użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Ekonomika » VAT - tematy połączone
Odp: VAT - tenmaty połączone [wiadomość #24803 (odpowiedź na #18947) ] czw, 09 kwiecień 2009 13:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
Jak to jest ze jednym się opłaca być Vatowcem a drugiemu nie. Znam kilka dużych gospodarstw sadowniczych gdzie posiadają 300-400ton jabłek w chłodniach KA i nie są Vatowcami jak to jest ze im się podobno nie opłaca być na Vacie? Dodam ze tez inwestują w gospodarstwie. Czy możne nie są bo boją się płacić podatku dochodowego?
Odp: VAT - tenmaty połączone [wiadomość #24812 (odpowiedź na #24803) ] czw, 09 kwiecień 2009 19:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maciek85 jest aktualnie niedostępny Maciek85
Zaawansowany
marek1000 napisał(a) dnia czw, 09 kwiecień 2009 01:02

Jak to jest ze jednym się opłaca być Vatowcem a drugiemu nie. Znam kilka dużych gospodarstw sadowniczych gdzie posiadają 300-400ton jabłek w chłodniach KA i nie są Vatowcami jak to jest ze im się podobno nie opłaca być na Vacie? Dodam ze tez inwestują w gospodarstwie. Czy możne nie są bo boją się płacić podatku dochodowego?

W rolnictwie nie ma podatku dochodowego. A wydaje mi się, że poprostu boją się biurokracji
Odp: VAT - tenmaty połączone [wiadomość #25040 (odpowiedź na #18947) ] wto, 14 kwiecień 2009 20:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Zalety bycia na VATcie pewnie każdy zna a jakie są wady bycie na Vacie.? Jakie mogą spotkać nie miłe niespodzianki sadownika Vatowca

[Uaktualnione dnia: wto, 14 kwiecień 2009 20:39] przez Moderatora

Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #32330 (odpowiedź na #1219) ] wto, 20 październik 2009 21:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Rallyfan jest aktualnie niedostępny Rallyfan
Początkujący
Witam...prosze mi powiedziec dlaczego bedac vat-owcem rolnikiem czy sadownikiem, nie otrzymuje sie NIP`u europejskiego, co powoduje ze chcac kupic jakas maszyne badz traktor zagranią nie mozna miec wystawionej faktury 0%? Jest sie vat-owcem i jesli dokona sie takiego zakupu,nie mozna odliczyc u nas vat`u. Oczywiscie nie ma problemu, gdy robi sie takie zakupy w Polsce. Czy da sie te kwestie jakoś ominać?
Pozdrawiam
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #32345 (odpowiedź na #32330) ] śro, 21 październik 2009 20:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Michal85 jest aktualnie niedostępny Michal85
Nowy
"NIP europiejski" otrzymuje sie po złożeniu wniosku w Urzędzie Skarbowym
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #34166 (odpowiedź na #1219) ] czw, 07 styczeń 2010 23:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
michu jest aktualnie niedostępny michu
Zaawansowany
Czy ktoś z Was, vatowców, występował z zapytaniem- interpretacją przepisów dotyczącą kas fiskalnych? Czy sprzedając jabłka z domu, na giełdzie nie powinny one być "przepuszczone" przez kasę jeżeli obrót przekracza wyznaczone limity?
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #34173 (odpowiedź na #1219) ] pią, 08 styczeń 2010 09:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sobek jest aktualnie niedostępny Sobek
Zaawansowany
Michu nie musisz mieć kasy fiskalnej tak jak adwokaci i lekarze, fryzjerka, babcia klozetowa musi ją mieć. Warunek nie jesteś zarejestrowany jako działalność gospodarczą. Powinieneś natomiast ująć w rejestrze VAT sprzedaż nieudokumentowaną: Chłodnia, bazar i odprowadzić VAT. Limitów nie ma.
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #34181 (odpowiedź na #1219) ] pią, 08 styczeń 2010 16:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomaszk123 jest aktualnie niedostępny tomaszk123
Maniak
koledzy jak wyglada sprawa samochodu osobowego w gospodarstwie? nadmienię że jestem VAT-owcem. mianowicie czy moge kupić sam. osobowy na gospodarstwo i odliczać koszty jego eksploatacji? czy musi być to samochód z kratką i chomologacją?
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #34183 (odpowiedź na #34173) ] pią, 08 styczeń 2010 16:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Michal85 jest aktualnie niedostępny Michal85
Nowy
wedlug moich informacji jezeli nieudokumentowana sprzedaz roczna przekroczy 40 tys należy miec kase fiskalna
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #34197 (odpowiedź na #34181) ] pią, 08 styczeń 2010 20:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Kolego tomaszk,tak możesz kupić auto z kratką i wtedy odliczyć vat od zakupu jak i od paliwa i wszelkich napraw czy np części.
Jeśli planujesz zakup auta nowego to zastanów się czy nie lepiej
zrezygnować z kratki i odliczyć 60% vatu (wszystko zależy od ceny).

[Uaktualnione dnia: pią, 08 styczeń 2010 20:24] przez Moderatora

Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #34201 (odpowiedź na #1219) ] pią, 08 styczeń 2010 20:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wojtekx jest aktualnie niedostępny wojtekx
Stały bywalec
Czy aby na pewno można odliczyć Vat od samochodu osobowego w gospodarstwie sadowniczym np. od Toyoty RAV-4 z kratką przecież taki samochód raczej się go nie wykorzystuje w gospodarstwie no chyba ze jeździ nią sadu.? Smile

[Uaktualnione dnia: pią, 08 styczeń 2010 22:06]

Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #34212 (odpowiedź na #34201) ] pią, 08 styczeń 2010 21:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
I sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.A np.gość który handluje nawozami to co uważasz że taką Toyotą wozi swój towar? Very Happy
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #34216 (odpowiedź na #1219) ] pią, 08 styczeń 2010 22:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomaszk123 jest aktualnie niedostępny tomaszk123
Maniak
KRZYŚ1 - nie bardzo rozumiem co masz na mysli:

,,Jeśli planujesz zakup auta nowego to zastanów się czy nie lepiej
zrezygnować z kratki i odliczyć 60% vatu (wszystko zależy od ceny).,,

akurat myslę o toyota land cruiser uzywanej.
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #34217 (odpowiedź na #34216) ] pią, 08 styczeń 2010 22:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Proste bez kratki mozesz odliczyć 60% vatu jednak nie więcej niż 6000zł.ale Ale!!póżniej przy odsprzedaży po 2latach nie musisz odprowadzać vatu tak jak to ma miejsce z kratką.(dlatego wszystko zależy od ceny)
Z tego co piszesz używany to tylko kratka ale przy sprzedaży tak jak pisałem musisz odprowadzić vat do US.
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #37336 (odpowiedź na #1219) ] sob, 20 marzec 2010 19:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
SlawekS jest aktualnie niedostępny SlawekS
Maniak
Pytanie do kolegów vatowców, czy po zmianie stawki vat z 3% do 7% przejście na zasady ogólne będzie nadal opłacalne??

Chodziła mi ta zmiana rozliczenia po głowie, ale po głębszej kalkulacji, bilans vatu bez wydatków na środki trwałe będzie znacznie ujemny. Vat od inwestycji co roku będzie częściowo wracał do US :/
Z drugiej strony, kalkulowałem na rzeczywistym obrocie, a wiadomo, że z hektara można zebrać i mniejszy plon Twisted Evil

Odpowiedzi nie ma, za 3 miesiące sam sobie odpowiem, bo VAT-R już wypełniony.

Inne pytanie, ile płacicie księgowym?? Mi powiedział 200zł netto za kwartał, jeżeli liczba faktur zamknie się w kilkudziesięciu.

[Uaktualnione dnia: pon, 22 marzec 2010 13:22]

Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #45176 (odpowiedź na #1219) ] pon, 06 wrzesień 2010 21:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
waldus jest aktualnie niedostępny waldus
Stały bywalec
Chiałbym sie dowiedziec na jakiej zasadzie można odliczyc vat gdy sie jest vatowcem od pradu gdy sie ma jeden licznik na dom i chłodnie.
I czy można odliczyc vat od zakupu broni do ochrony osbistej - sadu bo w sumie to rzecz potrzebna do produkcji
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #49866 (odpowiedź na #1219) ] czw, 06 styczeń 2011 12:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Andrews jest aktualnie niedostępny Andrews
Nowy
Witam!
Jaka jest wysokość podatku vat na fakture od 1 stycznia? Poprzednio było 6%.
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #49868 (odpowiedź na #49866) ] czw, 06 styczeń 2011 12:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
opx10 jest aktualnie niedostępny opx10
Zaawansowany
Rolnik vatowiec płaci 5 % vatu, a ryczałtowiec dostaje 6,5% zwrotu na konto.Ważna informacja to to ,że od 1 stycznia nie musimy wykazywać 20 tyś sprzedaży żeby stać się vatowcem.
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #49869 (odpowiedź na #1219) ] czw, 06 styczeń 2011 12:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
A vatowiec ile teraz musi pisać na fakturze vatu poprzednio było 3% ? czy tak jak napisał kolega 5%?

[Uaktualnione dnia: czw, 06 styczeń 2011 12:42]

Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #49936 (odpowiedź na #49869) ] pią, 07 styczeń 2011 18:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Magister jest aktualnie niedostępny Magister
Nowy
tak jest 5 % ale co do RR i stawki 6,5 to nie wiem czy taka istnieje?
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #49937 (odpowiedź na #45176) ] pią, 07 styczeń 2011 18:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Magister jest aktualnie niedostępny Magister
Nowy
[quote title=waldus napisał(a) dnia pon, 06 wrzesień 2010 09:52]Chiałbym sie dowiedziec na jakiej zasadzie można odliczyc vat gdy sie jest vatowcem od pradu gdy sie ma jeden licznik na dom i chłodnie.
I czy można odliczyc vat od zakupu broni do ochrony osbistej - sadu bo w sumie to rzecz potrzebna do produkcji [/quote

ja mam 2 liczniki i tyle. możesz dowiedzieć się w skarbowym może podlicznik wystarczy ?
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #49959 (odpowiedź na #49937) ] sob, 08 styczeń 2011 09:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
stachlewski28 jest aktualnie niedostępny stachlewski28
Zaawansowany
Witam Wszystkich!!
Od 1 stycznia rolnik który jest vatowcem ma obowiązek płacenia 5%vatu natomiast rolnik ryczałtowy dostanie 6,5%vatu tak samo wystawiając RR płacimy ryczałtowemu 6,5%.

Jeśli chodzi o odliczenie VAT z prądu od jednego licznika jest to możliwe. Tylko musisz udowodnić ile prądu idzie na gospodarstwo a ile na utrzymanie domu. Musisz napisać oświadczenie, że gospodarstwo zużywa 50%-70% a może 90% prądu. Niekoniecznie musi to być chłodnia może to być każde urządzenie elektryczne służące do gospodarstwa. Pamiętać należy jednak że wszystko można sprawdzić obliczając moc poboru prądu, jaka idzie na dom a ile idzie na gospodarstwo. Niemożna odliczyć stałych opłat od jednego licznika czyli abonamentu.
Można również odliczyć telefon, Internet komórkę itp. Trzeba tylko oświadczyć ile wykorzystujesz sprzętu na gospodarstwo a ile na prywatne rozmowy.

Jeśli chodzi o zakup broni to jest prywatna inwestycja i nie zalicza się do działalności gospodarczej (rolnika) no chyba że jesteś leśnikiem (myśliwym)i potrzebne ci to jest do celów leśnych.
Np Kosiarka do trawy spalinowa może być rozliczona bo możesz nią kosić w ogrodzie a elektryczna nie bo fizycznie na kablu możesz kosić tylko w pobliżu domu, więc to zakup prywatny.
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #49963 (odpowiedź na #49959) ] sob, 08 styczeń 2011 10:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
michaltosx jest aktualnie niedostępny michaltosx
Maniak
stachlewski28 napisał(a) dnia sob, 08 styczeń 2011 09:15

Witam Wszystkich!!
Od 1 stycznia rolnik który jest vatowcem ma obowiązek płacenia 5%vatu natomiast rolnik ryczałtowy dostanie 6,5%vatu tak samo wystawiając RR płacimy ryczałtowemu 6,5%.

Jak to rolnik vatowiec ma płacić 5% to chyba raczej skupowy czy exporter który kupuje od sadownika ma obowiązek dać rolnikowi te 5% które zresztą później dostanie z powrotem z US . Confused
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #49964 (odpowiedź na #49959) ] sob, 08 styczeń 2011 11:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
waldus jest aktualnie niedostępny waldus
Stały bywalec
stachlewski28 napisał(a) dnia sob, 08 styczeń 2011 09:15

Jeśli chodzi o zakup broni to jest prywatna inwestycja i nie zalicza się do działalności gospodarczej (rolnika) no chyba że jesteś leśnikiem (myśliwym)i potrzebne ci to jest do celów leśnych.
Np Kosiarka do trawy spalinowa może być rozliczona bo możesz nią kosić w ogrodzie a elektryczna nie bo fizycznie na kablu możesz kosić tylko w pobliżu domu, więc to zakup prywatny.

Dzieki za odpowiedz.
Mam tylko takie pytanie czy odnosnie tej broni to odpowiedziałes na podstawie przepisów czy z doswiadczenia.?
Bo pozwolenie na broń (z wielkimi problemami) otrzymałem tylko i wyłacznie ze wzgledu na działalnosc rolnicza.
O otzymaniu prywatnie broni do celów ochrony można zapomniec.
czy ten fakt nie zmienia w/w stanowiska?
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #49967 (odpowiedź na #49964) ] sob, 08 styczeń 2011 16:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Maniak
Sandvik - stachlewski28 dobrze napisał.Rolnik vatowiec dostanie od swego kontrahenta 5% ale na koniec miesiąca musi się rozliczyć i wpłacić te 5% na konto US. Ryczałtowiec nie musi tego robić i te 6,5% zostaje mu w kieszeni. Natomiast vatowiec kupuje środki produkcji na faktury i zostawia sobie w kieszeni różnicę między wyższą i niższą stawką vat. To oczywiście w uproszczeniu. Jak chcesz dowiedzieć się dokładnie to poproś o wykład księgową z jakiegoś biura rachunkowego to wytłumaczy Ci z detalami.
Jeśli chodzi o odliczanie prądu z jednego licznika czy rozmów z jednego telefonu to nie polecam ustalania proporcji bo zawsze się można do tego przyczepić. Lepiej mieć drugi licznik i drugi telefon na firmę i po kłopocie.

Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #49978 (odpowiedź na #1219) ] sob, 08 styczeń 2011 19:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
michaltosx jest aktualnie niedostępny michaltosx
Maniak
Ale czy to się zmieniło od nowego roku ? Bo przecież było do tej pory 3% i jakoś nic nie trza było oddawać. Ja jestem na vacie i rozlicza mnie księgowa i nic nie wiem o takim zwracaniu vatu do US.
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #50320 (odpowiedź na #1219) ] czw, 13 styczeń 2011 21:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamilppp jest aktualnie niedostępny kamilppp
Nowy
Razz Chce przejsc na vat w tym roku... mam pytanie. ile trzeba będzie odprowadzić do us jeżeli dostane z sprzedanych jabłek na firmach (exporty) 100 000 + vat i ile z 100 000 utargowanych na Broniszach. trzeba cos placic z tych 100 000 zl z bronisz urzędowi skarbowemu?? można te pieniądze z bronisz przelac na inne konto i urzędowi nic nie płacić od tych pieniędzy??? Czy trzeba schowac w skarpecie te pieniądze żeby sie urząd nie dopierdalał... Confused ja te pieniądze z bronisz to musze przeznaczyć na Ukrainę.... Razz

[Uaktualnione dnia: czw, 13 styczeń 2011 21:26]

Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #50323 (odpowiedź na #50320) ] czw, 13 styczeń 2011 22:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Maniak
7.Nie kradnij.
Co do reszty - poczytaj w tym wątku to znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #50328 (odpowiedź na #50323) ] czw, 13 styczeń 2011 22:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik43 jest aktualnie niedostępny sadownik43
Nowy
Przy stałym meldunku w W.R.S.Rynku Hurtowym S.A. żadne jakiekolwiek opłaty nie są pobierane i nikt nie powinien się do Ciebie przy... . Tak więc przy tak dużych obrotach , podstawą jest nazwijmy to koczowanie z ... czy bez .

[Uaktualnione dnia: czw, 13 styczeń 2011 23:04]

Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #50331 (odpowiedź na #50320) ] czw, 13 styczeń 2011 23:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
kamilppp napisał(a) dnia czw, 13 styczeń 2011 09:23

Razz Chce przejsc na vat w tym roku... mam pytanie. ile trzeba będzie odprowadzić do us jeżeli dostane z sprzedanych jabłek na firmach (exporty) 100 000 + vat i ile z 100 000 utargowanych na Broniszach. trzeba cos placic z tych 100 000 zl z bronisz urzędowi skarbowemu?? można te pieniądze z bronisz przelac na inne konto i urzędowi nic nie płacić od tych pieniędzy??? Czy trzeba schowac w skarpecie te pieniądze żeby sie urząd nie dopierdalał... Confused ja te pieniądze z bronisz to musze przeznaczyć na Ukrainę.... Razz

Sam sobie odpowiedziałeś na ostatnie pytanie. Pewne jest jedno, jeżeli będziesz miał duży debet w bilansie, możesz być pewien trudnych pytań w przyszłości.

Ile musisz odprowadzić do US?? Że tak powiem - może vat?
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #50431 (odpowiedź na #1219) ] nie, 16 styczeń 2011 19:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
famm77 jest aktualnie niedostępny famm77
Nowy
Witam
Noszę się z zamiarem przejścia z ryczałtu na vat bo zamierzam kupić nowe maszyny. Mam pytanie: jak to jest z tą amortyzacją - czy po 5 latach vat na te maszyny się kasuje. jak się też rozlicza amortyzację? Chodzi mi o to, czy w chwili rezygnacji z vatowca np po 5 latach będę cos musial oddawać US?
Proszę o opinie Razz
Odp: przejscie na vat.. [wiadomość #50620 (odpowiedź na #18975) ] śro, 19 styczeń 2011 17:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rogal5 jest aktualnie niedostępny rogal5
Zaawansowany
Witam , przyczytałem cały temat i nadal nie wszystko wiem niestety. Czy mógłby ktoś zorientowany podsumować co mam zrobić aby zacząć rozliczać sie z watu i odzyskiwać wat np za maszyny , śor itp ?

za odpowiedz z góry dzieki
pozdrawiam
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #50621 (odpowiedź na #1219) ] śro, 19 styczeń 2011 17:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Zgłoś się do najbliżej księgowej (biura rachunkowego) Cool
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #63326 (odpowiedź na #1219) ] czw, 25 sierpień 2011 21:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Mam pytanie jako sadownik jestem na Vacie i zamierzam kupić drzewka od szkółkarza ( oczywiście ze stowarzyszenia) z tym ze ten szkółkarz nie jest na Vacie ( tak ze nie wystawi mu faktury vat)a ja potrzebuje jakiegoś dokumentu(faktury) do rozliczenia co mam zrobić.? Confused
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #63331 (odpowiedź na #63326) ] czw, 25 sierpień 2011 23:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
stachlewski28 jest aktualnie niedostępny stachlewski28
Zaawansowany
Ty jako vatowiec wystaw mu fakture RR na zakupiony towar i możesz sie z tego rozliczyć.
Tylko musisz mu doliczyć vat ryczałtowy.
Pozdrawiam!!
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #66928 (odpowiedź na #1219) ] wto, 29 listopad 2011 09:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Runner11 jest aktualnie niedostępny Runner11
Nowy
Jestem na Vacie i chce sprzedać drzewka tez sadownikowi który jest na Vacie ile mam mu doliczyć vatu 5% czy 8% ?

[Uaktualnione dnia: śro, 30 listopad 2011 18:18]

icon12.gif  Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #67007 (odpowiedź na #1219) ] czw, 01 grudzień 2011 21:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Rok temu było 3% teraz pewnie 5% ,,,,,,,,,chyba. Twisted Evil
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #67011 (odpowiedź na #1219) ] czw, 01 grudzień 2011 22:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Drzewka są obłożone stawką 8%
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #68196 (odpowiedź na #1219) ] nie, 01 styczeń 2012 20:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
yanodark jest aktualnie niedostępny yanodark
Zaawansowany
Wartość zwrotu VATu z zakupów nie może przekroczyć kwoty netto sprzedaży pomnożonej przez najwyższy podatek VAT, tj. 20.000 zł x 23%.
Zwrot VAT do tej wysokości dotyczy jedynie środków obrotowych. Zwrot VAT ze środków trwałych nie jest w ten sposób ograniczony.
Termin zwrotu VAT zaznacza się 60 dniowy.

Jeżeli zwrot VAT ze środków obrotowych przekracza powyższą kwotę, wówczas nadwyżkę z tego wpisuje się do zwrotu w terminie 180 dni.
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #68241 (odpowiedź na #1219) ] pon, 02 styczeń 2012 13:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
seba1087 jest aktualnie niedostępny seba1087
Początkujący
Witam moze ktos z was mial podobny dylemat jestem na vacie i chcialbym wybudowac w tym roku budynek gospodarczy okolo 150-200m2 tyle ze nie chce mi sie zalatwiac tych wszystkich formalnosci pozwolen projektow czy jak bede sie ubiegal o zwrot vatu za materialu to ktos ze skarbowki bedzie np chcial do wgladu pozwolenie na budowe itp. czy jednak dac sobie spokoj z odliczeniam vatu?
Poprzedni wątek:Jaki będzie 2012 r dla sadownictwa?
Następny wątek:GLOBALGAP
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]