użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Ekonomika » VAT - tematy połączone
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #68262 (odpowiedź na #1219) ] pon, 02 styczeń 2012 16:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Heavy jest aktualnie niedostępny Heavy
Początkujący
A czy rolnik możne nie być ani na vacie, ani na ryczałcie???
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #68280 (odpowiedź na #1219) ] pon, 02 styczeń 2012 19:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Ramos jest aktualnie niedostępny Ramos
Początkujący
Kolego Ranner przy zakupie drzewek to kupujący vatowiec wystawia fakturę RR sprzedającemu rolnikowi ryczałtowemu.
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #68286 (odpowiedź na #68241) ] pon, 02 styczeń 2012 20:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
700320 jest aktualnie niedostępny 700320
Początkujący
seba1087 napisał(a) dnia pon, 02 styczeń 2012 01:59

Witam moze ktos z was mial podobny dylemat jestem na vacie i chcialbym wybudowac w tym roku budynek gospodarczy okolo 150-200m2 tyle ze nie chce mi sie zalatwiac tych wszystkich formalnosci pozwolen projektow czy jak bede sie ubiegal o zwrot vatu za materialu to ktos ze skarbowki bedzie np chcial do wgladu pozwolenie na budowe itp. czy jednak dac sobie spokoj z odliczeniam vatu?

Urząd Skarbowy pilnuje tyko prawidłowości odliczeń - czy rzeczywiście materiały budowlane zostały zużyte do budowy czy remontu obiektów związanych bezpośrednio z prowadzeniem działalności gospodarczej podlegającej podatkowi VAT. Jednak przy takiej powierzchni zabudowy nie ryzykował bym samowoli budowlanej, bo może zainteresować się nadzór budowlany i wtedy legalizacja będzie bardzo drogo kosztować, albo wręcz trzeba będzie przeprowadzić rozbiórkę. Chyba, że będzie to tymczasowy obiekt budowlany typu hala namiotowa. Nie trzeba pozwolenia na budynki do 35 m2 w zabudowie zagrodowej .
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #68311 (odpowiedź na #68286) ] pon, 02 styczeń 2012 22:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
SlawekS jest aktualnie niedostępny SlawekS
Maniak
700320 napisał(a) dnia pon, 02 styczeń 2012 08:13

seba1087 napisał(a) dnia pon, 02 styczeń 2012 01:59

Witam moze ktos z was mial podobny dylemat jestem na vacie i chcialbym wybudowac w tym roku budynek gospodarczy okolo 150-200m2 tyle ze nie chce mi sie zalatwiac tych wszystkich formalnosci pozwolen projektow czy jak bede sie ubiegal o zwrot vatu za materialu to ktos ze skarbowki bedzie np chcial do wgladu pozwolenie na budowe itp. czy jednak dac sobie spokoj z odliczeniam vatu?

Urząd Skarbowy pilnuje tyko prawidłowości odliczeń - czy rzeczywiście materiały budowlane zostały zużyte do budowy czy remontu obiektów związanych bezpośrednio z prowadzeniem działalności gospodarczej podlegającej podatkowi VAT. Jednak przy takiej powierzchni zabudowy nie ryzykował bym samowoli budowlanej, bo może zainteresować się nadzór budowlany i wtedy legalizacja będzie bardzo drogo kosztować, albo wręcz trzeba będzie przeprowadzić rozbiórkę. Chyba, że będzie to tymczasowy obiekt budowlany typu hala namiotowa. Nie trzeba pozwolenia na budynki do 35 m2 w zabudowie zagrodowej .

No nie powiedziałbym, że są aż tak obojętni. Mnie tej jesieni kontrolowali za 6 ostatnich kwartałów. Były w tym okresie faktury za budowę budynku i zarządali pozwolenia na budowę. Kontrolowali obrót, to chcieli wiedzieć czy jest to inwestycja dofinansowana poprzez agencję i w jakim stopniu. W dowodzie busa brakowało pieczątki i zaświadczenia - musiałem uzupełnić. Trochę stresu kosztował mnie brak UDT dla wózka, ale na szczęście nie wnikali. Jedynie vat za pralkę muszę zwrócić Smile - nie chciało mi się jej transportować do budynku gospodarczego. Vat od laptopa zaakceptowali z lekkim żalem.

Czy jednak nie warto zagryźć zębów i przejść przez wszystkie formalności dla tego vat-u? Za taki budynek trochę go będzie.

Już nie poruszając tematu samowoli.
Odp: VAT - tematy połączone [wiadomość #68316 (odpowiedź na #1219) ] wto, 03 styczeń 2012 00:13 Przejdź do poprzedniej wiadomości
michu jest aktualnie niedostępny michu
Zaawansowany
Jestem na vacie odkąd istnieje. Nie miałem zresztą wyboru, wszyscy odbiorcy chcieli faktury - nikt nie chciał wypisywać RR. Trochę inwestuję i nie wyobrażam sobie bym miał wszystkie maszyny kupować z Vatem. Co do samochodów to oczywiście musi on mieć dokument (przegląd stwierdzający że jest to samochód ciężarowy) który oddajesz w US. Natomiast u mnie nikt nie wymagał pieczątki w dowodzie rejestracyjnym, a już parę kontroli miałem. Zapewne będę miał za chwilę następną, ba bardzo nie lubią dużych zwrotów a właśnie kupuję ciągnik. Co do wózka widłowego to UDT nie żądali, niemniej takowy posiadam ze względu na ARiMR. Jeszcze co do paliwa. Ciągniki mam nierejestrowane, więc część paliwa kupuję bez wpisanego nr rejestracyjnego na rachunku. I tu z wiadomych względów się trochę krzywili. Z nowym ciągnikiem problem zniknie, ale nie wiadomo jak będą patrzyli na to w Waszych US.
Poprzedni wątek:Jaki będzie 2012 r dla sadownictwa?
Następny wątek:GLOBALGAP
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]