użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - Mechanizacja » Mechanizacja sadownictwa » Sekatory elektryczne
Sekatory elektryczne [wiadomość #7272] wto, 07 sierpień 2007 12:15 Przejdź do następnej wiadomości
genotyp jest aktualnie niedostępny genotyp
Nowy
podobno Niemcy powszechnie stosują do przecinki drzew sekatory el [akumulatorowe] ciekaw jestem jak się sprawują i czy można je kupić w Polsce pozdrawiam wszystkich

Pozdrawiam
Obserwator
http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: sekatory elektryczne [wiadomość #7273 (odpowiedź na #7272) ] wto, 07 sierpień 2007 12:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Karol2 jest aktualnie niedostępny Karol2
Początkujący
Witam
Oczywiścieże,że można bardzo mała lekka i fajna zabawka jednak koszt to średnio ok 6 tys. Nie jestem w stanie podać żadnych namiarów na sprzedawce ponieważ tylko oglądałem na targach.
POZDRAWIAM
Odp: sekatory elektryczne [wiadomość #7297 (odpowiedź na #7272) ] wto, 07 sierpień 2007 22:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jacek29 jest aktualnie niedostępny jacek29
Zaawansowany
cze ,jesli chodzi o sekatory elektryczne to faktycznie niemcy stosuja je do ciecia albo inaczej polacy stosuja je w niemczech do ciecia.Sekatory te sa na akumulatorki ktore nosisz na szelkach polaczone przewodem ,maja tez kabure na sekator,wylacznik pradu,regulacje szerokosci otwarcia ostrza .Wytrzymuja caly dzien ciecia ,na wieczor je ladujesz.Tyle opisu po krotce.bardzo fajna zabawka za min..1200euro.Czy jest lekki? kwestia przyzwyczajenia po 2-3 dniach juz reka nie boli.Sila w nich ogromna ,trzeba naprawde uwazac na palce-jak podlozysz to po paluszku nawet nie poczujesz Laughing tak pozatym super rzecz za spora kase . Duzo tansze lzejsze i szybsze w cieciu sa sekatory pneutomatyczne -tylko ten nieszczesny przewod ,(latwo go zlamac lub uciac przez przypadek no i do nich potrzebna jest sprezarka).Pisze to co wiem jako praktyk poniewaz ladnych pare lat jezdze na ciecie do niemca .Jak chcesz wiecej szczegolow napisz o co konkretnie. Pozdrawiam .
Felcotronic 800 [wiadomość #9792 (odpowiedź na #7272) ] sob, 03 listopad 2007 19:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
witam, ktos z kolegow spotkal sie z tym sekatorem elektrycznym? moze ktos cos slyszal?w niemczech duzo pracuja na elektrycznych sekatorach a u nas ...?
Odp: Felcotronic 800 [wiadomość #9794 (odpowiedź na #9792) ] sob, 03 listopad 2007 19:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Maniak
... a u nas to dopiero początki... i uważam, że dodatkowo kwestia przyzwyczajenia. Będąc na tegorocznych targach czy konferencjach sadowniczych zauważyłem coraz większe zainteresowanie sadowników tym sprzętem. Pozostaje jeszcze jedna sprawa - stosunkowo wysoka cena... Pozdrawiam serdecznie Smile

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Felcotronic 800 [wiadomość #9820 (odpowiedź na #9794) ] nie, 04 listopad 2007 18:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jerzy45 jest aktualnie niedostępny jerzy45
Maniak
...Ja dużo w poprzednich latach używałem sekatorów pneumatycznych gdzie napędem był od C-330. Jednak koszty paliwa, a szczególnie brak kompletu pracowników do tych sekatorów - zakupiłem im ręczne. Smile Wychodzi taniej. Te pneumatyczne i pewnie elektryczne są to jednak "maszynki", które mają szybko zużywające się "elementy" i nie wiem czy za taką cene pozwoliłbym sobie na taki luksus. Ręka tak samo pewnie boli Very Happy Ale jak ktoś by mi ją zasponsorował to pewnie bym używał...a czemu nie Smile

___pozdrawiam_____
Sekatory elektryczne [wiadomość #11264 (odpowiedź na #7272) ] pią, 25 styczeń 2008 12:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maciek85 jest aktualnie niedostępny Maciek85
Zaawansowany
Czy warto zainwestowac te kilka tysiecy zlotych w takie urzadzenie? Jesli tak to jaka firme wybrac? Bahco, Felco czy moze cos innego? Zapraszam do dyskusji
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #11266 (odpowiedź na #11264) ] pią, 25 styczeń 2008 13:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
checkmate jest aktualnie niedostępny checkmate
Początkujący
Ciekawy artykuł na ten temat jest w ostatnim MPS Sad- jeśli dobrze pamiętam. Są tam pokrótce opisane sekatory nie tylko Bahco i Felco ale także innych producentów. Są też tzw wnioski końcowe- częściowo zbieżne z moim zdaniem, tj jeśli co roku sam tniesz sad i zależy Ci na wygodzie, możesz pomyśleć o zakupie. Bo ekonomicznie ten sprzęt na pewno się nie opłaca.
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #11299 (odpowiedź na #11266) ] sob, 26 styczeń 2008 22:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
MarcinZachwieja jest aktualnie niedostępny MarcinZachwieja
Stały bywalec
Witam,
Jak sie nie myle to na tegorocznym spotkaniu w Sandomierzu a dokładniej na pokazie cięcia w drugi dniu spotkania był uzywany przez Pana Piotra Bogdanowa. Agrosimex podczas swoich pokazów również używa sekatora elektrcznego ? Może ktoś z sadowników był na spotkaniu i widział ten model w akcji ? Jakie uwagi ? Jakie wrażenia ?

Pozdrawiam
Marcin Zachwieja
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #11643 (odpowiedź na #7272) ] czw, 07 luty 2008 21:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
AdamO jest aktualnie niedostępny AdamO
Nowy
Witam,
O sekatorach elektrycznych można poczytać w MPS Sad 1/2008. Jest tam omówionych 6 sekatorów różnych firm. Ich ceny brutto od 5500-7500 zł, zależą też od kursu euro. Ponadto zależy od pojemności akumulatora, który powinien wystarczyć na dzień pracy. Drugą istotną cechą która wpływa na cenę jest maksymalna grubość ciętych gałęzi tańsze tną do ok. 30 mm, droższe 40 mm. Mile widziana jest też dwubiegowa praca (widziałem ją u Bahco, u innych nie wiem), inny skok przy cięciu drobnych gałązek, a inny dla grubszych. No i pewnie cięcie z inna siłą. Z tym związany jest też inny pobór prądu i wykorzystanie baterii. Na pewno obsługa sekatora elektrycznego wymaga trochę treningu i nieco kultury obsługi. Cięcie jest jednak mniej męczące, praca jednym paluszkiem i bez użycia siły. Na pewno firmy nie sprzedają ich w ogromnych ilościach. O zainwestowaniu można myśleć jeżeli samemu wykonuje się cięcie, jeżeli ma trafić do rąk pracownika ja już bym się zastanawiał.
Ponadto na płycie dodanej do tego numeru MPS Sad można obejrzeć film z cięcia jabłoni, w którym sadownik używa takiego sprzętu i trochę go reklamuje.
Jeszcze odnośnie uwagi jerzyego45, możliwe że stosowanie sekatorów pneumatycznych z ciągnikiem jest mało ekonomiczne. Poza tym starsze sekatory odpowiednio ważyły. Ale obecnie - jeżeli ktoś rozważa zakup platformy z której będzie korzystał podczas cięcia, może wybrać taką z układem pneumatycznym i sekatorami. Te nowsze też pozwalają na wygodną pracę. A sam sekator będzie kosztował mniej niż elektryczny, chociaż nie mogę podać ceny. No ale tu dochodzi cena platformy Smile
Pozdrawiam
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #22430 (odpowiedź na #11643) ] pią, 06 luty 2009 22:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sigmund jest aktualnie niedostępny Sigmund
Maniak
W końcu zdecydowałem się na zakup sekatora elektrycznego. Głównie dlatego ,że nie byłem już w stanie pracować klasycznym sekatorem dwuręcznym .Ciągle dokuczają mi kontuzje stawów łokciowych .Mogę 8 godzin ciąć stihlem czereśnie ,a nie mogę kilku godzin sekatorem. Druga oczywista sprawa to skąd wziąść ludzi do cięcia .Chętni niby są ale.... Co mi po pracowniku ,którego nie można nauczyć odróżniania pąków kwiatowych ??

Wahałem się pomiędzy Felco i Bahco ,wybrałem Felco . Cena lepiej nie mówić:). Po dwóch tygodniach pracy mogę powiedzieć co nie co pracy tym urządzeniem.

Po pierwsze bateria wytrzymuje zdecydowanie dłużej niż 8 godzin . Raczej dwa razy tyle aczkolwiek wiadomo że jej pojemność będzie z wiekiem spadać.

Wg. producenta sekator tnie gałęzie do 3cm .Niekoniecznie się z tym zgodzę jeśli idzie o jabłoń ( czasem trzeba ciąć na dwa razy) na pewno radzi sobie na bardziej miękim drewnie gruszy.
Zdążyłem już lekko wyszczerbić ostrze po próbie przecięcia kawałka drutu powieszonego przez kogoś na drzewie w sobie tylko wiadomym celu.
Pracuje się bardzo przyjemnie ,czasami zdarzy się ,że nie dotnie drobnej gałązki ale tak jest z każdym. Wydajność jest zdecydowanie większa.

Nie przypadł mi zupełnie do gustu pas do noszenia akumulatora,noszę w plecaku.

Niestety tnie się tylko tam gdzie dosięgniesz dłonią ,i tak gdzie starczyłby dwuręczny sekatorator o rączkach 90 cm trzeba używać drabinki.

Czy jestem zadowolony? To będę mógł powiedzieć za kilka lat . O ile sprzęt nie będzie się psuł będę zadowolony.

http://www.tekstowo.pl/piosenka,anna_zebrowska,ucz_sie_polsk iego.html
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #22441 (odpowiedź na #7272) ] sob, 07 luty 2009 13:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik43 jest aktualnie niedostępny sadownik43
Nowy
http://www.youtube.com/watch?v=xfQzQytCzgk Ja ciągle czekam na elektryka dwuręcznego.Jest już prototyp firmy Pellenc
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #22448 (odpowiedź na #7272) ] sob, 07 luty 2009 19:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
witia jest aktualnie niedostępny witia
Zaawansowany
Używa pellenca 2000 bardzo fajna sprawa polecam
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #22476 (odpowiedź na #22448) ] nie, 08 luty 2009 14:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sigmund jest aktualnie niedostępny Sigmund
Maniak
Spodziewałem się takich głosów jak powyższy.
Dokładnie tak ,ktoś kto ma kilka hektarów powinien kupić taki sekator i ciąć sam.Taki sekator pozwala na zrobienie tego do czego trzeba by wynająć dodatkowego pracownika. Teraz proszę policzyć ile takiemu pracownikowi trzeba zapłacić za trzy miesiące pracy i porównać z ceną sekatora ( który na najważniejsze podzespoły ma gwarancję na dwa lub trzy lata).Luksus szpan ? Nie sądzę.
Z tej samej przyczyny jeśli ma się dobrego pracownika i dla niego warto kupić taki sekator niż wynajmować dodatkowych przypadkowych ludzi.

Ps. Nie rzuciło mi się w oczy by wszyscy skamlali ,że nie będzie na ochronę .

http://www.tekstowo.pl/piosenka,anna_zebrowska,ucz_sie_polsk iego.html
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #22487 (odpowiedź na #7272) ] nie, 08 luty 2009 16:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
spadlak jest aktualnie niedostępny spadlak
Początkujący
luksus szpan????????? ja tam w tym żadnego szpau nie widze ani luksusu może bardziej ułatwienie kolego nie oto chodzi żeby sie zatrzymać w miejscu postęp idzie do przodu trzeba sobie ułatwiać życie poco machć zwykłym sekatorem jak można sobie naciskać guziczek. Faktyczne cena takiego udogodnienia przy tych cenach jabłek jest wysoka ale takiego sekatora nie kupujesz na jeden sezon. Ja sam osobiście jeszcze macham zwykłym ale jak tylko bede miał troche grosza to zainwestuje bo jestem dopiero w połowie cięcia a już mi stawy wysiadają. Pozdrawiam!!!
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #22498 (odpowiedź na #7272) ] nie, 08 luty 2009 21:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Hunter jest aktualnie niedostępny Hunter
Stały bywalec
jak komus zal du... sciska to niech sobie mysli ze to szpan ale prace trzeba sobie ułatwiac i dbac o swoje zdrowie a taka inwestycja szybko sie zwróci moze w starych sadach niema najlepszego zastosowania ale w młodych nasadzeniach jak najbardziej i jeszcze jedno mozliwosc podłonczenia piły łancuchowaj jak dlamnie rewelacja i napewno sobie kiedys to kupie

...
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #24954 (odpowiedź na #22448) ] pon, 13 kwiecień 2009 07:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
asadownik jest aktualnie niedostępny asadownik
Nowy
KRZYS1 napisał(a) dnia nie, 12 kwiecień 2009 02:15

witia napisał(a) dnia sob, 07 luty 2009 07:26

Używa pellenca 2000 bardzo fajna sprawa polecam

Reklamują go jako najlepszy

Widziałeś kiedyś żeby ktoś nie reklamował czegoś jako najlepszy? Ja kiedyś próbowałem je wszystkie porównać i nie wiem dlaczego Pellenc anie Felco nie podaje siły cięcia (momentu siły (Nm) czyli wg.mnie jednego z ważniejszych parametrów który można by było porównać bez potrzeby cięcia każdym z nich z osobna.
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #25117 (odpowiedź na #7272) ] czw, 16 kwiecień 2009 23:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
witia jest aktualnie niedostępny witia
Zaawansowany
Mam pellenca dwa sezony dodam że nie jest to nowy sekator ale przeszedł moje najsmielsze oczekiwania dzien pracy bez ładowania ak.do 4cm średnicy w wisniach bez zająknięcia.Nie mam porównania do innych sekatorów ale bez wzgledu na firme to polecam takie sekatory
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #25118 (odpowiedź na #25117) ] czw, 16 kwiecień 2009 23:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Maniak
Właśnie też miałem okazję go wyprubować na wisienkach,no i muszę powiedzieć że mile mnie zaskoczył, Shocked aż chce się pracować,może i się skuszę na niego.
Witia a pewnie niewiesz ile był używany zanim go kupiłeś jeśli chodzi o baterię to czy zauważyłeś jej spadek mocy lub krutszy okres działania,cały dzień pracy tzn.8,10 czy 14 godz.
jestem ciekaw jaki koszt wymiany akumulatora?
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #26613 (odpowiedź na #7272) ] sob, 16 maj 2009 16:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jendreks jest aktualnie niedostępny jendreks
Początkujący
Co do poruwnania pellenc a felco.jest to praktycznie ten sam sekator.roznia sie jedynie obudowa.wszystkie podzespoly sa robione przez pellenc.ja osobiscie uzywam felcco choc uwazam ze pellenc lepiej w rece lezy.
Odp: sekatory elektryczne [wiadomość #30647 (odpowiedź na #7297) ] nie, 26 lipiec 2009 13:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
daridari jest aktualnie niedostępny daridari
Zaawansowany
jacek29 napisał(a) dnia wto, 07 sierpień 2007 10:14

Sila w nich ogromna ,trzeba naprawde uwazac na palce-jak podlozysz to po paluszku nawet nie poczujesz Laughing .

Czyżby się komuś zdarzyło? Brrrrrrr
Z drugiej strony można się pocieszyć, że po prostym, ładnym cięciu lekarze nie będą mieli problemów z przyszyciem.
Odp: sekatory elektryczne [wiadomość #31910 (odpowiedź na #30647) ] pią, 25 wrzesień 2009 22:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janusz5 jest aktualnie niedostępny janusz5
Nowy
Witam.Czy używa ktoś sekatora firmy Hispaes model MASTER TALL TE50 Ar.Był bym wdzięczny za jakieś opinie ,spostrzeżenia.
Odp: sekatory elektryczne [wiadomość #32639 (odpowiedź na #31910) ] czw, 05 listopad 2009 15:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kleo25 jest aktualnie niedostępny kleo25
Nowy
witam. czy ktos uzywa moze
Sekator elektryczny Bahco 9320.byłbym wdzieczny za opinie?
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #33958 (odpowiedź na #7272) ] śro, 30 grudzień 2009 22:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mds50 jest aktualnie niedostępny mds50
Początkujący
Witam. Mnie również interesuje sekator Hispaes ze względu na przedłużki min 90cm. Jeśli ktoś go używał w praktyce proszę o opinie.
http://www.youtube.com/watch?v=F3C8ijHi6N8
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #33980 (odpowiedź na #33958) ] pią, 01 styczeń 2010 23:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamcio jest aktualnie niedostępny kamcio
Początkujący
no innych sekatorów też są przedłużki, nawet teleskopowe, wiec można sobie dobrać odpowiednią długość Smile
Odp: sekatory elektryczne [wiadomość #36825 (odpowiedź na #31910) ] pon, 08 marzec 2010 17:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
witoldo88 jest aktualnie niedostępny witoldo88
Początkujący
janusz5:
Witam.Czy używa ktoś sekatora firmy Hispaes model MASTER TALL TE50 Ar.Był bym wdzięczny za jakieś opinie ,spostrzeżenia

tak się składa że jestem użytkownikime sekatora Hispaes, póki co sprawuje się dobrze, przedłuzki natomiast nie posiadam bo jest ona jednoręczna i manewrowanie takim czymś wydaje mi się dosyć cieżkie i niezręczne, ale nie chce siać propagandy bo nie stosowałem(może wypowie sie ktoś kto stosuje ten sekator z przedłużką) gałęzie do średnicy 4cm idą bez problemów, najwyżej czasem naginam duga ręką gałąź w dół, bateria wystarcza z powodzeniem na cały dzień (ok 13godz)

[Uaktualnione dnia: pon, 08 marzec 2010 17:51]

Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #42742 (odpowiedź na #7272) ] pią, 09 lipiec 2010 19:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kaban jest aktualnie niedostępny Kaban
Stały bywalec
Ja mam Felco juz drugi sezon (kupiony grudzien 2008),dziala bez zarzutu, wygoda niesamowita, mam 2 bateria jak jedna pracuje to druga sie laduje, cena byla 5500 brutto, po odliczeniu VATu nie wyszlo tak drogo, na poczatku trzeba bylo sie przyzwyczaic, ze po nacisnieciu spustu lub jak kto woli guzika chwile trzeba odczekac, ale poza tym OK, no i wydajnosc wzrasta... Rewelka polecam wszystkim.
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #49839 (odpowiedź na #42742) ] śro, 05 styczeń 2011 17:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szczypiorek jest aktualnie niedostępny szczypiorek
Stały bywalec
Witam mógłbyś powiedzieć gdzie zakupiłeś ten sekator i czy ta cena dotyczy sekatora jedno czy dwu ręcznego i jaka pojemność baterii dzięki pozdrawiam.

http://www.youtube.com/watch?v=Faut0rSheTk&feature=relat ed
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #49870 (odpowiedź na #7272) ] czw, 06 styczeń 2011 13:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
firma techsad w Błędowie ma do wyboru kilka marek takich sekatorów, są to sekatory jedno ręczne no chyba że bierzesz przedłużkę to wtedy operuje się dwoma rękami
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #49871 (odpowiedź na #49870) ] czw, 06 styczeń 2011 13:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szczypiorek jest aktualnie niedostępny szczypiorek
Stały bywalec
Kolego ile zapłaciłeś za ten sekator i czy ciecie jednoręcznym sekatorem większych drzew nie sprawia problemu

http://www.youtube.com/watch?v=Faut0rSheTk&feature=relat ed
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #49921 (odpowiedź na #49871) ] czw, 06 styczeń 2011 23:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Początkujący
nie pamiętam dobrze ile dałem ale chyba coś koło 5 tyś brutto, wygoda jest niesamowita, jeśli chodzi o duże drzewa to jedynie obetniesz tyle ile sięgniesz ręką reszta z drabiny (ewentualnie szczudeł, platformy itd) a co do grubości cięcia to takie gałęzie ok 30mm idą spokojnie, nawet ciąłem i grubsze ale drugą ręką trzeba naginać i ciąć na dwa trzy razy
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #50540 (odpowiedź na #7272) ] wto, 18 styczeń 2011 11:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
luks21 jest aktualnie niedostępny luks21
Zaawansowany
a czy gdzieś w Grójcu są takie sekatory dostępn
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #50563 (odpowiedź na #50540) ] wto, 18 styczeń 2011 19:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
cowboy jest aktualnie niedostępny cowboy
Zaawansowany
luks21 napisał(a) dnia wto, 18 styczeń 2011 11:18

a czy gdzieś w Grójcu są takie sekatory dostępn

http://www.activ.com.pl/sekatory-pellenc-sekator-elektryczny -treelion-lixion.html

[Uaktualnione dnia: wto, 18 styczeń 2011 19:55]

Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #51233 (odpowiedź na #7272) ] sob, 29 styczeń 2011 17:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dawid1282 jest aktualnie niedostępny dawid1282
Początkujący
Witam. Zakupiłem tydzień temu 2 sekatory Pellenc Treelion:
M45 oraz D45 700.
Po zaledwie 1 tygodniu pracy podam moje obserwacje.
1. Pierwsze 2 dni - nauka obsługi i walka z bólem rąk Rolling Eyes
2. Następne 2 dni - wyrobienie refleksu w obsłudze spustu oraz zwiększenie szybkości w podejmowaniu decyzji- co mam wyciąć
3. Wydajność mojej pracy wzrosła 2-krotnie.
4. Przy obecnych kwotach za cięcie (ok 140 zł/dzień), jakie trzeba oddać pracownikom; koszt zakupu sekatorów (12000 zł) zwróci się szybciej niż się spodziewamy.

To są tylko moje dywagacje, oczywiście jeżeli powierzchnia sadów w gospodarstwie wynosi powyżej 10 ha - niejednokrotnie ciężko jest we własnym zakresie pokonać taki areał. Mimo to warto się zastanowić czy zakup takiego sekatora - tylko do własnego użytku nie obniży nakładów na cięcie sadu. To tyle z mojej strony Cool
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #51234 (odpowiedź na #51233) ] sob, 29 styczeń 2011 17:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dochtur jest aktualnie niedostępny dochtur
Maniak
Wszystko się zgadza Przedmówco co napisałeś...Tymi dwoma sekatorami będziesz ciął TY i Ktoś z Twojej Rodziny, albo pracownik...czyli Ty "zasuwasz" w sadzie 8-9 godzin...A gdzie Twoje zdrowie??? Surprised Wszystko jest do czasu..Pracować trzeba, ale także trzeba się szanować i oszczędzać... Very Happy
Ja wolę nająć tak jak teraz 8 osób do cięcia dać im sekatory marki BAHCO, popilnować Ich w sadzie i niech tną Cool ...ergonomia o wiele lepsza, niż by mieli jakieś chińskie sekatory albo Gerlach...
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #51418 (odpowiedź na #7272) ] wto, 01 luty 2011 08:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kaban jest aktualnie niedostępny Kaban
Stały bywalec
No to i tak Dochtur jak ich pilnujesz to jestes w sadzie i zasuwasz, pewnie tez 8 godzin... A jak znam zycie, to nie stoisz i patrzysz tylko tniesz raze z nimi. Wszystko zalezy od skali - na 40-50 ha to samemu ciezko by bylo, ale 10 ha sadu karlowego da sie pociac w 2-3 miesiace. Pozdrawiam Kaban.
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #51438 (odpowiedź na #51418) ] wto, 01 luty 2011 17:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dochtur jest aktualnie niedostępny dochtur
Maniak
Tak się składa Kaban, że w sadzie jesteśmy tylko po 3-4 godziny dziennie...jeśli mam jakieś uwagi to Im mówię na bieżąco, na początku dnia, lub na końcu...mam dwie grupy do cięcia i pilnujemy ich we dwóch... Smile
Kupił bym ze 4 takie sekatory elektryczne, ale jakby same cięły Laughing
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #63675 (odpowiedź na #7272) ] nie, 04 wrzesień 2011 16:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
star001 jest aktualnie niedostępny star001
Zaawansowany
Witam - Czy ktoś jeszcze poza dawidem1282 posiada sekator Pellenc Treelion D45-700 lub 900 ?,może jakieś aktualne spostrzeżenia.
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #64104 (odpowiedź na #7272) ] czw, 15 wrzesień 2011 21:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
star001 jest aktualnie niedostępny star001
Zaawansowany
Niestety widać że sekatory elektryczne nie są popularne w naszych sadach ,pewno ze względu na zaporowe ceny i może wąskie zastosowanie ograniczone do sadów jabłoniowych i winnic.W wiśniach lub śliwach nie bardzo sprawdza się krótki sekator.
Pozdrawiam
Odp: Sekatory elektryczne [wiadomość #65240 (odpowiedź na #7272) ] śro, 19 październik 2011 08:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Dawedoo jest aktualnie niedostępny Dawedoo
Nowy
Mam do sprzedania sekator elektryczny FELCO 800 W STANIE IDEALNYM za 4300 zł zainteresowanych proszę o kontakt 783204080 pozdrawiam
Poprzedni wątek:wygarniacz gałęzi Ditta-Seria
Następny wątek:wygarniacz do gałęzi
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]