|
|
|
|
| Odp: Śliwy japońskie - wszystko o odmianach [wiadomość #43710 (odpowiedź na #3208) ] |
sob, 31 lipiec 2010 15:54   |
Turysta Wiadomości: 737 Dołączył(a): luty 2007 |
Maniak |
|
|
Witam.
Ja jestem z rejonu Polski gdzie mróz i przymrozek są rzeczą oczywistą.Czyli zdecydowanie na północ od Sandomierskiego czy Dolnego Śląska.
A i owszem ,na zbyt Shiro też nie narzekam.
No 200 sztuk ,to chyba żaden problem znaleźć,oczywiście na ałyczy.
Kiedyś gdy zaczynałem kupować drzewka,szukać kontaktów po prostu brałem listę stowarzyszenia i dzwoniłem do kolejnych szkółek zaczynając od mi najbliższych.I zawsze znalazłem ,to czego szukałem.Kupowania na targu czy z niewiadomego źródła nie uznaję.
Po latach ,jak jesteś normalnym klientem-nie grymasisz za bardzo,chętnie dzielisz się swymi spostrzeżeniami i wiedzą-nie masz żadnych problemów z zamówieniem czegokolwiek.
A co do FQ czy FS,niestety wygląd na zdjęciach tych owoców niezbyt zachęcający,choć smak z opisu OK.Jak przyjdzie ocieplenie klimatu to mam nadzieję,że się doczekam tych owoców.
A Sandomierskie to dziwny region.Warunki do uprawy w porównaniu z Mazowszem nieporównywalnie lepsze.A narzekania sadowników takie jakby mieli tak trudno(chodzi mi o pogodę kilku ostatnich lat)jak ci z Mazowsza.Być może Naród Sandomierski bardziej pesymistyczny jest..
Hej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Śliwy japońskie - wszystko o odmianach [wiadomość #59098 (odpowiedź na #3208) ] |
śro, 01 czerwiec 2011 23:24  |
Turysta Wiadomości: 737 Dołączył(a): luty 2007 |
Maniak |
|
|
Witam.
Częściową odpowiedź na pytanie masz w temacie o Amersie.U nas Vaniera najpierw posadziliśmy 5 drzew na próbę.W czwartm roku zaoowocowały rewelacyjnie,później powtórzyły ten sukces.dosadziliśmy ich więcej iiii po plonowaniu.
Vanier, z japonek które mam ,jest najbrdziej podatny na moniliozę,chroniony razem z innymi odmianami zdecydowanie bardziej gnije.Częściowo odpowiedzialne za to są być może szpeciele czy inna przyczyna powodująca łatwe u niego pękanie skórki.
Szkoda Vaniera,że nie owocuje,bo ze śliw japońskich,które mam i które degustowało wiele osób-jego smak był oceniany zawsze najwyżej.
|
|
|