczoły w pasiece mojego dziadka zakończyły swój żywot i martwię się że w najbliższym czasie mogą występować problemy z zapylaniem sadów. W związku z tym chciałbym się zająć hodowla pszczoły murarki. Mam tylko jeden problem a mianowicie nie mam pomysłu na to skąd wziąć kokony. Szukałem w internecie i nie znalazłem żadnej oferty. Oczywiście mógłbym czekać aż pszczoły same zasiedlą przygotowane dla nich gniazdo lecz będzie to trwało dość długo a nie będę ukrywał że zależy mi na czasie. Może ktoś z odwiedzających to forum mógłby mi pomóc, poradzić gdzie mogę zdobyć kokony.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pszczoły już są w drodze teraz tylko trzeba wybrać się nad staw po trzcinę i skręcić jakąś skrzynie. Jak wszystko będzie gotowe postaram się wstawić jakieś zdjęcia.
Witam
Planuje zrobić ul z trzciny dla murarki ogrodowej. Proszę o informację, jakiej średnicy musi być trzcina? A może jest to jakaś specjalna odmiana trzciny? Będę wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam Jacek.
Witam
A ja mam problem ze znalezieniem trzciny powyżej 7mm , a murarka już przyjechała.
Na szybkiego to zobacz w okolicy za jesziorkiem lub stawem,napewno cos rośnie no i jest zamarznięte to po skoszeniu zawsze sieznajdzie ładny pęk grubej trzciny . Ja Mam normalne ule wiec inny Mam problem ,ale Życzę powodzenia
Witam.
Kiedy powinnem wystawic kokony murarki ogrodowej na dwór? W tej chwili trzymam je w chlodni, gdzie jest około 2-5C. Porzeczki prawdopodobnie zakwitną w trzecim, czwartym tygodniu kwietnia. Pozdrawiam Jacek
milimetr napisał(a) dnia nie, 21 marzec 2010 10:27
Witam.
Kiedy powinnem wystawic kokony murarki ogrodowej na dwór? W tej chwili trzymam je w chlodni, gdzie jest około 2-5C. Porzeczki prawdopodobnie zakwitną w trzecim, czwartym tygodniu kwietnia. Pozdrawiam Jacek
Witam. W/g Mnie ,a posiadam pasiekę z normalną pszczołą ,to na dzień dzisiejszy pszczoła już normalnie zaczeła pracować i inne owady również zbieraja pyłki z pierwszych roślin,wiec bez zastanowienia Możesz Kolego śmiało i murarkę wystawić już na stanowisko i niech również się zainteresuje pierwszym pokarmem . Odpłaci napewno . Pozdrawiam
Witam!
Chciałbym dowiedzieć się jak odzyskać pszczoły murarki, które pomimo wykonania dla nich nowych gniazd z trzciny rozpierzchły się gdzieś po ogrodzie. Parę z nich przyuważyłem, że zrobiły sobie otworki w ziemi koło altany i tam wchodzą.
Widocznie coś im w tej trzcinie nie odpowiada. Może średnica za duża, może wisi w nieodpowiednim miejscu, może za mocno buja się na wietrze. Znalazły sobie odpowiednie dla siebie miejsca. Jednak tam są, a że nie w tym miejscu, które dla nich przeznaczyłeś to już inna historia. Ważne,że są i w odpowiednim czasie wezmą się za zapylanie. Sprawdź jeszcze raz gniazda z trzciny. Jak będą im odpowiadały to je zasiedlą. Na siłę ich tam nie umieścisz.Pozdrawiam
Nie wypowiadam się na temat tej pszczoły, bo jest mi mało znana - jej zwyczaje, zachowania... Tą trzcine musisz umieścić, gdzie one są w tej chwili - koło altanki nie wiem, czy nie jest już na to za późno, ale na przyszłość będziesz już wiedział, gdzie im odpowiada. Na pewno - sucho i ciepło ___pozdrawiam_____
Witam!
Dzięki za wskazówki.
Już jest wszystko ok. Bałem się, że pszczółki już mnie nie kochają, i sobie polecą chen daleko, ale się ucieszyłem bo powoli zaczynają wracać i zamieszkiwać łodyżki trzciny, które dla nich przygotowałem. Może jeszcze nie wszystkie, ale może przylecą po jakimś czasie. Jestem początkujący dlatego się martwiłem.
Pozdrawiam wszystkich pszczelarzy.
Ja też już swoją wyłuskałem i muszę przyznać że wygląda dość dobrze. Zaczynałem od 500 sztuk dwa lata temu a teraz jest ich dużo dużo więcej. Z lenistwa nie chciało mi się ich liczyć.
Zachęcam wszystkich sadowników do hodowania tych owadów bo są mało pracochłonne a zarazem efektywne.
Ja też wszystkich nie liczyłem. Policzyłem pierwszy mały słoiczek pełny a następne szacowałem tak samo.
Co do prcochłonności kolego to bym z Tobą polemizował. Najpierw wyłuskać, naciąć trzcinę, pociąć ją, zbić skrzynki na trzcinę.
Wszystko ładnych parę dni. Staram się to wszystko robić wieczorem. Ale efekt warty zachodu.
Porównując czas który ja poświęcam murarkom do tego, który mój dziadek spędza w pasiece pszczoły miodnej to bez zawahania stwierdzam e jest to stworzenie mniej pracochłonne.
Witam!
Chciałam założyć sobie hodowlę murarki w ogrodzie. Znalazłam w necie firmę expertogrody.pl, która sprzedaje kokony murarki. Czy ktoś z forumowiczów korzystał już może z usług tej firmy i może się podzielić opinią? Byłabym wdzięczna.
Dzięki przyszły rolnik ale kupiłam już od experta. Bardzo kontaktowy gość. Pszczółki mają przyjść na dniach i to z gratisem. Myślę, że będę zadowolona.