użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - Mechanizacja » Mechanizacja sadownictwa » Sekatory elektryczne
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #65242 (odpowiedź na #7272) ] śro, 19 październik 2011 09:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wojtekx jest aktualnie niedostępny wojtekx
Stały bywalec
Co już się znudziła ta droga zabawka Laughing
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #65244 (odpowiedź na #7272) ] śro, 19 październik 2011 11:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Dawedoo jest aktualnie niedostępny Dawedoo
Nowy
Nie po prostu Wygrałem go w pewnej gazecie a Mi nie jest on do niczego potrzebny i chce sprzedać ten sekator, jest jak nowy tyle że rozpakowany. Smile
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #68230 (odpowiedź na #65240) ] pon, 02 styczeń 2012 12:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik76 jest aktualnie niedostępny sadownik76
Początkujący
Wznawiam wątek ,interesuje mnie opinia użytkowników sekatorów Pellenc Treelion D45-700.
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #68407 (odpowiedź na #68230) ] śro, 04 styczeń 2012 15:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dawid1282 jest aktualnie niedostępny dawid1282
Początkujący
Kol. sadownik76
Nie wiem czy tylko ja używam takiego sekatora, ale mogę coś zasugerować. Miałem w zamiarach kupno modelu D45-900. I dziękuję opatrzności, że jednak wziąłem krótszy. Pomimo wagi niecałych 2 kg po dłuższym czasie pracy nadgarstki jednak bolą. Ale widocznie taka jest cena za zwiększenie wydajności Razz. Oczywiście nie zmienia to faktu, że do zwykłego raczej nie wrócę. Very Happy
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #69005 (odpowiedź na #68407) ] nie, 15 styczeń 2012 19:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
witia jest aktualnie niedostępny witia
Zaawansowany
Potrzebny namiar na kogoś kto naprawia sekatory pellenc
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #69044 (odpowiedź na #69005) ] pon, 16 styczeń 2012 10:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik76 jest aktualnie niedostępny sadownik76
Początkujący
Dzwoń do Activu oni sa dealerem.A co ci się stało?
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #69104 (odpowiedź na #7272) ] wto, 17 styczeń 2012 18:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
witia jest aktualnie niedostępny witia
Zaawansowany
Szkoda gadać jedyna ich rada to wysyłka do producenta.W takim razie nie rozumiem dlaczego firma w Polsce nie gwarantuje serwisu krajowego.
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #71816 (odpowiedź na #7272) ] wto, 21 luty 2012 08:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Spartakus jest aktualnie niedostępny Spartakus
Zaawansowany
Selatory Felco na filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=Q8nT-zg_mu4&feature=relat ed
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #71819 (odpowiedź na #7272) ] wto, 21 luty 2012 08:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Dawedoo jest aktualnie niedostępny Dawedoo
Nowy
Bardzo ciekawy filmik dokładnie pokazuje ten sekator. Jeśli ktoś jest zainteresowany kupnem takiego sekatora to proszę o kontakt pod nr tel( ****** reg.punkt 2.13). Cena do negocjacji. Smile

[Uaktualnione dnia: wto, 21 luty 2012 10:26] przez Moderatora

Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #71893 (odpowiedź na #7272) ] wto, 21 luty 2012 21:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krzysztof44 jest aktualnie niedostępny krzysztof44
Stały bywalec
Witam.Też kiedyś testowałem ten sekator bo zamierzałem go kupić.Wypróbowałem go z pewnym sadownikiem na takich drzewach jak na filmie.On z jednej strony z sekatorem elektrycznym ja z drugiej z ręcznym.Po 15 min.zaczął się denerwować że zostaje z tyłu bo za wolno się otwiera i zamyka ten sekator i boli go ręka.Efekt był taki ,że odłożył ten wynalazek i przerzucił się na ręczny.Pozdrawiam
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #73009 (odpowiedź na #7272) ] czw, 08 marzec 2012 17:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Turysta jest aktualnie niedostępny Turysta
Maniak
Witam.

Dziś zrobiliśmy z żoną objazd po punktach sprzedaży tych urządzeń.W regionie grójeckim , no problem bo jedni mają : Felco , Bahco , Elctrocoup(nie pamiętam dokładnej nazwy) a drudzy mają Pellenca.
Byłem mocno pozytywnie nastawiony do zakupu , aby żonie się lżej cięło, ale niestety.
Ponieważ posiadamy drzewa o grubszych gałęziach jak M9 np.: śliwy, czereśnie a i jabłonie na M26 czy M7 ...to takie urządzenie , co stwierdzam z bólem serca, nie nadaje się do takich sadów.Maksymalne grubości cięcia podawane przez producentów to ściema taka jak przy wielu innych produktach.
Nie ma szans cięcia takim sekatorem takich samych grubości jak dwuręcznym Bahco, maks to 2,5 - 3 cm(też nie za każdym razem) .Grubsze i owszem przetnie ale... na dwa trzy razy.
No cóż szkoda.Natomiast co do ergonomii to Pellenc dwuręczny 70cm , zdecydowanie najlepszy-wg oceny mej żony.
Poczekamy na unowocześnienie tych produktów, wszak postęp coraz szybszy.
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #73015 (odpowiedź na #7272) ] czw, 08 marzec 2012 18:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dawid1282 jest aktualnie niedostępny dawid1282
Początkujący
Wszystko zależy od metody prowadzenia sadu. Ja od zakupu tj. 2 rok jeszcze nie rozstaję się z piłką, ale to już ostatni rok mam nadzieję. Właśnie zakup tych sekatorów niejako wymusił na mnie zalecane prowadzenie drzew, tzn. dolne piętro zostaje a wyżej - systematyczna wymiana gałęzi.
Odnośnie średnicy cięcia: Pellenc ma znamionowo 45 mm średnicę cięcia. Zgodzę się że czasem i 35 mm stanowi problem ale tutaj duży wpływ ma temperatura powietrza, bo jak wiadomo im chłodniej - tym twardsze drewno. Ja po wyzbyciu się strachu o uszkodzenie sekatora potrafię ciąć gałęzie powyżej 50 mm (wystarczy odpowiednie napięcie konaru).
Pozdrawiam i życzę sukcesów w zakupach Rolling Eyes
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #73033 (odpowiedź na #73015) ] czw, 08 marzec 2012 22:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamcio jest aktualnie niedostępny kamcio
Początkujący
Ja mam u siebie od 2 albo 3 sezonów electrocouple i za nic nie zamieniłbym go na żaden inny. Ponieważ tniemy we dwóch z ojcem to powoli przymierzamy się do zakupu drugiego tej samej marki. Praktycznie każda gałąź która wchodzi między ostrza jest do przecięcia, czasami na 2-3 razy jak kolega wyżej pisał ale takich gałęzi ja przynajmniej w swoim sadzie mam mało i przy odpowiednim napięciu idzie szybko i gładko.
Wiem jak się pracuje zwykłym i jak elektrycznym więc jak ktoś pisze, że ręcznym tnie szybciej niż elektrycznym to ja chciałbym zobaczyć to jego cięcie. Jak ktoś weźmie sekator na 5 minut do ręki to może i będzie ciął wolniej niż zwykłym bo nie jest przyzwyczajony i się może bać o ucięcie sobie czegoś ale po dojściu do wprawy nie ma szans, żeby dogonić ręcznym osobę która tnie elektrykiem;)
Ogólnie jeżeli ktoś ma możliwość zakupu (wolne fundusze) i tnie sam to jak najbardziej polecam zakup.
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #74288 (odpowiedź na #7272) ] nie, 01 kwiecień 2012 00:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Turysta jest aktualnie niedostępny Turysta
Maniak
Witam.
Zrobiłem drugie podejście do elektryka , ale tym razem wypróbowałem go w sadzie.
I jest OK .Sprawdzanie jego możliwości na "luźnych " gałęziach jest do bani.
Moja ż. tnie nim już 10 dni i jest bardzo zadowolona.
Wybraliśmy Pellenca dwuręcznego - bo takimi(oczywiście Bahco) do tej pory cięliśmy większość sadu.Zmęczenie po cięciu dużo mniejsze , zakres cięcia większy- można ciąć " na wyciągniętej ręce" . Szybkość cięcia ? po kilku dniach jest większa jak tradycyjnym.
Baterię wziąłem mocniejszą- 400 ,przy cięciu śliw ładowanie starcza - około 15-20% zużycia na 4-5 godzin pracy.

Jak kto ma wolne środki , to miast kupować jakieś wodotryski do gospodarstwa -polecam taki sprzęt .
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #74315 (odpowiedź na #74288) ] nie, 01 kwiecień 2012 11:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mariomar jest aktualnie niedostępny mariomar
Nowy
witam pierwszy sezon używałem pellenca jednoręcznego do cięcia porzeczek jestem zadowolony zarowno z wydajności jak i czasu pracy pomiędzy ładowaniem baterii. mam pytanie do Witia co stało sie w twoim sekatorze bo warto wiedzieć jakie niespodzianki mogą nas spotkać w czasie intensywnej eksploatacji pozdrawiam
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #74351 (odpowiedź na #7272) ] nie, 01 kwiecień 2012 14:55 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Szawitls jest aktualnie niedostępny Szawitls
Początkujący
Ja mam sekator elektryczny infaco kupiłem u Karcza tne nim sad i porzeczki już rok go mam i bez awarii
Poprzedni wątek:wygarniacz gałęzi Ditta-Seria
Następny wątek:wygarniacz do gałęzi
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]