użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Brzoskwinie i Morele » Problem z kędzierzawością brzoskwiń
Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #23907 (odpowiedź na #4102) ] czw, 12 marzec 2009 19:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
slawekgrab jest aktualnie niedostępny slawekgrab
Nowy
hej. jestem nowy na forum. amatorsko zajmuję się sadownictwem w przydomowym sadzie.potrzebuje podpowuiedzi co kupić na kędzieżawość żeby było skutecznie i niedrogo.mam ok. 20 brzeswiń i nektaryn oraz mieszańców na śliwkach. w tamtym roku duży postęp choroby, ale poradziłem sobie wycinając porażenia. drzewka 4 i 1 roczne.

• Załącznik: S5001521.JPG
    (Rozmiar: 179.56KB, Pobrane 158 razy)

Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #23917 (odpowiedź na #4102) ] czw, 12 marzec 2009 21:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Odpowiedź w tym temacie - kilka postów wcześniej Pozdrawiam Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #23927 (odpowiedź na #22810) ] pią, 13 marzec 2009 10:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
Czy te fotki pokazują stan drzewek przed czy po cięciu? Prawidłową radę dał Tobie anbol. Zastosowałaś już ten oprysk miedzianem? Jeśli tak, to jakie zastosowałaś stężenie miedzianu? Podaj proporcję: ile gram miedzianu dałaś do jakiej ilości wody?
W jakiej temperaturze powietrza robiłaś oprysk -jeśli go robiłaś?

Zdecydowanie osobno Miedzian i Sylit ze względu na różne terminy stosowania tych środków.
Kaptan i Topsin nie zwalczają kędzierzawości liści brzoskwini, stosuje się je z innych powodów.

[Uaktualnione dnia: pią, 13 marzec 2009 13:18] przez Moderatora

Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #23931 (odpowiedź na #23927) ] pią, 13 marzec 2009 10:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
return44 napisał(a) dnia pią, 13 marzec 2009 10:01

...Zastosowałaś już ten oprysk miedzianem? Jeśli tak, to jakie zastosowałaś stężenie miedzianu? Podaj proporcję: ile gram miedzianu dałaś do jakiej ilości wody?
W jakiej temperaturze powietrza robiłaś oprysk -jeśli go robiłaś?

Teraz nie stosuj już absolutnie Miedzianu. Narobisz więcej szkód niż pożytku Pozdrawiam Smile

Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #23932 (odpowiedź na #23345) ] pią, 13 marzec 2009 10:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Nie sądzę byś zatrzymał rozwój kędzierzawości liści brzoskwini przy pomocy Topsinu. W czerwcu w przypadku częściowej utraty liści spowodowanej kędzierzawością liści brzoskwini w sposób naturalny brzoskwinie wydają następne liście by uzupełnić ich stan niezbędny do fotosyntezy. Jednakże nie oznacza to ustąpienia choroby a tylko jej zamaskowanie. Owoce i tak nadal porażone są patogenami grzyba Taphrina deformans.
To właśnie dla zminimalizowania skutków tej choroby
(i innych także)na owocach brzoskwini stosuje się opryski Topsinem i Kaptanem.
Piszesz, że miedzian był stosowany - bez efektów.
Niemożliwe - jeśli stosowany był w należytym stężeniu,
o właściwej porze roku i z odpowiednia częstotliwością
zależną od czynników zewnętrznych.
Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #23934 (odpowiedź na #4102) ] pią, 13 marzec 2009 11:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Return44 - a kto poleca Topsin na kędzierzawość? Shocked Shocked Laughing Przeczytaj uważnie całą dyskusję... Topsin pojawił się w momencie, kiedy Melolontha wspomniał o dziurkowatości liści- a nie o kędzierzawości ... Rolling Eyes Pozdrawiam Smile

Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #23936 (odpowiedź na #23877) ] pią, 13 marzec 2009 11:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
harnaS napisał(a) dnia śro, 11 marzec 2009 01:30

Ja myślę że nie 6 a 10 - 12 stopni na sylit i jeżeli teraz ktoś opryska to będzie musiał powtórzyć po okresie 2 tygodni gdyż zapowiadają deszczową i chłodną pogodę

Jeśli podają to wyraźnie, że stosować powyżej 6 stopni Celsjusza to tak należy stosować.

Po intensywnym spłukiwaniu środka przez deszcze ciągłe lub ulewne kilkukrotne, ponowne zastosowanie oprysku nie zaszkodzi.

slawekgrab napisał(a) dnia czw, 12 marzec 2009 07:13

hej. jestem nowy na forum. amatorsko zajmuję się sadownictwem w przydomowym sadzie.potrzebuje podpowuiedzi co kupić na kędzieżawość żeby było skutecznie i niedrogo.mam ok. 20 brzeswiń i nektaryn oraz mieszańców na śliwkach. w tamtym roku duży postęp choroby, ale poradziłem sobie wycinając porażenia. drzewka 4 i 1 roczne.

Przede wszystkim pospiesz się bo przyroda nie śpi. Czas ucieka. Obyś się nie spóźnił. Jako, że już mi się nie chce o tym pisać to odsyłam Cię do mojego opracoweania, które poczytasz tutaj:

http://www.ogrody-krzekowo.pl/index.php?option=com_content&a mp;a mp;task=view&id=52&Itemid=30

Pozdrawiam pogodnie

[Uaktualnione dnia: pią, 13 marzec 2009 13:17] przez Moderatora

Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #23957 (odpowiedź na #4121) ] pią, 13 marzec 2009 22:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
pomolog napisał(a) dnia nie, 13 maj 2007 04:38

...więc nie będzie to miało ujemnego wpływu na wzrost drzew).... Pozdrawiam serdecznie Smile

Jesteś pewien?
Nie zaryzykowałbym tak kategorycznego stwierdzenia.

Rolling Eyes

Pozdrawiam pogodnie
Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #23958 (odpowiedź na #4102) ] pią, 13 marzec 2009 22:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Na wzrost drzew w danym roku - producenci związani z uprawą tego gatunku wiedzą o czym mowa Pozdrawiam Smile

Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #23961 (odpowiedź na #23958) ] pią, 13 marzec 2009 23:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
pomolog napisał(a) dnia pią, 13 marzec 2009 10:17

Na wzrost drzew w danym roku - producenci związani z uprawą tego gatunku wiedzą o czym mowa Pozdrawiam Smile

Czy mam rozumieć, że wiedza, o której piszesz tak tajemną jest, że furumowiczom, którzy producentami nie są mogłaby zaszkodzić, gdybyś ją ujawnił.

Pozdrawiam
Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #23965 (odpowiedź na #4102) ] sob, 14 marzec 2009 00:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Chodziło mi o to, że o takich sprawach jak zdolność regeneracyjna brzoskwiń producenci dobrze wiedzą - dlatego właśnie celowe jest usunięcie porażonych liści możliwie jak najwcześniej... nie wpłynie to wtedy niekorzystnie na wzrost i wegetację roślin w przeciwieństwie do sytuacji, kiedy liście pozostawimy i tym samym dopuścimy do rozwoju choroby i silnego porażenia... być może nie zrozumiałeś do końca sensu mojej zacytowanej (i to w urywku) wypowiedzi Pozdrawiam Smile

Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #23966 (odpowiedź na #23934) ] sob, 14 marzec 2009 00:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Oczywiście. Masz racje nie dość dokładnie przeczytałem wątek.
Ach te okulary chyba już mam za słabe. Smile

Pozdrawiam pogodnie

Zrozumiałem ją dokładnie tak jak napisałeś. Nie zgadzam się z twierdzeniem, że defoliacja nie ma wpływu na wzrost rośliny. Każde zakłócenie cyklu wegetacji ma taki wpływ. Uszczknięty wierzchołek wzrostu już nie urośnie, a zanim wykształci się boczny, minie czas. Wiem, że stosujesz skróty myślowe zrozumiałe dla fachowców i producentów, ale dla początkujących działkowiczów może to przynieść niekoniecznie korzystne efekty.

Pozdrawiam pogodnie

[Uaktualnione dnia: sob, 14 marzec 2009 09:20] przez Moderatora

Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #23968 (odpowiedź na #4102) ] sob, 14 marzec 2009 01:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Zgadzam się, to pewnego rodzaju skrót myślowy, który może nie być zrozumiały dla początkujących działkowców - dlatego właśnie z myślą o działkowcach istnieje na forum dział: "sadownictwo na działce". Jeżeli w pytaniu (na forum i w temacie dla producentów) jest zawarte zdanie: „teraz mi się pokazała” (chodzi o kędzierzawość) – rozumiem, że mówimy o pierwszych objawach i początku porażenia roślin, a nie większej części kubatury drzewa. Użyłem więc zwrotów: „częściowa defoliacja” i „nie będzie to miało ujemnego wpływu na wzrost” (dodając informację o zdolności regeneracyjnej w tym okresie) ale nie, że nie wpłynie w ogóle. Jeżeli będziemy wycinać całe porażone wierzchołki, logiczne jest, że będzie to miało wpływ na sam przebieg procesu wzrostu rośliny. I tego w swojej wypowiedzi nie rozdzieliłem i nie zaznaczyłem wyraźnie (za co bardzo, ale to bardzo przepraszam osoby, które to wprowadziło w błąd)… Na swoje usprawiedliwienie dodam tylko, że gdybym na tak oczywistą sprawę zwrócił uwagę producenta, który np. od 30 lat zajmuje się uprawą tego gatunku mógłby to uznać za pewnego rodzaju nietakt. Dlatego właśnie wyjaśnianiu pewnych spraw od podstaw służy dział dla działkowców Pozdrawiam serdecznie Smile

[Uaktualnione dnia: sob, 14 marzec 2009 01:46]

Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #23969 (odpowiedź na #23968) ] sob, 14 marzec 2009 07:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
OK. Teraz wszystko jasne. Dzięki.

Pozdrawiam pogodnie
Liscie moreli [wiadomość #25558 (odpowiedź na #4102) ] sob, 25 kwiecień 2009 19:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
konrad99 jest aktualnie niedostępny konrad99
Nowy
Witam
Drzewo morelowe w moim sadzie ma kędzierzawość liści,lecz Pąki rozwinęły się już w kwiaty. Jakim środkiem mogę je opryskać? Proszę o szybka odpowiedz. Z góry dziękuje.

[Uaktualnione dnia: nie, 26 kwiecień 2009 09:57]

Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #25688 (odpowiedź na #4102) ] śro, 29 kwiecień 2009 08:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Jesli to jest naprawde drzewo morelowe to nie ma napewno kedziezawosci, musi to byc cos innego. A jesli to jest brzoskwinia to teraz juz chyba za pozno pryskac lepiej poobrywc.
Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #26517 (odpowiedź na #23877) ] pią, 15 maj 2009 00:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Maniak
hm... coś mi tu dziś nie idzie... A chciałem spytać Pomologa, jak tam u niego z dziurkowatością ? Bo u mnie, liście sypią się, jak płatki śniegu i to, pomimo, że do tej pory dawałem w kolejności Miedzian, Kaptan i Topsin. A u sąsiada, nie pryskane niczym i liście nie lecą... Ale, ja już wiem,co się stało. To, podobnie jak w roku ubiegłym, opary Chwastoxu, który, w dawce 2,5 l na ha pow. pryskanej, zastosowałem tydzień temu. O czym wszystkich zainteresowanych zawiadamiam i ostrzegam. Pogrążony w żałobie, mądry po szkodzie, który całe życie się uczył, ale przynajmniej mądry umrze Very Happy ciężko " doświadczony "... Melolontha Crying or Very Sad P.S. a kędzierzawki, na Dolnym Śląsku, w tym roku, prawie nie ma, bez względu na to , czy sad pryskany raz, dwa razy, czy nie pryskany wcale. No niby, na drzewach nie pryskanych albo nie dopryskanych, jest jej troszkę więcej, ale gdybym ja miał jej tyle w ubiegłym roku w całym sadzie... Czy ona może zmarzła ?

[Uaktualnione dnia: pią, 15 maj 2009 00:26]

Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #26518 (odpowiedź na #4102) ] pią, 15 maj 2009 06:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
miszel jest aktualnie niedostępny miszel
Stały bywalec
W centrum też sobie odpuściła w tym roku - znikome ilości, po prostu pojedyncze listki. Przynajmniej jak na razie.
Co roku pryskam Roundap 3l + Chwastox E. 3l
Nie zauważyłem żeby mi liście opadały po parowaniu cherbicydu. Nie powiem dało mi to do myślenia, gdyż dziś miałem ją pryskać, ale chyba poczekam na inne spostrzeżenia użytkowników forum. Zawsze może być ten pierwszy raz

POZDRAWIAM
MISZEL
Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #26523 (odpowiedź na #4102) ] pią, 15 maj 2009 09:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Melolontha- odnośnie kędzierzawości nie do końca się zgodzę, że w sadach niechronionych (czy np. na działkach) choroba nie wystąpiła, ponieważ widziałem średnio silnie porażone drzewa w uprawie amatorskiej... owszem - przebieg pogody nie sprzyjał rozwojowi choroby, a zima też "zrobiła swoje"... u nas objawy kędzierzawości wystąpiły w słabym nasileniu tylko i wyłącznie na 4 odmianach... a dlaczego akurat na tych, wiem doskonale. To akurat odmiany, które najwcześniej rozpoczęły wegetację i dla nich wykonany zabieg podstawowy był nieco za późno... ale podsumowując na pewno nie jest źle - gorzej jednak, że w niektórych sadach więcej można naliczyć liści z kędzierzawością niż zawiązków brzoskwiń Sad I to jest problem nr 1 jeżeli chodzi o tegoroczny sezon brzoskwiniowy...
Temat dziurkowatość liści - w tym roku (pierwszy raz od dwóch lat) czyściutko Smile Z tym, że zbiegiem okoliczności z powrotem po dwóch latach wróciliśmy całkowicie do starego, sprawdzonego Topsinu, eliminując Horizon (mam na myśli śliwy, bo ich głównie ten problem dotyczył)
Pozdrawiam serdecznie

Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #26582 (odpowiedź na #26523) ] sob, 16 maj 2009 01:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
...kontynuując temat " dziurkowatości " na brzoskwiniach, dodam, że: Wystąpiła ona w równym nasileniu, bez względu na odmianę, jak również na nektarynach i różnych typach mandżurskiej. Nie wiem zresztą, czy powinno się to nazywać dziurkowatościa, bo liście mają zbrązowiałe brzegi / typowy objaw poparzenia /, sad sprawia wrażenie poszarzałego, na co zwrócł uwagę nawet sąsiad i dziwił się, dlaczego zwlekam z uruchomieniem deszczowni. I to, właśnie u niego, mogłem obejrzeć tą żywą zieleń w sadzie niczym nie pryskanym oraz, dokładnie, takie same jak u mnie objawy, na dwóch nektarynach, które rosna w sadzie wiśniowym, w którym na chwasty, poszła taka sama, jak u mnie / Roundup + Chwastox / mieszanka. A u mnie / jak w każdym chyba sadzie / są drzewa w miejscach, gdzie nie dało się wjechać / a to w kącie, przy ogrodzeniu, a to gdzieś, za szopogarażem / i tam, opisane przeze mnie objawy, nie występują. U innego sąsiada, który Roundup stosował jesienią, gdy nie było już liści, takich objawów też nie ma. A z oprysków wiosennych stosował do tej pory Syllit, Miedzian i Topsin. I on powiedział mi, że coś podobnego jak ja, miał kiedyś, po zastosowaniu, Starane i jeszcze dodał, że Chwastox, to i w jabłkach potrafi narobić czasem, niezłego bałaganu. I trzeci przykład, to sad brzoskwiniowo-czereśniowy, który został sprzedany na działki. I choć w rzędach widać tam jeszcze ślady Roundupu, to żadnych innych zabiegów tam, zdaje mi się, nie prowadzono. A wigor jego ulistnienia, jest przynajmniej 2-3 krotnie lepszy, niż u mnie. Bo u mnie ... jesień ! Modlę się o jakieś silne wiatry i deszcz, niech to wszystko, w cholerę, jak najszybciej spadnie, bo nowe / w liczbie 1-2 / listki, już tych objawów nie mają. A plon, podobnie, jak w roku ubiegłym będzie, tylko, że te owoce, będą jednak trochę mniejsze, niż by mogły być. Pozostaję w przekonaniu / na 99,99 procent /, że podobnie, jak w roku ubiegłym, przyczyną tej, powiedzmy szczerze, defoliacji, jest CHWASTOX, a dokładniej jego opary, bo " zjawisko ", występuje w równym nasileniu, od najniższych gałęzi, aż do końca koron /nawet do wysokości 2-3 m. Jestem przekonany, że w Polsce, na pewno znalazł by się ktoś, kto w brzoskwiniach, na początku maja, zastosował, podobną jak ja, mieszankę. Tylko, czy, jeśli w podobny sposób stracił liście, będzie się chciał tym pochwalić ? Shocked P.S. No i jeszcze z kolegą zastanawialiśmy się, czy może ten Chwastox, zadziałał przez... glebę, która jest tak sucha i coraz bardziej spękana? Ale ten wariant bym wykluczył, bo " chwaściory ", były już takie, że ho ho, preparat " poszedł " z minimalną ilością wody / ok. 300 l / na ha, a ten 10-15 mm deszczyk, to był dopiero za dwa dni. I wrócę jeszcze do kędzierzawki, której, praktycznie , nie mam. A zastosowałem na nią tylko Miedzian i to tylko raz, w fazie nabrzmiewania. I tak , prawdę powiedziawszy, to ja nie wierzę, że to on ją, tak skutecznie, załatwił... Bo, kto mi załatwił te liście, posługując się OPARAMI Chwastoxu, to zaraz pokażę. To Ten : Evil or Very Mad Więc jeszcze raz ostrzegam i pozdrawiam. A Wy kochani ? A róbta, co chceta ! Laughing P.S. 2 Spostrzeżenie miszela / tak samo pryskał i nic nie było /, uważam za bardzo cenne i kto wie, może, po dokładnym przeanalizowaniu jego i mojego przypadku, przy takiej mieszance, przy brzoskwiniach, powinna być zamieszczana uwaga : " Można, ale nigdy w czasie suchej, bezwietrznej, bezchmurnej i z temperaturami w granicach 20 stopni plus, pogody " ? A ja, właśnie taką pogodę miałem w ubiegłym i w tym roku ! ...... Przepraszam, ale mam jakieś problemy z edytowaniem i już trzy razy chciałem dodać długi edyt i gdy dodaję, to wyświetla mi się tylko, że odkryłem jakiś " nieprawidłowy odnośnik ". A co chciałem doedytować ? A to, że rozważam też, czy te poparzenia, to nie wynik, zastosowania przeze mnie Bi - 58 Nowa na pordzewiacza, ale czwarty raz, tego samego pisał nie będe, bo ... opadłem z sił. I o tym Bi - 58, tylko informuję. I czekam na uwagi, opinie, spostrzeżenia / również krytyczne, pod moim adresem /, aby jeśli popełniłem błąd, był on nauką dla wszystkich. Pozdrawiam ! ......... i spróbuję jeszcze raz... A dlaczego to Bi ? Bo nic innego w hurtowni nie mieli, a znalazłem informacje / w starych programach, w starych podręcznikach a nawet w internecie /, że Bi, na pordzewiacza można stosować nie tylko w sadach śliwowych, morelowych i brzoskwiniowych, ale nawet w zrażnikach i szkółkach. Tylko, że sąsiad / z tymi dwoma nektarynami / Bi nie stosował, a Roundup i Chwastox, i owszem. A może stosował tam Miedzian w czasie kwitnienia wiśni, który liście brzoskwiń i nektaryn też parz ? Jeszcze raz to sprawdzę. Bo może być i tak, że moje brzoskwinie padły od Bi, nektaryny u sąsiada od Miedzianu a Chwastox jest niewinny ? I dobrze, że zachowałem sobie te 0,01 procenta niepewności ? Twisted Evil ......... coś nie mogę rozstać się dziś z tym tmatem. Profesor Cimanowski powiedział kiedyś, że jeżeli zjawisko / opadnięcie liści, nieprzyjęcie się nowoposadzonych drzewek itd / obejmuje od razu 100 procent populacji, to przyczyna jest zawsze fizyczna / przesuszenie korzeni , mróz, spalenie nawozami, zatopienie itd /, a nie przyrodnicza, typu grzyb, wirus, bakteria. Bo patogeny / np. świńska grypa /, rozwijają się powoli, najpierw zakładają " ogniska " i z wolna się rozprzestrzeniają. Nigdy metodą " nie było tu nas " aż tu nagle, trzask-prask, cały sad opanowany i w ciągu kilku dni, martwy. Cool

[Uaktualnione dnia: nie, 17 maj 2009 23:22]

Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #26671 (odpowiedź na #4102) ] nie, 17 maj 2009 12:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
miszel jest aktualnie niedostępny miszel
Stały bywalec
Zabieg cherbicydowy w Brzoskwiniach wykonanytak jak pioprzednio. Jeżeli wystąpią w tym sezonie jakieś skutki uboczne to poinformuję.
Na kędzieżawość poszły następujące opryski;
21,10,08r (na jesieni)- Miedzian
14,03,09r Carpene
31,03,09r ---
15,04,09r ---

POZDRAWIAM
MISZEL
Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #26736 (odpowiedź na #26671) ] pon, 18 maj 2009 00:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Przepraszam miszel, ale chciałem " doedytować " duży materiał na temat tego, co dziś ustaliłem po zwiedzeniu kilku sadów, ale aż 4 edyty mi nie wyszły i mam dość. Z tego co ustaliłem wynika że, Ty możesz spać spokojnie. A kataklizm w moim sadzie spowodował Bi-58 zmieszany z Topsinem. Pozdrawiam !
Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #29068 (odpowiedź na #26736) ] wto, 23 czerwiec 2009 10:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
w związku z tą " zadymą ", którą zrobiłem kilka tygodni temu, uważam, że wszystkim zaniepokojonym, winien jestem informację, jak to wszystko, z tym poparzeniem Bi, się skończyło. Otóż, tak jak w roku ubiegłym, opad liści w pewnym momencie się skończył i sad pokrył się nowym, zdrowym ulistnieniem tak, że ktoś, kto nie widział sadu kilka tygodni temu, nawet nie domyślił by się, że coś takiego miało tu miejsce. Aktualnie kończę przerzedzać zawiązki, których opadania, to poparzenie nie spowodowało. I refleksja: Tak to czasem jest,. kiedy jeden zwalcza szkodnika, podczas gdy inny, nawet nie przypuszcza, że on / pordzewiacz śliwowy na brzoskwiniach / jest. Pozdrawiam !
Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #29126 (odpowiedź na #29068) ] śro, 24 czerwiec 2009 11:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Maniak
To następnym razem będziesz uważał,żeby nie przedawkować.

Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #39546 (odpowiedź na #4102) ] nie, 09 maj 2010 17:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
marcos84 jest aktualnie niedostępny marcos84
Zaawansowany
Witam zauważyłem dziś u znajomego w sadzie objawy tej choroby na drzewkach i myślę że po przebiegu tegorocznej pogody znów może być z nią kłopot co o tym myślicie widać kędzierzawkę u Was?. Pozdrawiam
Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #39582 (odpowiedź na #4102) ] pon, 10 maj 2010 00:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Hubercik jest aktualnie niedostępny Hubercik
Początkujący
U mnie widać kędzierzawość dość dużą. Tego co mróz nie wymroził, teraz załatwi kędzierzawka. Jestem działkowcem, mam około 20 drzewek, ale prowadzę regularne opryski tak, jak książka każe.
Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #39591 (odpowiedź na #4102) ] pon, 10 maj 2010 10:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Będzie kłopot z kędzierzawością - i to już widać. U nas co prawda źle nie jest, ale przypuszczam, że "nie trafiliśmy" z zabiegiem wiosennym (powinien być jednak wykonany wczesniej)... Pozdrawiam serdecznie Smile

Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #39630 (odpowiedź na #39591) ] pon, 10 maj 2010 21:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sigmund jest aktualnie niedostępny Sigmund
Maniak
Ja trafiłem z terminem ,ale oprysk wykonany plecakowym i widać niedoróbki. Opryskiwaczem nawet nie próbowałem wjechać tak mokro było.

http://www.tekstowo.pl/piosenka,anna_zebrowska,ucz_sie_polsk iego.html
Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #40185 (odpowiedź na #4102) ] śro, 19 maj 2010 12:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
z nieznanego mi powodu / chyba technicznego/
doszło do porażenia kędzierzawością prawie w 100 %.
Próba chemicznego zwalczania lub chociaż ograniczenia nie powiodła sie /score,ventop, topsin, sylit 0,5/
Nie ma możliwości usuwać ręcznie ze względu na areał.
Czym to draństwo wykończyć, nie nogę znależć danych w internecie - temat tabu ??
Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #40195 (odpowiedź na #40185) ] śro, 19 maj 2010 17:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Maniak
Cytuj:

Czym to draństwo wykończyć, nie nogę znależć danych w internecie - temat tabu ??

Niczym. Przypilnować w przyszłym sezonie.

Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Problem z kędzierzawością brzoskwiń [wiadomość #40202 (odpowiedź na #40195) ] śro, 19 maj 2010 19:23 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Sigmund jest aktualnie niedostępny Sigmund
Maniak
Alkmene1. Cechą charakterystyczną kędzierzawki jest brak infekcji wtórnych. Jeśli zabiegi wiosenne (dwa to maksimum sensownej ochrony według mnie ) nie powiodą się ,to pozostaje tylko jak najlepiej dbać o porażone drzewa i mieć nadzieję ,że przeżyją następną zimę.

[Uaktualnione dnia: śro, 19 maj 2010 19:26]

http://www.tekstowo.pl/piosenka,anna_zebrowska,ucz_sie_polsk iego.html
Poprzedni wątek:Choroba czy mróz???????????
Następny wątek:Zawiązywanie moreli
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]