|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Ceny cięcia zimowego [wiadomość #32974 (odpowiedź na #32943) ] |
wto, 17 listopad 2009 21:43   |
 |
jerzy45 Wiadomości: 1203 Dołączył(a): kwiecień 2007 |
Maniak |
|
|
xdemy... Z Twoich wystąpień w tym portalu odnosze wrażenie, i prawdopodobnie tak jest, że posiadasz duże gospodarstwo sadownicze i masz różnorakie zainteresowania i asortyment upraw... Dlaczego tak sądze - jako pierwszy prawdopodobnie zaczynasz cięcie i to przy pomocy siły najemnej, która w przeciwieństwie do Ciebie zwiększa Tobie plony - tak piszesz... Obyś tego gorzko nie żałował. W tym terminie i w modych nasadzeniach efekt może być dla nich zgubny... Masz idealne warunki do uprawy i stosujesz prawidłową ochrone, zabiegi, nawożenie itp... Nie neguje tego. Tylko wytłumacz, jak to się dzieje, że Ty bijesz każdego w wydajności... Różnych widziałem i o różnych słyszałem sadownikach, ale w pięcioletnim sadzie o wydajności 40 ton, to jeszcze nie. Powiadasz Gloster...Otóż krnąbrna jest to odmiana w wybijaniu nowych przyrostów i pojawiają się one w mniejszej ilości i najczęściej nie w tym miejscu gdzie trzeba... Tak się składa, że ja też mam taką odmiane w tym samym wieku i owszem gałęzie z jabłkami się połamały, ale w tym piątym roku wydajność to raptem 18 ton... (Troche naciągłem, by lepiej brzmiało Nie wiem, gdzie przy Twojej wydajności i na czym one zostały "urodzone"... Ja także posiadam dwuletnie drzewa z koronką ze szkółki i co...? A może Ty liczysz wiek drzewa nie od momentu poczęcia, tylko od posadzenia...Wówczas jest to możliwe... Jak czytasz, to czytaj uważnie, że ponoć tylko ja nie tne - nic takiego nie pisałem. Czytać można różnie... całymi zdaniami, sylabami, literować, dać do przeczytania innej osobie... Kończąc mój wywód chcę tylko Tobie zwrócić uwage, że wydajności w Twoim przypadku powyżej 40 ton i na takich odmianach kończy się najczęściej, że drzewa już w tak młodym wieku wpadają w przemienność owocowania i jak mówią Anglicy - po herbacie
[Uaktualnione dnia: wto, 17 listopad 2009 21:46] ___pozdrawiam_____
|
|
|
|
|
|
| Odp: Ceny cięcia zimowego [wiadomość #32990 (odpowiedź na #32982) ] |
śro, 18 listopad 2009 13:45   |
 |
Maniak |
|
|
Ja oczywiście tego nie neguje, że nie można - można i to bez wielkiego wysiłku, sam osiągam 50-60 ton i się nie dziwie. Tylko jeśli kupujemy drzewka dwuletnie knip-boom, to nie zawsze wyglądają jak na tych zdjęciach. Też takie kupuje i zawsze okazuje się, że pierwsze gałązki trzeba obciąć... Podobnie jest na załączonym zdjęciu. Pierwsze gałęzie do wycięcia, bo będą leżeć na ziemi prawdopodobnie pod ciężarem własnej masy i liści... Jonagoldowate niestety tak wyglądają i na zdjęciu i w pęczku, a jak posadzisz niestety sekator i trzeba obciąć... Dlatego nie polemizuje, że nie można, tylko zwracam uwage i mam wątpliwości co do samego komentarza, który do końca "nie jest spójny". Ja do 5-7 roku tene i formuje sam drzewa. Xdemy natomiast sam tego nie robi, i ma rewelacyjne wyniki. Cóż pewnie jestem zacofany, musze uczyć się od innych
___pozdrawiam_____
|
|
|
|
|
| Odp: Ceny cięcia zimowego [wiadomość #33018 (odpowiedź na #32997) ] |
śro, 18 listopad 2009 22:25   |
 |
Maniak |
|
|
W mej wypowiedzi wkradł się błąd...sorry... Napisałem 18 z naciąganiem (to zapylacze), a powinno być 28 ton, minus 3 tony to zapylacze... Tak jest jak nie czyta się tego co się pisze... Brak autoryzacji... Nie wnikam co i jak się tnie...Nie wnikam również w to, że "intensywne" cięcie w takim zagęszczeniu, to krótkowzroczność. Jednak nadal będe twierdził, że z drzew 5 letnich i z rzeczywistego hektara trudno jest taką ilość jabłka "wydusić", ponieważ brak jest tego co najważniejsze w tym temacie - brak odpowiedniej ilości pędów owoconośnych do wydania takiego plonu... Mi brakuje do takich "osiągnięć" w zależności od odmiany od roku do dwóch....Jednak pisanie, że przy takim wieku drzew i, że nie wpadną w przemienność, jest chyba przedwczesne...szczególnie na takiej odmianie jak Gloster... On jest na ten kaprys bardzo wrażliwy... Każdy wie, co pisze i w jakim celu... Chyba, że co innego piszesz, a rzeczywistość jest inna...
___pozdrawiam_____
|
|
|
|
|
|
| Odp: Ceny cięcia zimowego [wiadomość #33079 (odpowiedź na #33032) ] |
sob, 21 listopad 2009 20:08   |
xdemy Wiadomości: 80 Dołączył(a): luty 2009 |
Początkujący |
|
|
witam!!!!
Jerzy45 to 3 rok po posadzeniu drzewek, odmiana: Red Jonaprince
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Ceny cięcia zimowego [wiadomość #33343 (odpowiedź na #33203) ] |
śro, 02 grudzień 2009 13:14   |
SlawekS Wiadomości: 915 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Maniak |
|
|
| jari83 napisał(a) dnia śro, 25 listopad 2009 09:48 | grzegorz wez kredyt jak nie masz kasy i rob kontrole i też sprzedawaj drogo corocznie tyle,ze bywają takie lata ,ze na jesieni są lepsze pieniądze niż na wiosne,na co w tym roku sie zanosi.Trzeba zapłacic prad,amortyzacja sprzetu,ususzka i podobne koszty,nie wspominając o samej odwadze wzięcia kredytu na to wszystko,który trzeba spłacać w tych czasach,ale tego to już nie widzisz Pseudo sadowniku.
|
Swoją drogą, o ile mnie pamięć nie myli, w zeszłym roku w chłodniach KA było zmagazynowane około 350 tys. ton jabłek. W tym sezonie przybyło około 150 tys. ton. Ceny jabłek spowolnią ten proces, ale chyba idziemy torem zachodu, gdzie chłodnia spłaca się 20 lat, a zamiast zarabiać, poprostu umożliwia rozłożenie sprzedaży w czasie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|