|
|
|
|
|
|
| Odp: Coś o śliwie ANGELENO? [wiadomość #3312 (odpowiedź na #3208) ] |
sob, 21 kwiecień 2007 13:07   |
Turysta Wiadomości: 737 Dołączył(a): luty 2007 |
Maniak |
|
|
Cześć.
Wiesz ,termin-dojrzałość konsumpcyjna-jest dość śliski i nieprecyzyjny.Chodzi mi o to ,że nie zbieram jak większość osób(takie 'japonki' są na Broniszach)śliwek nie dojrzałych tzn z goryczką jak np u Shiro lub kwaśnych.Między fazą mięknięcia a tą w której ludzie zbierają swoje owoce jest kilka dni,czasem dłużej.Staram się aby owoce były smaczne i półtwarde.Nawet miękkawe Shiro czy Kometa wytrzymuje w dobrej kondycji 2-3 dni po zbiorze i takie owoce staram się oferować moim klientom.
Po za Angeleno dobrą jakość i trwałość pozbiorczą ma Vanier.Vanier w moich "testach konsumenckich"wypada najlepiej z tego co mam u siebie,również ma piękny wygląd.
Inną sprawą są właściwości przetwórcze "japońskich" i dobrze by było aby przetwórcy to odkryli,kompoty to przeżytek niestety ale właśnie te owoce są do tego idealne.Druga sprawa to dżem(z pektyną)np z Shiro(dojrzałe,popękane, spady ale zdrowe)to rewelacja chyba drugi po dżemie z wiśni deserowej Groniastej(Łutówa przy niej to dno).
Jeśli kiedyś mielibyśmy się spotkać,a będę takowe posiadał to nie omieszkam poczęstować,Krzyś.
|
|
|
|
|
| Odp: Odmiany śliw [wiadomość #10090 (odpowiedź na #10071) ] |
czw, 15 listopad 2007 21:16   |
Maniak |
|
|
Cześć.
I znów mamy kolejne słowotwórstwo odmianowe.Prawdopodobnie chodzi Ci o odmianę Gauota(mogłem cos przekręcić,przepraszam piszę z pamięci)-śliwa japońska.Opis jej przedstawiony przez Pana Profesora jest bardzo zachęcający.Jednak i na forum i na giełdzie słyszałem opinie b.negatywne:termin wcale nie taki wczesny,owoc wcale nie taki wielki a do tego dość delikatny.Po tych opiniach mój zapał sadzenia tego mocno osłabł.
Na starym forum pisał ktoś o japońskich,niestety nie pamiętam jego niku ale gość miał praktycznie wszystko u siebie i to od wielu lat.Myślę,że gdyby się odezwał w tym temacie to jego opinia byłaby miarodajna.
[Uaktualnione dnia: czw, 15 listopad 2007 23:18]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Śliwy japońskie - wszystko o odmianach [wiadomość #15325 (odpowiedź na #3208) ] |
śro, 21 maj 2008 21:29   |
Maniak |
|
|
Witam.
Szkoda Lajkonik,że tak lakonicznie o tych swoich japonkach piszesz.A wynika,że doświadczenie masz wieloletnie.
Mój najstarszy(7 lat) jest Vanier i u niego akurat korona przewodnikowa ładnie wygląda ,choć oczywiście jest bardzo luźna i liczy dwa piętra,wyżej mu się nie chce rozgałęziać.Jakość owoców jest zadowalająca,gałęzie od trzech lat mu wymieniam.
Shiro i Angeleno(5 lat)-od biedy możnaby ich korony nazwać przewodnikowymi,choć nad drugim piętrem się wykładają.I walczyć o przewodnik u nich nie zamierzam.U Komety i Najdieny po odgięciu pierwszego piętra(u nas to stadard dla wszystkich śliw)wytworzyła się korona "fontannowa"tak bym to określił.I cóż robić-jedyna metoda pokochać.Z resztą Najdienę i tak czeka "przeszczep"a z niskej kometki łatwiej zbierać owoce.
Mam tego wszystkiego 2,5-2,75/4m - 0,25ha i uważam,że to maks jak na japonki przy moich 9ha.
Hej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|