użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Śliwa » Śliwy japońskie - wszystko o odmianach  (3) 2 Głosów
Odp: Śliwy japońskie - wszystko o odmianach [wiadomość #23727 (odpowiedź na #3208) ] sob, 07 marzec 2009 19:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
Very Happy "Optyczne" powiększenie owocu - tak , też zauważyłem Smile - choć jak na "triki" sprzedaży wysyłkowej to i tak słaby chwyt (najbardziej mi się podobają truskawki zwisające kontra małe dzieci Very Happy )... A wracając do 'Angeleno' - oczywiście Krzyś ma rację - lepiej kupić drzewka od szkółkarza niż na Allegro z dwóch powodów - pierwszym , jak i w innych przypadkach jest cena - po co kupować jedno drzewko w cenie trzech plus koszty wysyłki... drugi powód to zdrowotność materiału - nie wiem jak w tym konkretnym przypadku, ale możesz z dużym powodzeniem natrafić na materiał CAC lub co gorsza w ogóle nie sprawdzony zarówno pod kątem tożsamości odmianowej jak i zdrowotności Smile Pozdrawiam serdecznie Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Śliwy japońskie - wszystko o odmianach [wiadomość #43653 (odpowiedź na #3208) ] czw, 29 lipiec 2010 23:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomaszk123 jest aktualnie niedostępny tomaszk123
Maniak
poszukuję drzewek Shiro - większą ilość. jeśli ma ktoś namiary na szkółke która ma ją w tym sezonie w ofercie proszę o info. z góry dzięki.

a tak przy okazji możę ktoś z kolegów ma w swojej ,,kolekcji" odmianę FLAVOR QUEEN - ciekaw jestem opinii na temat tej odmiany.
Odp: Śliwy japońskie - wszystko o odmianach [wiadomość #43691 (odpowiedź na #3208) ] pią, 30 lipiec 2010 23:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Turysta jest aktualnie niedostępny Turysta
Maniak
Witam.

FQ...od czterch lat mniej lub bardziej przemarza.W tym roku całe drzewka.Ale łatwo regeneruje i jak rośnie jest ładnym drzewkiem....czy owocuje?Nie wiem,ale czasem kwitnie.

Fun na Shiro minął i czy kto dziś robi większe ilości,nie wiem.
A większe ilości to 1000 czy 10000?
Odp: Śliwy japońskie - wszystko o odmianach [wiadomość #43700 (odpowiedź na #43691) ] sob, 31 lipiec 2010 11:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Turysta napisał(a) dnia pią, 30 lipiec 2010 11:48

Witam.

FQ...od czterch lat mniej lub bardziej przemarza.W tym roku całe drzewka.Ale łatwo regeneruje i jak rośnie jest ładnym drzewkiem....czy owocuje?Nie wiem,ale czasem kwitnie.

Fun na Shiro minął i czy kto dziś robi większe ilości,nie wiem.
A większe ilości to 1000 czy 10000?

kolego a z jakiego rejonu Polski jesteś? u mnie ok. Sandomierza nie mam problemu z przemarzaniem od ok. 8 lat tylko raz japonki przemarzły (inne gatunki też)

co do Shiro aż takich ilości nie sadzę Cool i nie sądzę aby ktokolwiek sadził aż tyle japonek. interesuje mnie ok 200szt najlepiej na węgierce ale z może być też ałycza. na zbyt nie narzekam od ok. 2 lat w moim przypadku wzrasta zapotrzebowanie na ładny towar.
Odp: Śliwy japońskie - wszystko o odmianach [wiadomość #43710 (odpowiedź na #3208) ] sob, 31 lipiec 2010 15:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam.

Ja jestem z rejonu Polski gdzie mróz i przymrozek są rzeczą oczywistą.Czyli zdecydowanie na północ od Sandomierskiego czy Dolnego Śląska.
A i owszem ,na zbyt Shiro też nie narzekam.
No 200 sztuk ,to chyba żaden problem znaleźć,oczywiście na ałyczy.

Kiedyś gdy zaczynałem kupować drzewka,szukać kontaktów po prostu brałem listę stowarzyszenia i dzwoniłem do kolejnych szkółek zaczynając od mi najbliższych.I zawsze znalazłem ,to czego szukałem.Kupowania na targu czy z niewiadomego źródła nie uznaję.
Po latach ,jak jesteś normalnym klientem-nie grymasisz za bardzo,chętnie dzielisz się swymi spostrzeżeniami i wiedzą-nie masz żadnych problemów z zamówieniem czegokolwiek.

A co do FQ czy FS,niestety wygląd na zdjęciach tych owoców niezbyt zachęcający,choć smak z opisu OK.Jak przyjdzie ocieplenie klimatu to mam nadzieję,że się doczekam tych owoców.

A Sandomierskie to dziwny region.Warunki do uprawy w porównaniu z Mazowszem nieporównywalnie lepsze.A narzekania sadowników takie jakby mieli tak trudno(chodzi mi o pogodę kilku ostatnich lat)jak ci z Mazowsza.Być może Naród Sandomierski bardziej pesymistyczny jest..

Hej.
Odp: Śliwy japońskie - wszystko o odmianach [wiadomość #43717 (odpowiedź na #43710) ] sob, 31 lipiec 2010 21:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
SlawekS jest aktualnie niedostępny SlawekS
Maniak
Turysta napisał(a) dnia sob, 31 lipiec 2010 03:54

A Sandomierskie to dziwny region.Warunki do uprawy w porównaniu z Mazowszem nieporównywalnie lepsze.A narzekania sadowników takie jakby mieli tak trudno(chodzi mi o pogodę kilku ostatnich lat)jak ci z Mazowsza.Być może Naród Sandomierski bardziej pesymistyczny jest..

Eee tam przesadzasz Razz Aż tyle nie narzekamy, poprostu w tym roku chciało nas wytopić, pozabijać gradem i taki obraz się Sandomierza namalował ;] Nie słyszałem, żeby ktoś biadolił przez ostatnie dwa sezony, no chyba, że gałęzie się łamały od nadmiaru owoca Razz
Odp: Śliwy japońskie - wszystko o odmianach [wiadomość #43719 (odpowiedź na #43700) ] sob, 31 lipiec 2010 22:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
tomaszk123 napisał(a) dnia sob, 31 lipiec 2010 11:20

...interesuje mnie ok 200szt najlepiej na węgierce ale z może być też ałycza. na zbyt nie narzekam ...

200 drzewek nie powinno być problemem. To odmiana chętnie rozmnażana, bo jest na nia popyt także ze strony amatoskiej uprawy (działki). Tak jak radzi Turysta - "chwyć" za słuchawkę, zadzwoń do Stowarzyszenia, poszukaj w ofertach w necie... Kilka adresów masz i tu:
http://www.szkolkarstwo.agro.pl/szkolki
Pozdrawiam serdecznie Smile

[Uaktualnione dnia: sob, 31 lipiec 2010 22:18]

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Śliwy japońskie - wszystko o odmianach [wiadomość #43740 (odpowiedź na #3208) ] nie, 01 sierpień 2010 23:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
dzięki za podpowiedzi. już znalazłem na ałyczy a poszukam jeszcze na węgierce.
Odp: Śliwy japońskie - wszystko o odmianach [wiadomość #47292 (odpowiedź na #3208) ] nie, 31 październik 2010 11:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krzysztofkhn jest aktualnie niedostępny krzysztofkhn
Początkujący
Witam !
Kupiłem i posadziłem 3 śliwy japońskie :
Friar,
Formoza, lub 10/12, w/g informatora to to samo,
Shiro.
O ile Shiro jest powszechnie znana, to dwie pierwsze zdecydowanie mniej.
Proszę o pomoc w ustaleniu, czy to towarzystwo będzie się zapylało, czy trzeba coś im dosadzić ? Wszelkie wskazówki hodowlane.
Odp: Śliwy japońskie - wszystko o odmianach [wiadomość #47313 (odpowiedź na #3208) ] nie, 31 październik 2010 22:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maniak
Witam.
Opis odmian pewnie masz,to się nie będę produkował.
Zapyli się wzajem na pewno.
A jak prowadzić?????????
To zależy od warunków ich wzrostu.Zakładam ,że są na ałyczy.Jeśli gleba od IVa w zwyż to można przyciąć w pierwszym roku a potem....z sekatorem omijać je szerokim łukiem.Dopiero gdy zaczną owocować -odmładzać,ale najlepiej wiosną po przymrozkach gdy będziesz wiedział że na pewno zaplonują.
Jak gleba słabsza to już lepiej, można ciąć trochę więcej,ba nawet możesz próbować prowadzić koronę przewodnikową...jest szansa.Ale w sadzie naszym każde drzewko wygląda inaczej i nie wnikamy w to.Ważne aby korona była luźna aby był dostęp światła do owoców.
Jedynie Shiro, z odmian które wymieniłeś ,da Ci coroczny plon,pozostałe...wątpię.
Najgorszą zmorą śliw japońskich jest dziurkowatość liści i ochrona przed tą chorobą jest konieczna!!!.
Odp: Śliwy japońskie - wszystko o odmianach [wiadomość #59056 (odpowiedź na #47313) ] śro, 01 czerwiec 2011 15:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
idallia jest aktualnie niedostępny idallia
Początkujący
mam pytanie odnośnie odmiany 'vanier'. Drzewa obecnie liczą sobie 7 rok. Odkąd zaczęły kwitnąć, to robiły to na potęgę, a gdy przyszło do zbiorów na drzewach zostawało do 10 szt. owoców. Mam około 150 sztuk tych śliwek, a maxymalny zbiór nie przekroczył 30 kg z całości. Pominę opad czerwcowy; owoce, które były gotowe do zbioru za ok 2 tyg bardzo gniły i tak tarcę co roku 80% owowców tej odmiany(na żadnej innej odmianie owoce nie gniją). W tym roku ku mojemu zdziwieniu jest ich najwięcej ze wszystkich odmian śliw w moim sadzie i zależy mi na tym by tak wisiały do zbiorów w całości Smile czy dla tej śliwy bądź dla śliw japońskich są jakieś specjalne zabiegi zapobiegawcze? brakuje jakiś składników?

[Uaktualnione dnia: śro, 01 czerwiec 2011 15:23]

Odp: Śliwy japońskie - wszystko o odmianach [wiadomość #59098 (odpowiedź na #3208) ] śro, 01 czerwiec 2011 23:24 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Maniak
Witam.

Częściową odpowiedź na pytanie masz w temacie o Amersie.U nas Vaniera najpierw posadziliśmy 5 drzew na próbę.W czwartm roku zaoowocowały rewelacyjnie,później powtórzyły ten sukces.dosadziliśmy ich więcej iiii po plonowaniu.
Vanier, z japonek które mam ,jest najbrdziej podatny na moniliozę,chroniony razem z innymi odmianami zdecydowanie bardziej gnije.Częściowo odpowiedzialne za to są być może szpeciele czy inna przyczyna powodująca łatwe u niego pękanie skórki.
Szkoda Vaniera,że nie owocuje,bo ze śliw japońskich,które mam i które degustowało wiele osób-jego smak był oceniany zawsze najwyżej.
Poprzedni wątek:majowe przymrozki w sliwie
Następny wątek:śliwa Amers - wszystko o tej odmianie
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]