użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - Mechanizacja » Opryskiwacze sadownicze » Jaki wybrać opryskiwacz ?
Odp: Jaki wybrać opryskiwacz ? [wiadomość #69981 (odpowiedź na #69947) ] nie, 29 styczeń 2012 20:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dochtur jest aktualnie niedostępny dochtur
Maniak
Opryskiwacz Dominiak ok. 45 tys. zł. wersja podstawowa...
Ciekawostką jest, że cena jednakowa dla 1500 L i 2000 L.
Odp: Jaki wybrać opryskiwacz ? [wiadomość #71208 (odpowiedź na #69981) ] pon, 13 luty 2012 00:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
zielu2010 jest aktualnie niedostępny zielu2010
Początkujący
a co myślicie o tym?
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/3014/0/

[Uaktualnione dnia: pon, 13 luty 2012 14:09] przez Moderatora

Odp: Jaki wybrać opryskiwacz ? [wiadomość #71209 (odpowiedź na #69981) ] pon, 13 luty 2012 00:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
zielu2010 jest aktualnie niedostępny zielu2010
Początkujący
jaka minimalna moc ciągnika do tej maszyny? i jak się nim jeździ po dołach?
Odp: Jaki wybrać opryskiwacz ? [wiadomość #71219 (odpowiedź na #64895) ] pon, 13 luty 2012 12:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
AdamO jest aktualnie niedostępny AdamO
Nowy
Kolego siulebule. Nie wiem czy uzyskałeś już odpowiedź. Te pokrętła służą do regulacji przepływu w zaworach sterujących z elektrozaworami. Przy jednakowych wielkościach sekcji (ilościach dysz), reguluje się jedną sekcję w celu uzyskania żądanego przepływu, a inne ustawia się na te samą wartość. Ma to chyba zapewnić jednakowy wydatek przy różnej liczbie pracujących sekcji. Chociaż w takim wypadku mówi się o zaworach proporcjonalnych (a takie są przy zaworkach ręcznych).
Pzd
Odp: Jaki wybrać opryskiwacz ? [wiadomość #71246 (odpowiedź na #904) ] pon, 13 luty 2012 16:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
siulebule jest aktualnie niedostępny siulebule
Początkujący
dodatkowe ustawianie przepływu przy różnym doborze sekcji. dobrze rozumiem?

Pozdrawiam Karol
Odp: Jaki wybrać opryskiwacz ? [wiadomość #71332 (odpowiedź na #71246) ] pon, 13 luty 2012 22:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
AdamO jest aktualnie niedostępny AdamO
Nowy
Nie wiem na ile dobrze to piszę. Pokrętła służą do ustawienia jednakowej dawki na wszystkich sekcjach. Jak mówiłem przy założeniu że każda z sekcji ma taka damą liczbę dysz (i zwykle ma), jeżeli nie, mogą być inne spadki ciśnienia. Po sprawdzeniu i ustawieniu wydatku pokrętłem jednej sekcji, innych nie musimy sprawdzać tylko ustawiamy pokrętła na taką samą cyfrę. W czasie pracy, wyłączenie jednej lub więcej sekcji nie powinno spowodować zmiany wydatku z pozostałych pracujących sekcji. Gdyby nie było tych zaworków, wyłączenie sekcji spowodowałoby wzrost ciśnienia i zmianę wydatku w pozostałych sekcjach. Nie tyle jest to dodatkowe ustawienie, co ustawienie korygujące. No i jeszcze jak sądzę nie preferuje się różnych ustawień na sekcjach. Innych szczegółów ustawienia nie znam.
Pozdrawiam
Odp: Jaki wybrać opryskiwacz ? [wiadomość #71361 (odpowiedź na #904) ] wto, 14 luty 2012 16:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Darek578 jest aktualnie niedostępny Darek578
Zaawansowany
Własnie mnie też interesuje cos na temat opryskiwacza SAE Turbmatic. Cena, awaryjność oraz ogólne wady i zalety.
Może cena nieco spadła bo podobno powstał model Turbmatic MK2.

[Uaktualnione dnia: wto, 14 luty 2012 16:47]

Odp: Jaki wybrać opryskiwacz ? [wiadomość #71382 (odpowiedź na #904) ] wto, 14 luty 2012 22:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
michu jest aktualnie niedostępny michu
Zaawansowany
Cena spadła ?
Nie wierzę !!!
Długo nie widziałem spadających cen. Mk2 jest już od roku. Ja za taką 1500 l płaciłem w kwietniu 36000 netto.
Odp: Jaki wybrać opryskiwacz ? [wiadomość #71397 (odpowiedź na #71382) ] śro, 15 luty 2012 13:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rogal5 jest aktualnie niedostępny rogal5
Zaawansowany
a co michu powiesz o dealerze sae turbomatic?
Odp: Jaki wybrać opryskiwacz ? [wiadomość #71453 (odpowiedź na #904) ] śro, 15 luty 2012 23:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
michu jest aktualnie niedostępny michu
Zaawansowany
co do kontaktu to nie mam zastrzeżeń, ale ......
No włąśnie zawsze jest to ale!
Chodzi o termin dostawy. Oni wszystko zwalali na Włochów , ze tak opóźnia się dostawa. Ale jak masz złożyć wnisek o latnośc w ARiMR to nikogo w końcu to nie interesuje, a ty się denerwuj, kombinuj itp. Koniec końców dostałem rzutem na taśmę, właściwie w ostatnim możliwym terminie na złożenie wniosku o płatność.
Co do opryskiwacza jak dotąd jestem zadowolony, ma parę felerów (np. koło podporowe) ale nie są one dyskwalifikujące. Samo pokrycie jest b. dobre, wiatr mu nie przeszkadza.
Odp: Jaki wybrać opryskiwacz ? [wiadomość #71499 (odpowiedź na #71453) ] czw, 16 luty 2012 18:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rogal5 jest aktualnie niedostępny rogal5
Zaawansowany
do opryskiwacza tez nie mam żadnych zastrzeżeń , poza oponami ( zamówiłem te szeroki) jak się okazało są to opony od osobówki tylko dosyć szeroki , częste latanie dziur ;/ ale z tym sobie już dałem rade. u mnie przechodzą samych siebie; zamówiłem opryskiwacz ze światłami drogowymi no i gdy go już z laski swojej przywieźli kilka miesięcy później niż mieli to zrobić, okazało się ze nie ma świateł zadzwoniłem do firmy no i bardzo przeprosili ze nie są zamontowane ale obiecali ze gdy będą gdzieś w pobliżu podjada i zamontują światła. zgodziłem się licząc ze sa to normalni ludzie. mimo ze minęło pół roku i mimo ze byli u sąsiada na serwisie ciągnika i MIMO ze wydzwaniałem co miesiąc nikt sie nie pofatygował do mnie ze światłami, ten gruby wieprz który przyjmował zamówienie i który za każdym razem obiecuje ze niedługo przyjadą zapracował sobie u mnie na solidnego kopa... Wink

ps. sorry ale na sama myśl az mnie rzuca;-)

pozdro
Odp: Jaki wybrać opryskiwacz ? [wiadomość #73122 (odpowiedź na #904) ] sob, 10 marzec 2012 19:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
karolk jest aktualnie niedostępny karolk
Początkujący
Witam. Mam pytanie do posiadaczy opryskiwaczy Lochmann z beczką żywiczną, czy na łaczeniu na beczce występują u Was odpryski i purchle?
Odp: Jaki wybrać opryskiwacz ? [wiadomość #73135 (odpowiedź na #73122) ] nie, 11 marzec 2012 01:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szwagier1 jest aktualnie niedostępny szwagier1
Początkujący
witam kolego czasami się trafiają egzemplarze że łączenia puszczają punktowo. trafia się to nawet w beczkach plastikowych. ale to niema problemu ani strachu, trochę źywicy i strzykawka i po sprawie
Odp: Jaki wybrać opryskiwacz ? [wiadomość #73141 (odpowiedź na #904) ] nie, 11 marzec 2012 10:47 Przejdź do poprzedniej wiadomości
karolk jest aktualnie niedostępny karolk
Początkujący
U mnie problem polega na tym że opryskiwacz jest nowy, zbiornik jest szczelny, tylko nie bardzo te odpryski wyglądaja jak na nowy sprzęt. Zastanawiam się czy jest to taka przypadłośc zbiorników żywicznych i występuje często, czy trafił mi się niedopracowany egzempaż trzeba go zareklamowac.
Poprzedni wątek:który opryskiwacz - wulkan czy turbomatic
Następny wątek:Belka herbicytowa - tematy połączone
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]