|
|
|
|
|
|
|
|
| Sylwia [wiadomość #22946 (odpowiedź na #17700) ] |
śro, 18 luty 2009 18:54   |
Gosc Wiadomości: 7205 Dołączył(a): listopad 2006 |
Maniak |
|
|
Czy któraś z tych odmian nadaje się na zapylacza do Kordii: Burlat, Vega, Bittnera Czerwona?
Według Niemców Burlat nadaje się wg wykazu S-Allele jako zapylacz dla Kordii
Burlat S-Allele: S3 S9
Kordia S-Allele: S3 S6
Kordia natomiast dla Burlata nie. Jest tylko kwestia różnych okresów kwitnienia. Burlat kwitnie średniowcześnie, a Kordia średniopóźno.
Vega, Bittnera Czerwona - nie mam danych.
Odmiana Sylvia.
Odmiana Sylvia w Niemczech posiada S-Allele: S1 S4'
a podobno odmiany samopłodne posiadają S-Allele: S4'
Skeena S-Allele: S1 S4'
Sabrina S-Allele: S4'
Sweetheart S-Allele: S3 S4'
Lapins S-Allele: S1 S4'
Wynika z tego, że Sylvia w Niemczech jest przynajmniej częściowo samopłodna. Co o tym sądzicie? Czy w Niemczech jest ta sama Sylvia co w Polsce czy też to są różne odmiany? Czy Sylvia jest zatem przynajmniej częściowo samopłodna i można ją sadzić bez zapylaczy?
[Uaktualnione dnia: czw, 19 luty 2009 09:37] przez Moderatora
|
|
|
| Odp: Dobór zapylaczy dla poszczególnych odmian czereśni [wiadomość #23218 (odpowiedź na #1465) ] |
nie, 22 luty 2009 23:08   |
Turysta Wiadomości: 738 Dołączył(a): luty 2007 |
Maniak |
|
|
Witam.
Co do różnych klonów odmian pod tą samą nazwą ,to w doświadczeniach tak jest na pewno.Sam trafiłem na niemieckie doświadczenie gdzie było po kilka "klonów"tej samej odmiany iii to znacznie od siebie się różniące.
Jaką Sylvię mamy w Polsce...to można powiedzieć,znając polskie szkółkarstwo troszeczkę od kuchni,z dużym prawdopodobieństwem,że mamy kilka klonów tej odmiany.Ja w swoim sadzie mam ją z trzech źródeł...odległych i odległościowo i "mentalnie" i w obecnym sezonie(o ile Natura pozwoli) ,będę miał owoce z każdej ,z kwater to zobaczymy.Jednak już sam pokrój drzew wskazuje,póki co, na dwa trochę różne typy,zobaczymy później.
Co do jej samopłodności to raczej wątpię,być może w jakims nieistotnym stopniu.Różnica w zawiązaniu ,w zeszłym sezonie między Sylvią a rok młodszym Sweethartem była spora,tak że w jej samopłodność w jakimś dużym stopniu wąpię.Ale zobaczymy po kolejnych latach.
Inna sprawa z Sylvią,to gdy już dosadziliśmy kolejną kwaterę,wyczytałem na stronie największej amerykańskiej szkółki(chyba największej),że oni tego nie mnożą,nie polecają bo....im to zamiera.Taka informacja była u nich trzy lub cztery lata temu.
Tak,że byc może mieli jakiś "felerny"klon,albo nastąpił jakiś inny przypadek.Moja,najstarsza pięcioletnia,dzięki Bogu na razie ma się dobrze.
Hej.
|
|
|
| Dobór zapylaczy dla poszczególnych odmian czereśni [wiadomość #30390 (odpowiedź na #1465) ] |
nie, 19 lipiec 2009 18:13   |
goly90 Wiadomości: 8 Dołączył(a): lipiec 2009 |
Nowy |
|
|
Witam!!!
Mam do was pytanie dotyczące najlepszego zapylacza dla reginy. Ponieważ nie wiem jaki wybrać, w internecie podają szeroki wachlarz ('Schneidera Późna', 'Sam', 'Hedelfińska','Bianca','Lapins'), więc nie wiem jaki wybrać. Mój sad znajduję się między Piłą, a Bydgoszczą, a konkretnie w Wyrzysku, podaje dla przybliżenia klimatu w mojej okolicy. Bardzo proszę o pomoc!!!
[Uaktualnione dnia: nie, 19 lipiec 2009 21:09] przez Moderatora
|
|
|
|
| Odp: Dobór zapylaczy dla poszczególnych odmian czereśni [wiadomość #37338 (odpowiedź na #30401) ] |
sob, 20 marzec 2010 20:25   |
 |
Sigmund Wiadomości: 815 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Maniak |
|
|
Mała porada przy problemach z zapyleniem. Gdy mamy kwaterę i okazało się ,że źle dobraliśmy zapylacz itd, można zrobić tak. Uzbrojeni w sekator wybieramy się do sadu gdzie rośnie odmiana ,która będzie dobrym zapylaczem. Ścinamy trochę gałęzi wstawiamy do wiaderek z wodą . Można postawić przed ulem lub po prostu między drzewami. Podobno działa:P.
Proszę obejrzeć filmik nr 2.
http://www.jealousfruits.com/slideshow/video.html
Ps. filmik nr 1 też ciekawy, o cięciu.
[Uaktualnione dnia: sob, 20 marzec 2010 20:30] http://www.tekstowo.pl/piosenka,anna_zebrowska,ucz_sie_polsk iego.html
|
|
|
|
| Odp: Dobór zapylaczy dla poszczególnych odmian czereśni [wiadomość #55764 (odpowiedź na #1465) ] |
pon, 18 kwiecień 2011 16:16  |
marszym Wiadomości: 51 Dołączył(a): kwiecień 2011 |
Początkujący |
|
|
|
Brak treści wiadomości
[Uaktualnione dnia: wto, 03 maj 2011 18:06]
|
|
|