użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - Mechanizacja » Opryskiwacze sadownicze » Parametry pryskania
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #46363 (odpowiedź na #19507) ] wto, 05 październik 2010 09:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wojtekx jest aktualnie niedostępny wojtekx
Stały bywalec
Ten odwrotny ciąg w Agroly mi się wydaje ze jest tylko taką antyreklamom ze niby to jest takie super rozwiązanie a rzeczywistości to nic szczególnego. Tego rozwiązania nie ma Munckhof a i Tifone, Lochmann ma ale tylko poleca do mniejszych drzewek a praktycznie tylko do winorośli. Cool Laughing
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #46396 (odpowiedź na #19507) ] śro, 06 październik 2010 07:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kaban jest aktualnie niedostępny Kaban
Stały bywalec
Nie twierdze Fabienne, ze opryskiwacz z odwroconym ciagiem nie zaciaga w ogole cieczy. Po prostu nie widze tego fizycznie, wentylator nie zakloca pracy dysz. A ciecz moze byc zaciagnieta przy konczeniu przejazdu, kiedy opryskiwacz juz stoi a ciecz przemieszcza sie do przodu.

Ilu sadownikow bys nie zapytal Micha tyle roznych dostaniesz odpowiedzi bo kazdy ma wlasna koncepcje. Ja jestem zadowolony z pracy Agroli i nie widze powodu kupowania 2 razy drozszego Munckhofa lub Lochmanna. W zamian mam 2 Agrole i jak sie jedna popsuje to mam druga, poza tym latwiej sie pryska na 2 opryskiwacze. Nie jestem tylko pewien czy Twoj nowy Ursus pociagnie opryskiwacz z odwroconym ciagiem. Ja probowalem U 3512 na drugim biegu przystawki i nie dawal rady.

Pozdrowionka i udanego wyboru zycze. Kaban.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #46416 (odpowiedź na #19507) ] śro, 06 październik 2010 17:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
michu jest aktualnie niedostępny michu
Zaawansowany
Ja też nie kupuję ani Lochmanna ani tym bardziej Munckhofa choć tego pierwszego wpisał w wniosku do ARiMR. Zawsze wpisuje się z wyższej półki , by było z czego wybierać. Myślę o Tifone, może o UNIGREEN FUTURA TGZ mają cenę podobną do Agroli. A co do Tifone Fabienne się mylisz, bo mają również przystawki z odwróconym ciągiem. Tifone Dragon ma nawet dwa przeciwbieżne wentylatory przy kolumnie 3 m i one podobno mają bardzo równomierny rozkład powietrza. Wszystko to przy elektrozaworach ok 32-33 tys netto dla beczki 1500 l. Na razie biorę tylko ofertę, zdecyduje zimą mam nadzieję, że mi doradzicie Smile
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #46446 (odpowiedź na #19507) ] czw, 07 październik 2010 15:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
michu jest aktualnie niedostępny michu
Zaawansowany
Jeszcze mam pytanie czy ktoś z Was posiada Tifone z przystawką New Tower.
Jeżeli tak to prosze o ocenę i informację jaka jest wysoka ta przystawka?
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #46496 (odpowiedź na #46416) ] pią, 08 październik 2010 20:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
michu napisał(a) dnia śro, 06 październik 2010 05:11

Ja też nie kupuję ani Lochmanna ani tym bardziej Munckhofa choć tego pierwszego wpisał w wniosku do ARiMR. Zawsze wpisuje się z wyższej półki , by było z czego wybierać. Myślę o Tifone, może o UNIGREEN FUTURA TGZ mają cenę podobną do Agroli. A co do Tifone Fabienne się mylisz, bo mają również przystawki z odwróconym ciągiem. Tifone Dragon ma nawet dwa przeciwbieżne wentylatory przy kolumnie 3 m i one podobno mają bardzo równomierny rozkład powietrza. Wszystko to przy elektrozaworach ok 32-33 tys netto dla beczki 1500 l. Na razie biorę tylko ofertę, zdecyduje zimą mam nadzieję, że mi doradzicie Smile

Jeden z znanych profesorów od mechanizacji sadownictwa powiedział ze lepiej mniec jeden dobry opryskiwacz dwa średniej jakości. I ja się z tym zgadzam 100% bo wiem jak ważne jest dokładne pokrycie cieczą całego drzewa i wszystkich liści a jest to bardzo istotne w przypadku parcha jabłoni. Bo pewnie nie wszyscy wiedzą ze wystarczy nie zabezpieczyć choćby kilka naście liści na drzewie a gdzie dojdzie do zakażenia i infekcji parcha a później z tych kilu liści dochodzi do wysiewów wtórnych i do pojawienia się kilku nastu plam parcha na liściach i zawiązkach. Tak ze uważam ze dobry opryskiwacz to podstaw i myślę ze 50% to odpowiednie fungicydy i termin zabiegu a drugie 50% to właśnie technika ochrony.

[Uaktualnione dnia: pią, 08 październik 2010 20:17]

Odp: Parametry pryskania [wiadomość #46497 (odpowiedź na #19507) ] pią, 08 październik 2010 20:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
discus jest aktualnie niedostępny discus
Początkujący
wow facet amerykę odkryłeś!
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #46498 (odpowiedź na #19507) ] pią, 08 październik 2010 20:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
A niestety Agrola z odwrotnym ciągu ma tą wadę ze w górnej części kolumny brakuje jej wiatru, nie raz jak pryskałem nawet przy malutkim wiaterku bardzo często się zdarzało ze co kilka naście drzew w górnej części było nie opryskanych z powodu chwilowego wiaterku. Zauważyłem tez ze w agroli wentylator wytwarza bardzo duże podciśnienie podobne ręcz jak odkurzacz i jest to odczuwalne nawęd z odległości 50cm a jest to już w zasięgu rozpylaczy tak ze siłom rzeczy ten wentylator z odwrotnym siągiem zasysa kilka procent cieczy a jest to powodowane z bardzo dużymi obrotami wentylatora. A jeżeli chodzi o rozwiązanie w Tifone lub Lochmanie z ciągiem tradycyjnym tam jest to rozwiązane w ten sposób ze jest nisza prędkość wentylatora a większymi łopatkami i większy koszem i tam ze odległości 50cm praktycznie nie wyczuwa się ciągu a tym samym jest o wiele mniejsze zasysanie cieczy roboczej. Agrola wytwarza duzą prędkość powietrza a Tifone i Lochmann duża ilość powietrza.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #46504 (odpowiedź na #19507) ] pią, 08 październik 2010 22:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Fabienne - przyjacielu - chyba zle mnie zrozumiales, nie kupilem 2 opryskiwaczy srednich za cene 1 dobrego, kupilem 2 bardzo dobre za cene 1 super dobrego. Po pierwsze nie jestem pewien czy super dobry jest mi potrzebny, po drugie nie jestem pewien czy warto tak duzo doplacac, kiedy juz niewiele da sie polepszyc. Roznica w jakosci miedzy np. Lochmannem a Agrola na pewno jest, ale czy powinna az tyle kosztowac? Podam Ci tez inny argument - pryskajac na 2 opryskiwacze potrzebuje 2 razy mniej czasu, a ten sezon pokazal, ze czasami jest tylko kilka godzin na oprysk i w deszczu nawet najlepszy opryskiwacznic nie da. Kazdy ma swoja logike wyboru oprykiwacza, ja nie zaluje zakup Agroli. Pozdrawiam Kaban Smile
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #46532 (odpowiedź na #19507) ] nie, 10 październik 2010 11:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Kaban.. Wyglądasz mi raczej na przedstawiciela Agroli niż prawdziwego sadownika bo znasz tylko teorie a nie widziałeś rzeczywistych warunków jakie panują w sadzie. Bo sztuką jest opryskać w każdych warunkach a nie tylko szybko. W sezonie 2008 i obecnym podczas dużych wysiewów zarodników workowych parcha panowała deszczowa pogoda która trwała nie raz i 4 dni a 5 dnia pojawiało się słonce i odpowiednie warunki do przeprowadzenia zabiegu interwencyjnego preparatem IBE np. Difo wszystko było by super gdyby nie wiatr który niestety bardzo często uniemożliwiał przeprowadzenie prawidłowego zabiegu interwencyjnego podczas dnia i odpowiedniej temperatury. A czekając jak watr ustanie a bywało to dopiero wieczorem pojawiał się problem spadku temperatury i nie było warunków do zastosowania preparatów IBE. Po prostu typowymi opryskiwaczami z niższej półki nie powinno się opryskiwacz podczas wiatru bo zabieg raczej nie będzie skuteczny. A wystarczy choćby jednio źródło infekcji gdzie później będzie dochodzić do silnej infekcji wtórnych .. A co ciekawe takim właśnie Lochmannem można spokojnie przy nie za dużym wietrze robić zabieg ochrony który jest w 100% skuteczny i pewny. Dlatego twierdze ze lepiej mieć jeden porządny opryskiwacz którym zrobię zabieg w każdych warunkach niż posiadać dwa gdzie podczas małego wiaterku nie będę mógł opryskać a jak ewentualnie opryskam będę się musiał liczyć ze zabieg nie będzie w 100% pewny i tym samym skuteczny...Smile
Cool
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #46558 (odpowiedź na #19507) ] nie, 10 październik 2010 21:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Wygladam jak wygladam (moge wyslac zdjecie) Laughing , przedstawicielem Agroli nie jestem, mam po prostu takie opryskiwacze i jak ktos pyta to odpowiadam. Do konca poprzedniego sezonu pryskalem 2 starymi slezami i tez nie narzekalem na wyniki ochrony a sadownictwo uwierz mi znam od podszewki (30 lat w sadzie + magisterka w tej dziedzinie). Ja uwazam i wole miec 2 Agrole, Ty wolisz miec 1 Lochmanna - jak juz wczesniej pisalem kazdy sadownik ma wlasna strategie, ale szanujmy swoje opinie i nie wyzywajmy sie od przedstawicieli handlowych.

Wracajac do meritum - ja nie narzekam na jakosc oprysku Agrola nawet jak wieje lekki wietrzyk. Poza tym jak jest dobra pogoda do pryskania to wole szybko zrobic zabieg 2 opryskiwaczami zamiast siedziec w kabinie i modlic sie zeby dalej byla dobra pogoda. Bardzo nie lubie nie skonczylem pryskac a zaczyna padac albo wiac. Ale jak mowilem kazdy ma prawo do wlasnego zdania. Pozdrawiam Kaban Very Happy
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #46562 (odpowiedź na #19507) ] nie, 10 październik 2010 22:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Tu właśnie doszliśmy do sedna sprawy. Sorry jeżeli to porównanie do przedstawiciela Agroli cie uraziło. Ja niestety sad opryskuje sam i dlatego muszę mieć opryskiwacz odpowiedni na każda pogodę. Chociaż twierdze ze w tym sezonie raczej zawiodła technika niż środki ochrony czy terminy zabiegów. Confused
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #46577 (odpowiedź na #19507) ] pon, 11 październik 2010 09:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Ja bym powiedzial, ze przede wszystkim zawiodla pogoda. Tak paskudnego sezonu jeszcze nie pamietam. U mnie nawet nie to jest problemem, ze troche parcha zostalo, ale to, ze po prostu nie ma owocow. Po ciezkiej zimie przemarzlo wiele pakow, a pozniej w maju przy +9 stopniach nie zapylaly zadne owady i owocow po prostu nie ma, a chronic i tak trzeba bylo. No nic, jeszcze tylko mocznik i miedzian i bedzie mozna zapomniec o tym sezonie. Oby sie taki szybko nie powtorzyl!
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #50571 (odpowiedź na #19507) ] wto, 18 styczeń 2011 20:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Spartakus jest aktualnie niedostępny Spartakus
Zaawansowany
Witam szanowne grono użytkowników...

Posiadam Ślęzę 1012 z małym koszem i dwiema pompami, mam kilka pytań:

1) czy krążki oszczednościowe można zamontować do łuków starego typu, czy średnica jest ta sama?

2) czy jest sens z 24 dysz na starym łuku pozatykać np. co drugą i osiągnąć w ten sposób mniejsze zużycie cieczy? jak wtedy będzie z pokryciem liścia krążkami ceramicznymi starego typu i jakie ewentualnie zastosować 1,0; 1,5; 2,0 w rozsadzie 4 na 2 i wysokości do 3 metrów jabłoni?

3) czy parametry pryskania zmienią się jeśli zmodyfikuję trochę opryskiwacz tzn. zamiast tzw smoka zastosuję zasysanie cieczy od dołu dokładając między zbiornikiem a pompami filtr ssawny?

Odp: Parametry pryskania [wiadomość #50574 (odpowiedź na #50571) ] wto, 18 styczeń 2011 20:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Maniak
Odpowiem na pytanie nr.2. Po 7 dysz na każdą stronę o średnicy 1,5 mm, ciśnienie 11 atm i jest ok.

Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #50579 (odpowiedź na #19507) ] wto, 18 styczeń 2011 21:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
A możesz podpowiedzieć w jakiej konfiguracji, tzn. które pozatykać?
Wychodzi mi z wcześniej przygotowanych tabeli, że wydatek będzie troszkę ponad 500 l/ha, więc dawkując oprysk będę musiał sugerować się wtedy ilością na ha bez względu na to czy jest to na parcha czy też na robaka?

[Uaktualnione dnia: wto, 18 styczeń 2011 23:07]

Odp: Parametry pryskania [wiadomość #50592 (odpowiedź na #50579) ] wto, 18 styczeń 2011 23:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Poczytaj w tym wątku to znajdziesz odpowiedź.

Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #50593 (odpowiedź na #19507) ] wto, 18 styczeń 2011 23:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Ok. Dawkowanie śor bez względu na rodzaj ochrony mam stosować w dawce na ha a nie na ilość wody.

Ale co z końcówkami? Czy tak będzie dobrze?

1 +
2 +
3 +
4 -
5 +
6 -
7 +
8 -
9 +
10 -
11 +
12 -
dół
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #50605 (odpowiedź na #19507) ] śro, 19 styczeń 2011 08:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomaszk123 jest aktualnie niedostępny tomaszk123
Maniak
kolego spartakus duzo zalezy od wielkości drzew i typu nasadzeń. kilka lat temu jak miałem jeszcze ślężę na 24 dyszach schodziłem do 500L/ha przy nasadzeniach 2500-3000drzew/ha. miałem zakladać łuki na 7 dysz ale nie widziałem sensu ciagłego inwestowania w opryskiwacz starej generacji- i tak już w nią dużo włożyłem. wracając do tematu: na twoim miejscu - 2 górne dysze zastosował bym rozpylacze eżektorowe, a reszta (5) rozpylacze wirowe. Eżektorowe trochę większe rozmiarowo od wirowych, i zagęścił bym dysze w dolnej części a nie w górnej.

a co do :
,,Ok. Dawkowanie śor bez względu na rodzaj ochrony mam stosować w dawce na ha a nie na ilość wody."

Poczytaj o metodzie TRV.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #50628 (odpowiedź na #50605) ] śro, 19 styczeń 2011 18:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Rozmieszczenie dysz to sprawa indywidualna, jak na pisał tomaszk123 w pierwszym zdaniu. Najlepiej zrobić to doświadczalnie w sadzie używając czystej wody.

Pozdrawiam
Zdzich

Odp: Parametry pryskania [wiadomość #51433 (odpowiedź na #19507) ] wto, 01 luty 2011 16:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
elise600 jest aktualnie niedostępny elise600
Nowy
Witam! Chciałbym sie dowiedzieć czy bezpieczne(dla pompy) jest pryskanie na 1400 obrotów w silniku i 1000 na wałku? pompę którą mam w opryskiwaczu to Comet APS121. Proszę o podpowiedz Smile
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #51460 (odpowiedź na #51433) ] wto, 01 luty 2011 20:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Marekvp jest aktualnie niedostępny Marekvp
Zaawansowany
Im wyższe obroty pompy tym zawsze szybsze będzie jej zużycie .Ale mimo to i tak powinna wytrzymac dłużej niż reszta opryskiwacza

[Uaktualnione dnia: wto, 01 luty 2011 20:26]

Odp: Parametry pryskania [wiadomość #51487 (odpowiedź na #19507) ] śro, 02 luty 2011 10:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dzipet jest aktualnie niedostępny dzipet
Początkujący
na kazdej pompie masz napisane max obroty i jest to 540 wiec tego trzeba sie trzymac wiadomo jak z kazdym sprzetem ma ona jakis zapas mozliwosci pytanie tylko poco?te nowoczesne pompy sa tak wydajne iz nie potrzeba wyciskac z nich max mozliwosci a zeby ci lepiej wialo to poto sa przekladnie lub regulacja kata łopat wirnika zeby sobie to regulowac albo wielkosc koncówek tzn dysz w celu regulacji ilosci cieczy mozna natomiast to wykorzystac jesli masz warunki i tak jak napisales ciagnik ma taki zakres obrotow wiec przy malych obrotach silnika ciagnika uzyskujesz odpowiednie obroty walka a co sie wiaze uzyskujesz mniejsze spalanie czyli jest to racjonalne ekonomicznie
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #51489 (odpowiedź na #51433) ] śro, 02 luty 2011 11:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jarkoski jest aktualnie niedostępny Jarkoski
Zaawansowany
Zgadzam się z kolegą dipet.Nie wiem jaki masz ciągnik ,ale przy obrotach które podałeś zgaduje że będziesz miał około 700 na pompie.To dla niej o wiele za dużo ,a nawet mocny ciągnik będzie miał ciężko, wiec po co?? Pozoztaje pokombinować przy wiatraku. Smile
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #51494 (odpowiedź na #19507) ] śro, 02 luty 2011 13:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
Opryskiwacz o którym pisze to Turbmatic. Po wymianie przekładni przy wiatraku nie mogę osiągnąć tego samego wiatru na obrotach wałka 540. Musze zmienić tą przekładnie bo ta pompa mi sie rozleci i dopiero koszty bedą Sad
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #51495 (odpowiedź na #19507) ] śro, 02 luty 2011 13:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
to moze latwiej i taniej bedzie zmienic sam wiatrak?sa dostepne takie z regulowanymi katami lopat i to rozwiaze twoj problem jak sadze
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #51498 (odpowiedź na #19507) ] śro, 02 luty 2011 15:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Nowy
A ile dzipet może kosztować taki wiatrak o średnicy 90 cm?
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #51503 (odpowiedź na #19507) ] śro, 02 luty 2011 17:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
nie wiem ile dokladnie ale w granicach 500-600zl musisz poszukac w necie ja jakos w zeszlym roku pisalem do firmy i taki byl koszt zalezy od modelu
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #59668 (odpowiedź na #19507) ] nie, 12 czerwiec 2011 12:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
może odświeżę troszke temat...
Jakiś miesiąc temu pryskałem glinka gruszke, dla zaoszczędzenia czasu postanowiłem zakupić większe dysze co pozwoliło by zaoszczedzić czas na oprysku. Do tej pory największe jakie uzywałem to Albuzy żółte, postanowiłem zakupić Albuzy zielone - wydatek ok. dwa razy większy. Na drugi dzień po oprysku chcąc zobaczyć efekt udałem się do sadu... i SZOK!!!! glinka naniesiona lecz liście nie pokryte jednolicie lecz nakropione tak jak bym kropidłem ją nanosił. Pryskałem cisnieniem ok 30bar dla lepszego rozpylenia kropel.
WNIOSKI:
Po tym zabiegu dochodzę do wniosku że stosowanie dysz o dużym wydatku jest uzasadnione i ma sens przy stosowaniu tylko z dobrym zwilżaczem, i przy wentylatorach o małym wydatku (tematu wiatru nie poruszam bo to inna bajka), - tak jak w moim przypadku nawet podniesienie ciśnienia nie dało dobrego efektu rozpylenia i pokrycia liścia.
Zdecydowałem że po zakończonym sezonie dokonam przeróbki zamiast 7 dysz na stronę założę 10 i bendę stosował mniejsze dysze co pozwoli uzyskać lepsze rozpylenie i lepsze pokrycie, nie będzie potrzeby stosowania zwilżacza do każdego oprysku.
Kiedyś gdy pryskało sie starą poczciwą ślęzą z 24 dyszami ,,jedynkami" dysze tworzyły mgiełkę, czy ktoś wtedy stosował zwilżacze w takim stopniu jak teraz??? Nie twierdzę że są nie przydatne nawet wręcz przeciwnie - dobry zwilżacz to prawie połowa sukcesu wykonanego zabiegu.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #62004 (odpowiedź na #59668) ] sob, 23 lipiec 2011 23:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mistrz jest aktualnie niedostępny mistrz
Zaawansowany
Oriętuje się morze ktoś czy dysza firmy lechler TR 80-02 żółta odpowiada polskiej dyszy wirowej "jedynce" przy ciśnieniu 15-16atm?
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #69671 (odpowiedź na #62004) ] czw, 26 styczeń 2012 19:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pinoczet jest aktualnie niedostępny pinoczet
Początkujący
witam.
potrzebuje pomocy przy wyborze rozpylaczy do opryskiwacza.
dysponuje opryskiwaczem sleza z malym wentylatorem,wiatrak zostal wyminiony na wloski,z mozliwoscia zmiany kota lopat.
sad prowadzony jest tradycyjnie-drzewa maja wys.do 5 metrow.do tej pory stosowalem tradycyjne dysze ceramiczne w rozmiaze 1,po osiem koncowek na strone. dwie szczytowe to tzw.laleczki
chcial bymje wymienic na rozpylacze wirowe,pustostostozkowe. z wzorow wiem ze musze zasosowac rozpylacze o wydatku 1,47. i tu wlasnie moje pytanie-jakie rozpylacze zastosowac na gore wentylatora,zeby skutecznie dopryskac gore drzew(maja do 5 metrow)? czzy moga to byc rozpylacze izektorowe o tym samym wydatku?
bede wdzieczny za pomoc!!! pozdrawiam Krzysiek.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #69839 (odpowiedź na #69671) ] sob, 28 styczeń 2012 17:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
nikt nie doradzi.... Laughing
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #69846 (odpowiedź na #69839) ] sob, 28 styczeń 2012 18:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Przecież w tym wątku masz wszystko napisane. Wystarczy poczytać.

Pozdrawiam
Zdzich

Odp: Parametry pryskania [wiadomość #69852 (odpowiedź na #69846) ] sob, 28 styczeń 2012 18:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
tak-jest napisane,i to sporo. ale nieznalazlem jednoznacznej odp. czy mogezastosowac inzektry o tym samym wydatku cieczy co rozp.wirowe? a moze dac nieco wiekszy rozmiar,ale jak w takim przypadku obliczyc wydatek cieczy.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #69875 (odpowiedź na #69852) ] sob, 28 styczeń 2012 20:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Bo rozmiar rozpylaczy każdy musi sobie sam dobrać do swoich potrzeb indywidualnie. Wszystkie wzory do wyliczenia parametrów oprysku masz podane, wystarczy podstawić odpowiednie liczby.

Pozdrawiam
Zdzich

Odp: Parametry pryskania [wiadomość #70384 (odpowiedź na #19507) ] sob, 04 luty 2012 15:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wlodekpo jest aktualnie niedostępny wlodekpo
Początkujący
Co sądzicie o takich dawkach cieczy. Czy ktoś stosuje i jakie są efekty. Posiadam Wulkana 1500 z elektroniką i dotychczas stosowałem 500 l/ha w jabłoniach 3,5/1,25.http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/2982/0/

Odp: Parametry pryskania [wiadomość #70387 (odpowiedź na #19507) ] sob, 04 luty 2012 18:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
ilek22Sandomierz jest aktualnie niedostępny ilek22Sandomierz
Stały bywalec
Znajomy z Niemiec u którego pracowałem wykonuje zabiegi sprzętem takim jak na zdj. przy rozstawie 3,6m - 4m x 1m - 1,3m i stosuje 250 litr cieczy roboczej na ha z prędkością jazdy przy pogodzie bezwietrznej około 9-10 km/ha,a przy wiaterku około 7km/ha i z efektów ochrony jest zadowolony tylko przy regalisie stosuje więcej cieczy roboczej na ha

Odp: Parametry pryskania [wiadomość #70389 (odpowiedź na #19507) ] sob, 04 luty 2012 18:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wlodekpo jest aktualnie niedostępny wlodekpo
Początkujący
Prędkość jak z F1, staram się nie przekraczać 6,5km/h.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #70399 (odpowiedź na #19507) ] sob, 04 luty 2012 19:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
no wreszcie ktoś ilek22Sandomierz pisze o ,,normalnej" prędkości pryskania, 10km/h to jeszcze nie pryskałem ale 7-9km/ha to już mi się dość często zdarza, przy ilości cieczy 400-500L/ha.

wlodekpo ilości cieczy przedstawione w tej tabeli są obliczane metodą TRV, i według mnie sa to wielkości realne, stosuję tą metodę już od dawna.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #75245 (odpowiedź na #70399) ] pon, 16 kwiecień 2012 07:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kewals jest aktualnie niedostępny Kewals
Zaawansowany
Tu jest tabela i wzory do wyliczania wydatku cieczy:
http://img593.imageshack.us/img593/1118/obraz1yc.jpg
Shot at 2012-04-15
http://img100.imageshack.us/img100/8040/obraz2os.jpg
Shot at 2012-04-15

gg 2115793
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #76316 (odpowiedź na #19507) ] pon, 30 kwiecień 2012 12:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Zaawansowany
No to jeszcze ja dodam coś, "Błędy w technice opryskiwania sadów":

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1124
Poprzedni wątek:Opryskiwacz ręczny na działke
Następny wątek:Opryskiwacze tunelowe
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]